Drevesna smola - Topol

Začel/a Sine64, Julij 10, 2012, 10:53:25 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Sine64

Pozdravljeni!

Naredilo se mi je eno veliko sranje, in sicer se mi je po avtu nakapljala drevesna smola topola (listavec). Glede na to da se je kakšen teden vozila z njim boljša polovica, te smole niti nisem opazil na avtu.

Zadeva se je v tistem tednu seveda konkretno zapekla na površino, ker je bila ravno najhujša vročina. Do sedaj sem uspel samo površinsko odstraniti smolo z avta, vendar se rumeni fleki še zelo poznajo na pločevini, saj se je smola očitno zelo zapekla v lak.

Glede odstranjevanja pa sledeče:

niti slučajno mi ne rata odstraniti smole z raznimi preparati!
Poskusil sem že z:
- olivnim oljem
- navadnim oljem
- WD40
- sintetično razredčilo
- malo sem poskusil tudi z nitro razredčilom, baje da ni dober za avtomobilski lak
- univerzalno čistilo, ki je visoko koncentrirano (uporablja se za pranje helikopterjev in letal)
- preparat, ki ga dobiš v avtopralnici za odstranjevanje smole
- ena polirna pasta, s katero je poskusil v avtopralnici na hitro na roko

Ima kdo kakšne podobne izkušnje?

Očitno mi ne ostane drugega kot da bom moral avto dati na komplet poliranje pa še to se bojim da bo treba tudi kaj ponovno barvati če se je preveč zapekla v lak.

ima kdo še kakšen nasvet?

:Hammer3:

xpuser

Ne verjamem da je od topola. Prej kakšen javor....no jaz sem to spravil dol s strojnim poliranjem.

Sine64

Bom probal slikat list drevesa.

No danes sem probal z res finim brusnim papirjem pa mi je ratalo malo spraviti dol, ampak daleč da bi lahko spravil vse. Nato pa še s polirno pasto čez da se ne pozna preveč da je bila površina obdelana.

Se bojim da bo avto res moral na eno pošteno komplet poliranje :(

xpuser

Sej je vseeno flekec je, sm mel lansko leto od lublanskih drevsc takšen avto...kater genji izbira drevesa ki tako medijo:argue1:

Probaj it v kakšno ročno avtopralnico, drgač pa je kar pestro polirat to dol, aja kar ni šlo dol z polirko je spucalo jesensko vreme

Citroenovc

A si pobal z navadnim medicinskim alkoholom? Vsaj od iglavcev smolo za šalo odstrani.
OK

LP
Primož

Sine64

Tudi alkohol ne pomaga. Kakor sem že napisal, sem danes poskusil tudi z zelo finim brusnim papirjem pa je šla smola res malce dol, večina pa je še vedno zapečena v lak. Seveda sem potem še zadevo spoliral da se ne pozna preveč brušenje.

BT-C5

lahko bi probal z "harz entfernerjem" ta se uporablja v gozdarstvu za odstranjevanje smole na listih motornih žag,dela ga tudi STIHL-odstranjevalec smole!!

Lp.

MSrougeZX

V skrajnem primeru strojno poliranje.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

Pyr0Beast

Trikloroetilen ?

Precej močna zadeva.

Samo glede na to da se je smola zapekla - moraš pustiti da se napije. Ne vem pa kakšen efekt ima na lak. Ker plastiko dobesedno stopi
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

isarajli

pa je ta flekec res tako moteč ? sam vprašam...
kremenèkovi s.p.  Prodaja in polaganje kamna  051-832-858

miklavz

Ojla, sine; od topola do topolovca - vsi samo svinjarijo naredijo... :) malo heca, brez zamere. Najboljše, da flek ignoriraš - sicer boš naredil še več škode. Èe ga boš odstranil še z čem bolj hudim kot šmirglom pa bo rja naslednja. LPM

MSrougeZX

Jaz ne bi nobenih kemikalij....mašino pa eno dobro pasto pa bo še lepše kot prej.
R5 e-tech 2025

mirchi

Rumeni tarco.

Postavis v senco,polijes,pustis,da se stopi,pa obrises.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Sine64

Miklavz... Ja zadeva je kar moteča, vsaj meni. Sem pri topolovcu :P dobil tudi Tarco in ne gre dol :( sedaj se dogovarjam za strojno poliranje, upam da se res ni preveč zapekla smola v lak....

prilagam slike....kokr vidite, zadeva ni nedolžna...

MSrougeZX

To strojno poliranje vse ven nese...bodi brez skrbi.
R5 e-tech 2025