Mehari - testi, članki, zapisi

Začel/a garac, Februar 04, 2007, 01:10:18 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

vinotoc

@Srečko64: ma ni govora:
A) sem preveč cagav, B) se mi zdi škoda meharija, C) ne bi bil rad končal kot oni hrvati, ki so testirali Humveeja na Ulovki :(
Zakaj bi primerjali nekaj, kar se ne da primerjati....
Hvala za povabilo!
LP vinotoc.
Veter v laseh in pesek v zobeh
Sem Prlek in se mi ni treba delati Francoza.

dvorjan

Lahko naredimo tako off-road zurko na terenu, do katerega pride cela A serija brez poskodb? Mar ne? =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

janez

Ah, niste za žur... Mal avte sesujemo pol pa popravljamo pa v nedeljo zvečer domov.

dvorjan

Citat od: janez;109472Ah, niste za žur... Mal avte sesujemo pol pa popravljamo pa v nedeljo zvečer domov.

LOL

No ja, jaz imam prednjo tablico ze zvito, ce jo odtrgam verjetno ne bo velike sile. =)

janez

srecko64

Vinotoč:
Saj ne gre, da bi razbijali avtomobile. Tudi namen primerjave avtomobilov ni tisto, kar sem imel v mislih. Bolj primerjava občutka, kaj se dogaja ko se zapelješ na travnik z Amijem, Spačkom ali Meharijem.
Osnovni namen druženje, to pot malo drugačno.
A ko smo že tu, rabim kak nasvet: Zamejal sem regler z elektronskim in mi polni preveč. Ima kdo kako idejo?

Ampak tudi take reči lahko prediskutiramo nekje v hladu ob pivu, ko je za nami kakih 100 m makadama
:-)

garac

@srečko, koliko pa polni? a že kaj smrdi po gnilih jajcih iz baterije?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

vinotoc

@Srečko64, saj sem vedel kaj misliš. Ampak bil sem pod vtisom filma in me je bila kar groza. Enkrat se bo zgodilo!
LP vinotoc.

srecko64

Garač
Polni do 15V, kar je malo preveč. Stari akumulator je šel rakom žvižgat po 4 letih in najhujše je to, da je crknil na neklasičen način. Najperj je kazalo na problem s polnenjem. Ni in ni hotel pripezati na belo polje. Potem je kar na enkrat polnil in je kazalo da je vse OK. Pa spet v rdečem in čez čas v belem. Najprej sem preverjal kontakte, vlaga pa to. Potem sem menjal alternator. Potem regler. Nič. In na koncu akumulator. Zdaj spet polni, a malce prehudo. Je pa res da mi starega ni posušilo (plinjenje), tako da nisem popolnoma prepričan kaj in kako.

dominique

...

dominique

...

dominique

...

dvorjan

Pod granitnimi kockami je plaža ... in Méhari !

Maj 1968. To slavno obdobje francoske zgodovine je navdihovalo upor, pa tudi svobodo, fantazijo ... in brezskrbnost. Vrednote, ki jih uteleša Citroën Méhari.

Mehari, ki so ga predstavili 16. maja 1968 na igrišču za golf v Deauvillu, tedaj pod imenom Diane 6 Méhari, je presenetil:

-   S svojo netipično zasnovo: vozilo brez ambicij, dostavnik in obenem vozilo za prosti čas, ki se pere z vodnim curkom in ki lahko enako dobro naloži seno ali pa jadralne deske. Tako s svojo modularnostjo in skromnostjo prevzema filozofijo spačka, 2 CV, obenem pa uporablja najsodobnejše materiale.
-   S svojim imenom. »Méhari : ime za dromedarja v Severni Afriki in v Sahari. Velik tekač, odporen, uporablja se kot jezdna žival«. Skratka, skromna žival, vzdržljiva in vsestranska, ki lahko prenaša potnike ali blago.
-   In z izvirno scenografijo: za prikaz raznolike uporabnosti tega vozila se 20 manekenov razvrsti okoli razstavljenih vozil, oblečenih v oblačila kmetice, gasilca, avanturista ali pa plavalke, v barvah, ki se skladajo z barvami karoserij.

Citroën Méhari, ki ga je ustvaril Roland de La Poype, prinaša novosti s svojo karoserijo, v celoti iz plastike ABS (Akrilonitril-butadien-stiren), barvane v masi. Ta novi lahki material se da z lahkoto oblikovati in močno barvati. Druga velika posebnost Méharija je ta, da se nad pasom karoserije strega v celoti sname, vključno pri vetrobranskem steklu, ki se prepogne na motorni pokrov.

S svojim visoko postavljenim podvozjem in plastično karoserijo se Méhari vrine kamorkoli, še toliko bolj v izvedbi 4 x 4, ki so jo lansirali leta 1979 in ki lahko premaga vzpetine do 60 % naklona. Tako ponuja svobodo, ki je do danes še nihče ni vnovič dosegel.

Citroën Méhari fascinira. Doživel je tudi slavno filmsko kariero (zlasti v «Žandarju iz Saint Tropeza »), in na cestah sveta (Raid Liège – Dakar – Liège leta 1969, Raid Paris – Kaboul – Paris leta 1970, Raid Paris – Persépolis – Paris leta 1971, zdravniška pomoč v Dakarju leta 1980...). Postal je celo zvest partner francoske vojske in francoske žandarmerije, po zaslugi svoje « padalske » primernosti, ker je lahek in vsestranski.

V 19 letih svoje zgodovine je Méhari doživel samo dve posebni seriji, ki sta prišli na trg leta 1983: Méhari Plage (v Španiji), in najbolj znano, Méhari Azur (v Franciji in Italiji in na Portugalskem). Bela in modra serija (vrata, maska, strešna ponjava, okviri žarometov), z belo in modro črtasto frotirasto tkanino. Citroën je sestavil še druge modele, k iso nastali iz iste filozofije, kot so Baby-Brousse, Pony, Dalat ali pa FAF.

Citroën Méhari, proizveden med leti 1968 in 1987 v blizu 150.000 primerkih, je še danes pravi fenomen v zgodovini avtomobilizma.

Za praznovanje svojih 45 let bo Znamka v četrtek, 16. maja od 9h do 12h v prostoru, namenjenem modelu Méhari na C_42, posvetila trenutku za kavo z novinarji. Priložnost za vnovično doživetje ključnih trentukov njegovega lansiranja in za nekaj kilometrov za njegovim krmilom po pariških ulicah.

Vir: PSA

vinotoc