Menjava olja v menjalniku

Začel/a frodo1, Julij 26, 2012, 04:54:29 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

frodo1

Avto ima nekaj če 100000 km in bi rad menjal(mehanik) olje v menjalniku. V navodilih ni opisana niti količina niti vrsta olja, pa me zanima če je dobro tole:
Total Transmission 75w-80
Pa še koliko ga gre za xsaro 2.0hdi ročni menjalnik.
:emot106:
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

pehorunkl

BX 19RD Break / zimsko spanje
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

gule

Zakaj pa menjaš olje? In še pri tako mali kilometrini?

frodo1

Citat od: gule;137265Zakaj pa menjaš olje? In še pri tako mali kilometrini?

Pač avto je star 8 let, pa mislim da bi bilo dobro

gigo

Jaz sem ga natočil po Haynesu 2 litra BL 75w-80. Prvič sem ga pri 100.000 in sedaj ga bom spet pri 200.000km. Pretikanje prestav po menjavi je prava poezija. No vsaj za 30km. Pol je vse po starem.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

frodo1

Sem šel danes mimogrede na uradni servis, da vprašam kakšno olje je primerno, za moj menjalnik? No niso ga imeli, kasneje sem govoril z vodjo delavnice, pa me je vprašal:" Zakaj bi ga pa menjali, če vam menjalnik in sklopka delata normalno; ko boste menjali sklopko, še menjajte olje!"
Toliko

gigo

Citat od: frodo1;137337Sem šel danes mimogrede na uradni servis, da vprašam kakšno olje je primerno, za moj menjalnik? No niso ga imeli, kasneje sem govoril z vodjo delavnice, pa me je vprašal:" Zakaj bi ga pa menjali, če vam menjalnik in sklopka delata normalno; ko boste menjali sklopko, še menjajte olje!"
Toliko

Sej to je ena in ista izjava že desetletja s strani mehanikov. Še vedno ne pomeni, da je najboljša. Z leti in kilometri postane menjavanje oz. pretikanje glasnejše. Mene načeloma to moti. Ne predstavlja mi nobenega problema doložit 15 Eur in 20 min časa če imam dvigalo na razpolago. To je cena dveh pic in pijače ne?!
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

zlikovski

Se popolnoma strinjam z Gigo. Šparamo pa modrujemo tam, kjer nebi bilo potrebno, pa še strošek je mimimalen, zraven tega bi še menjalnik lepše takel.

frodo1

Se strinjam, bom tako uredil,..:BigThumbs:

Pyr0Beast

Za lepše pretikanje je krivo vse drugo kot pa sam menjalnik.

Namaži tiste vzvode in kuglice. Potem boš videl vraga :)
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

frodo1

Meni dela vse lepo, pa bom vseeno menjal, res ni zelo velik strošek.

deuche

Prav zanima me koliko je ta menjalnik drugačen od teh istih, ko so imeli menjavo predpisano še na 60k.

xpuser

Citat od: deuche;137393Prav zanima me koliko je ta menjalnik drugačen od teh istih, ko so imeli menjavo predpisano še na 60k.

Razlika je v olju, saj včasih so tudi na 5000 km menjali motorno olje.

frodo1

Sigurno je velika, saj so olja sintetična in se ne iztrošiji tako hitro, včasih so pa bila samo mineralna, ki so dost hitreje izgubljala viskoznost. Včasih si moral menjat na 5000, danes imajo nekateri avti predpisan interval menjave 30000; pari starih avtih bi že zdavnaj v tem času zaribal motor.

Pyr0Beast

Pa tudi mašine so boljše narejene in pacajo olje manj (z izjemo EGR)
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...