Xsara ročna zavora

Začel/a frodo1, Februar 27, 2012, 10:59:12 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

frodo1

Včeraj sem ročno močno zategnil, pa je ostala v tem položaju, ena žica zavore ni šla nazaj, tud ko sem peljal ni odmaknilo diskov, tako da se je zadeva močno segrela. Nazadnje sem moral snet kolo, da sem lahko nekako odmaknil diske-žico. Se je pa že prej skozi nekaj zatikalo, ročica ročne je imela precej zraka, je prijemala skoraj na vrhu, tako da bom moral menjat žice; pa me zanima ali je zraven žic potrebno menjat še kaj drugega. Hvala
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

Jogador

Èe so diski in ploščice ok potem ni kaj menjat zraven.
Preveri edino, če cilinder še dela bp, da ni slučajno zaštekal ravno ta, se ti bo isto ponovilo prej ali slej, lahko ga preventivno malo razmigaš, spucaš, rahlo namažeš, lahko kar na obeh straneh...

Saj vem, da je malo off topic, kako pa prideš do nastavitve žic za ročno zavoro (kje se to nastavi, če sploh), bi jo malo "zategnil", prijemlje šele nekje na vrhu (moja do tja ne more zategnit ročne)...
Èe se to sploh da, ko sem bil včeraj pod avtom me je zaskrbelo, da bo treba snet celo zaščito izpuha, samo če itak ni možno nastaviti, potem ne bom razdiral po nepotrebnem, bom raje zamenjal ploščice ob priliki, čeprav so še dobre...
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

frodo1

Hvala, bom zapeljal do mehanika, naj malo pogleda,:emot168:

Jogador

Le daj, pa če boš zraven, ko bo menjal ročno, malo poškili, kje jo bo nastavljal, bi mi prav prišla informacija:BigThumbs:
"Watch this..."

gigo

Odvij dva vijaka na zadnjem delu sredinske konzole ter jo privzdigni ter jo naštelaj. Sicer je lažje za dostopat, če celotno odmakneš ampak kaj ko ni vsakokrat volje po 20min demoliranju plastik in konektorjev.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

Jogador

Ma sej to sem že počel, sem razdru vse okol prestavne ročice, zadnja 2 vijaka tudi, pa nisem upal na silo dvignit, da kaj ne polomim, pol je pa že zmanjkal svetlobe, z lučjo pa ne bom razdiru.:Hammer3:

Hvala, pride na vrsto čez vikend, pa sovoznikov predal smo našli, 25€, v črni barvi, da je original.:emot112:
"Watch this..."

frodo1

OK, bom pogledal, pa malo povprašal, zanima me edino,če bi lahko bil kriv zavorni cilinder, mi je rekel prodajalec, ko sem vprašat za žice, da naj pogledam, pa mi ne deluje nekam logično, kaj ima ročna zavora s cilindrom, če bi se zataknilo pri nožnem zaviranju bi razumel, tako pa; povrh vsega sem pa lani menjal še vse zavorne ploščice, po moji presoji se zatakne nekje žica ročne,...

Jogador

Hja saj isti cilinder zavira pri bremzanju z nogo, kot pri potegu ročne zavore.

Samo pri zaviranju med vožnjo (nožnem:Hammer3:) je na zadnjih kolesih samo nekih 20% celotne zavorne sile (govorim na pamet, lahko da je več, samo nikakor pa ni 50-50 spredaj-zadaj), ob potegu ročne pa sprožiš cilinder "na polno".
Takrat pa zašteka, če je kaj narobe z njim, ker je obremenjen.

Upam, da je kaj bolj jasno, ne znam drugače napisat:BigThumbs:
"Watch this..."

alesz

CitatHja saj isti cilinder zavira pri bremzanju z nogo, kot pri potegu ročne zavore.
in to hočeš tukaj prodat,da ti pletenica pritisne bat cilindra in potem ročna drži.....?

garac

@alesz, tu pa meni nekaj ni jasno, kaj njegova xsara ima hidravlično ročno, ali ima pletenico al kaj zdaj? A to govorimo xsari wrc?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Jogador

Lahko da se motim, nisem nezmotljiv=)
"Watch this..."

frodo1

Pač vsi ne vemo vsega, zato pa so forumi, xsara je 2.0 HDI, se pravi ima od zadaj tudi diske, kako je pa pri zavorah točno narejeno, pa ne vem, kje kaj pritiska. Edino logično mi je da če ročno zategneš, pa ko jo spustiš in se zatakne, se pravi čeljusti drži skupaj- ne vem če jih lahko cilinder razmakne, če žica drži, pač moje razmišljanje, nisem pa avtomehanik,...:Hammer3:

frodo1

Bil pri avtomehaniku, je pogledal, zatika se žica, s cilindrom ni nič narobe, mehanik mi je dejal naj naročim žici "AT", te so boljše, italjanske,  ki jih pa prodajajo povsod niso dobre- jih je potrebno kaj kmalu menjat, obe cca 40€; potem pa peljem, da mi zamenja,...

Jogador

"AT" ali "Ate"? Ate so splošno znani top izdelki kar se tiče zavornih sistemov, za AT pa še nisem slišal, pa me firbec matra...
"Watch this..."

frodo1

Ne vem točno ali AT ali ATE, trgovec je vedel za kaj se gre; jutri jih dobim, pa ti sporočim:take_picture: