Zagorel mi je spaček

Začel/a zo, Julij 07, 2012, 06:46:35 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

sušo

Aja pa še, k ja glih govora o čiščenju oljnega hladilnika, kako to jest delam.
Nč ne razstavljaš. Samo vetrnico dol pa staro zobno ščetko pa bencin pa stopiš svinjarijo, mal pokrtačiš in z zrakom spihaš in to ponavljaš dokler ni čisto vse čisto. Potem zadaj pobrišeš kar je vn nametalo in tadaaa. Vetrnica nazaj pa hasaaa.

Etedoron

Evo recept po katerem veternice ni treba snet:

Priporočljivo kakšno cunjo zadaj za oljni hladilnik dat, da ne leti svinjarija zadaj po celem motorju.
Potem pa vzameš Wapa in usekaš kar čez veternico ful šus v hladilnik. Bruhaš paro vanj par sekund, da useka lepo skozi in zmeče na drugi strani vse ven. Potem obrneš motor za širino enega kraka veternice, da se razkrije neočiščeni del in ponoviš vajo (ker pod krakom veternice seveda ni spucalo).

Z demontiranjem sprednje mreže vred cca. 5 minut dela.

Èe boš delal dost hitro in z dovolj pritiska in vročine, niti ne bo veliko vode in ne botežav z elektriko. Vseeno potem malo počakaj, da se odcedi.
2CV la mur tu žur!
http://easymucy.com

sušo

Hudo. Še lažje in še ne smrdi k svina.

Pis of kejk ali po domače kos torte pa je...

gule

Citat od: pubi2cv;138509Fantje....tapravo olje v mašino, spucat oljni hladilnik, pa gremo. Pa preverit, da ima ventilator vse krake.

Za extremiste (beri: pri 40 stopinjah v 1 prestavi v 10 km klanc s polno naločenim Spakom) pa obstaja tudi varjanta, da se zmontira večji oljni filter in s tem temperatura pade za nekaj stopinj. Sam omenjeno prakticiram že nekaj let, pa se mi odlično obnese. Kljub prehonanim cilindrom na Visino dimenzijo (zdaj so tanjše stene, ane....) nimam nobenih težav s pregrevanjem.
Za montažo večjega oljnega filtra je potrebno nekoliko predelati tisti nastavek, kamor pride privit na mašino. Potem paše gor recimo od golfa dizla (bog oprosti mi :Sorry56fdg: )., za katerega odštejem 4 ojrote.

Samo gretje motorja namreč ni tak problem, problem je nezmožnost ustvarjanja zadostnega oljnega filtra pri visokih temperaturah. In je treba olje malo ohladit....Zato pa v zračno hlajene motorje lepo noter olje 20W-50, pa je. Ne vlivat kake redke sintetične brozge al'a total 9000 noter, potem pa zna bit hudič:argue1:

Tole za filter je zanimivo, kako se predela tisti nastavek???...Namreč veliko lažje mi je za golfa filter nabavit in bolj ugodno kot original za ami...pa če bo še boljš hladilo motor...:BigThumbs:

pubi2cv

Ja, jaz sem predelanega že kupil: Fora pa je v tem, da ima menda ta filter drugačen navoj in je treba tisti srednji del na sredini nastavka zamenjat, da lahko priviješ drug filter. Mislim, da je to vse....

Takole iz glave...se mi zdi, da ima Spakov filter 1/2" navoj, tale pa 3/4". Je treba preverit za ziher, da ne bom širil krive vere....

Etedoron

Enega Američana sem poznal, ki je imel Dodaten oljni hladilnik, da se je lahko podil poleti po Arizoni. Princip pa čist simpel. Na cevi, ki gre od sredine gor proti obstoječemu hladilniku, je imel prerezano in doštukano fleksibilno cev, če bi bil štromar, bi rekel, da je bilo zaporedno vezano, cev je šla dol, čisto pred masko (diana, drugač), tam je bil velik dodaten hladilnik, pa spet fledno cev speljana nazaj k originalnemu hladilniku. Mislim, da je povečal kapaciteto olja za 4 ali 5 litrov.
No, vsaj motor se mu ni pregreval. Meni se to zdi nepotrebno kompliciranje. Èe ljudje lahko potujejo okoli sveta in vmes s spačkom prečkajo tudi take pizdarije kot je Sahara, pa nimajo predelanih spačkov, je res edina stvar, ki jo rabiš, da je hladilnik predvsem čist.
2CV la mur tu žur!

