Sopotnikov varnostni pas in opozorilo

Začel/a bobr, Julij 13, 2012, 12:08:44 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

bobr

Evo še nekaj meni čudnega na C5ki. Mogoče je to na vseh isto, zato raje prej vprašam.
Torej, ko imam od začetka vožnje nepripetega sopotnika, mi avto niti enkrat ne zatuli da bi se moral sopotnik pripet. In recimo da se sopotnik med vožno pripne in potem spet odpne, bo šele takrat tulilo da naj se nazaj zapne.
Krneki. Vsi sodobni avti kar sem jih imel so vedno tulili tudi za sopotnika. A se hoče C5 znebit moje žene al kaj? :)  

Kako se odziva opozorilo pripetega sopotnika pri vas? Se da to kje nastavit, morda z diagboxom?

Lovro

Zdi se mi, da je pri mojem tudi tako (oprema confort). Mogoče se da kaj preprogramirat?
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Flukturr

Meni tuli in so prižgane rdeče lučke tudi če so zadaj nepripeti - excl.
LPF
C3 Exclusive 1,2i
C5 Exclusive 160 HDI BVA

Lovro

Mogoče je pri tvoji exlusivki malo drugače. Ampak če pri tebi vedno piska, se mogoče da tudi pri najinih preprogramirat.

Naj vpraša kdo, ko bo slučajno kdaj na servisu...
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Flukturr

Hm. Èe bolje pomislim, je pa res, da zadnjič ko smo šli tistih par metrov nepripeti tudi jaz nisem bil pripet. Mogoče je pa zame piskalo. Bom ob priliki preveril.
lpF
C3 Exclusive 1,2i
C5 Exclusive 160 HDI BVA

bobr

Citat od: Flukturr;136388Hm. Èe bolje pomislim, je pa res, da zadnjič ko smo šli tistih par metrov nepripeti tudi jaz nisem bil pripet. Mogoče je pa zame piskalo. Bom ob priliki preveril.
lpF
Daj prosim raje preveri da ne bomo v temo brcali na servisu. :)
Moj je tudi exclusive...

Sine64

Za sopotnikov sedež piska le v primeru če se na začetku vožnje (ali nekje vmes) sovoznik pripne in potem odpne varnostni pas. V tem primeru piska. Èe se ob zagonu motorja ne pripne, potem avto sklepa da sovoznika ni.

Za voznika piska v vsakem primeru (logično, kdo bo pa vozil avto ko hitrost naraste nad 20kmh)

nekateri avtomobili (vem za Fiat in VW) imajo nekakšno utež in piska tudi sovoznikov sedež če nekdo na njem sedi (tudi če nanj ženske polagajo torbice ;) )

Tko da ni nič čudnega, vse dela tako kot mora...

bobr

Ma saj bi moral senzor riti tako ali tako imet že zaradi airbaga. In če piska ko se enkrat nekdo pripne potem ima senzor. Samo čudno mi je da za šoferja tako tuli, za sopotnika ga pa nič ne briga. No ja, če je to tko pol nimam kej.

Flukturr

Citat od: bobr;136402Daj prosim raje preveri da ne bomo v temo brcali na servisu. :)
Moj je tudi exclusive...

Tudi pri meni ce sem jaz pripet, za sovoznika ne piska, niti ni opozorilne lucke.
Res cudno.

LpF
C3 Exclusive 1,2i
C5 Exclusive 160 HDI BVA

tom62

Tudi pri meni ( excl. ) piska samo, če se sovozniki spredaj ali zadaj enkrat pripnejo in nato odpnejo...

Verjetno to pomeni, da ni senzorja in vkolikor sovoznik ni pripet, tudi desni airbagi ne delujejo ?

bobr

Potrjeno tudi na servisu, moj sopotnikov sedež nima neke mrežice, ki odigra vlogo senzorja. To je očitno opcija ali pa celo del paketa opreme.

No ja, vsak dan nekaj novega :emot60:

Xandrej

Počasi bomo rabli en hamer ko te bo vžgal po glavi ko neboš pripet... Kaj smo res tak butasti ljudje??? Ko se vsedeš v avto se pripneš basta kaj rabimo 42345 znakov pa tuljenj pa piskanj pa opozorila pa googlov pa jesus... nemorem vrjet pa brez zamere.

:BigThumbs::BigThumbs::BigThumbs:

Jogador

Citat od: Xandrej;136966Počasi bomo rabli en hamer ko te bo vžgal po glavi ko neboš pripet... Kaj smo res tak butasti ljudje??? Ko se vsedeš v avto se pripneš basta kaj rabimo 42345 znakov pa tuljenj pa piskanj pa opozorila pa googlov pa jesus... nemorem vrjet pa brez zamere.

To še ni vse, zdaj celo spreminjajo dovoljene oblike avtomobilov, da bi zaščitili tiste voznike (predvsem v ZDA), ki vozijo nepripeti...:argue1:
Iz tega naslova bodo recimo položne linije jaguarja xk in podobnih kmalu preteklost, ker lahko ob trčenju nepripeti voznik udari v rob šipe...ma kaj si nor, še enkrat ga jaz kresnem, če se ne more pripet:argue1:

Se opravičujem za OT, ampak res mi ni jasno, kako se voziš nepripet v avtu, traja 2 sekundi, pa reši ti življenje ali pa vsaj hrbtenico...
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

bobr

Citat od: Xandrej;136966Počasi bomo rabli en hamer ko te bo vžgal po glavi ko neboš pripet... Kaj smo res tak butasti ljudje??? Ko se vsedeš v avto se pripneš basta kaj rabimo 42345 znakov pa tuljenj pa piskanj pa opozorila pa googlov pa jesus... nemorem vrjet pa brez zamere.

:BigThumbs::BigThumbs::BigThumbs:
Jaz ne zamerim, bom pa vprašal mojo ženo kaj si misli o "butasti" izjavi.
Glej, eni so pač leni kar se tiče privezovanja. In ta tema ni bila o opredelitvi butastih in pametnih. To temo sem odprl v vezi na funkcionalnost ki jo nudi avto. Saj se konec koncev pogovarjamo o avtu kajne?
In mimogrede, vsak drug sodoben avto v sorodnem vrednostnem segmentu ima to funkcionalnost že vgrajeno...

Kakorkoli, tema zaključena.

Gox

DS3 zadaj nima nobenih opozoril za pripenjanje potnikov ... spredaj pa če se sopotnik ne priveže začne kar opozarjat.