Jagoda

Citat od: Etedoron;138634Enega Američana sem poznal, ki je imel Dodaten oljni hladilnik, da se je lahko podil poleti po Arizoni. Princip pa čist simpel. Na cevi, ki gre od sredine gor proti obstoječemu hladilniku, je imel prerezano in doštukano fleksibilno cev, če bi bil štromar, bi rekel, da je bilo zaporedno vezano, cev je šla dol, čisto pred masko (diana, drugač), tam je bil velik dodaten hladilnik, pa spet fledno cev speljana nazaj k originalnemu hladilniku. Mislim, da je povečal kapaciteto olja za 4 ali 5 litrov.
No, vsaj motor se mu ni pregreval. Meni se to zdi nepotrebno kompliciranje. Èe ljudje lahko potujejo okoli sveta in vmes s spačkom prečkajo tudi take pizdarije kot je Sahara, pa nimajo predelanih spačkov, je res edina stvar, ki jo rabiš, da je hladilnik predvsem čist....

Ne bi rad solil, ampak z dodatnim hladilnikom lahko pride do podhlajenega motorja, kar je lahko še večja p... To pomeni, da je motor pod delovno temperaturo tudi pri večjih naporih. No seveda to se lahko zgodi najbrž pri nišjih temperaturah kot 30°C.
Dober je za kogar je ...

amipick

Avstrijec Horst z rumenim amijem je hlajenje rešil tako,da je odstranil original ventilator in montiral na njegovo mesto električni ventilator na termostat.Termostat pa je montiral v blok motorja.
Ko se olje dovolj segreje,se ventilator vklopi.:BigThumbs:
Ko stoji v koloni,mu ne podhlajuje motorja,ampak se vklopi samo za trenutek,toliko da ohladi olje.Pri višji hitrosti,pa itak ne rabiš več ventilatorja,saj ti že sam veter dovolj hladi motor.
Pa še na moči motorja je pridobil,saj ventilator vzame nekaj moči motorju,da ga poganja.
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

Etedoron

Jagoda: saj pravim, imel ga je za Arizono. Tam je bilo 40 stopinj v senci. Tako hlajenje sem vEvropi videl samo na dirkalnikih, ki nimajo ne plehov ne ventilatorja, oljni hladilnik pa speljan naprej in je OGROMEN. Kolikor vem, ima tud Vinko v svojem Lomaxu tako nekako speljan oljni hladilnik (in tudi večji je, kot serijski, se mi zdi).

Amipick: ne vem, koliko prišpara na energiji, saj mora elektrika tudi od nekod pridet. Je pa to dobra rešitev, če rabiš tako rešitev.
Panhard je šel celo dlje, oni so imeli boxer 2 cilindra in na vsak cilinder svoj ventilator.
Zanimivo ane?
2CV la mur tu žur!

Jagoda

Citat od: Etedoron;138696Jagoda: saj pravim, imel ga je za Arizono. Tam je bilo 40 stopinj v senci. Tako hlajenje sem vEvropi videl samo na dirkalnikih, ki nimajo ne plehov ne ventilatorja, oljni hladilnik pa speljan naprej in je OGROMEN. Kolikor vem, ima tud Vinko v svojem Lomaxu tako nekako speljan oljni hladilnik (in tudi večji je, kot serijski, se mi zdi).

Amipick: ne vem, koliko prišpara na energiji, saj mora elektrika tudi od nekod pridet. Je pa to dobra rešitev, če rabiš tako rešitev.
Panhard je šel celo dlje, oni so imeli boxer 2 cilindra in na vsak cilinder svoj ventilator.
Zanimivo ane?

Kolikor vem pri Vinkotu dodatni hladilnik ni (bil) potreben in je naredil nazaj na enega...
Dober je za kogar je ...

sušo

@Etedoron Glede Horstovega elektro ventilatorja je finta v tem da ne goni skoz ventilatorja.
Sam v mestu na semaforju al pa v koloni, drgač pa ne laufa,
 ker ga že zrak zarad hitrosti, <-ha ha, dovolj shladi.

janez

Ja, ampak motor mora poganjat alternator in s tem alternator jemlje moč motorju. Vetrnica nima nobenega vpliva na moč... ali pa zanemarljivo. Ste kdaj probali trotlziher varijanto kako se ugotovi ali alternator dela ali ne? Ko laufa motor snameš kablšuh z alternatorja in če motor v trenutku pridobi kakšni 150 - 200 obratov na minuto pomeni da alternator dela. Èe se obrati ne spremenijo ... ne dela. Pri tem preskusu lahko vidiš kolk alternator požere moči motorju ...