Prižiganje kontrolk za ABS in ASR/ESP

Začel/a Prosurfer, Februar 15, 2012, 09:21:12 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Prosurfer

Pred dnevi se mi je na C5II HDi 100 kW med vožnjo po AC (najbrž iz ljubega miru) prižgala najprej kontrolka za ABS, kmalu za tem pa še za ASR/ESP. V prvem križišču avto ugasnem, ponovno prižgem in lučki ugasneta.
Èez nekaj ur spet med vožnjo po AC enak pojav.

Naslednjega dne se ob jutranjem vžigu avta kmalu prižge kontrolka za ABS, a ob testiranju na spolzki podlagi ABS deluje, lučka zanj pa še kar sveti (kontrolka za ESP/ASR ni svetila).

In tako naprej, občasno in nepovezano prižiganje obeh kontrolk, včasih hkrati, včasih le za ABS...

Je imel morda kdo podobne izkušnje? Kaj bi lahko bil vzrok oz. kako to odpraviti?

Thnx!

kristjanr

Sicer imam jaz MK III, ampak sem imel podoben problem. Težava je bila v nekem stikalu za stopalkami in plastično zaščito. Preko njega je prišel signal o zaviranju k lučkam itd... Zamenjava je stala okrog 10€.

masun01

miklavz

Ali pa je razlog popolnoma logičen: bilo je zelo hladno, sedaj je naenkrat toplo, malo vode in soli in svanjarije... Dobro oprati avto, morda malo WDja po kontaktih pa bo šlo. En senzor je ali zamazan ali skorodiran kontakt. Da lažni signal lučka se prižge, po nekaj ciklih se samna resetira... Potem pa ponovi vajo.
Bilo je mrzlo, mnogo soli in svinjarije na cesti.

Prosurfer

Torej - avto je bil danes temeljito opran (vsaj kolikor to zna avtomatska pralnica s pranjem podvozja), simptomi pa ostajajo enaki.

Po katerih kontaktih oz. kje bi bilo treba z WD-jem? Kateri senzorji/kje naj bi bili umazani?

S tem namreč v skoraj 7 letih še nisem imel težav.

vsx

Ne pozabi, da WD ni namenjen špricanju kontaktov !

LP

MSrougeZX

C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

Prosurfer

OK, torej ne WD, ampak kontakt spray. Ampak kje pošpricati (kje so ti senzorji oz. kontakti)?!

miklavz

Uh, da ne bom govoril - ali pisal - na pamet. Na vsakem kolesu imaš konektorje od ABSa, izza akumulatorja proti kabini pa računalnik ABS/ESP. Vse sheme imaš v Hannesu.
LP

Prosurfer

Je ta Hannes dostopen tudi preko neta (kje?)?

isarajli

mislim ,da bo treba senzorje vzet ven in jih očistit.
kremenèkovi s.p.  Prodaja in polaganje kamna  051-832-858

Prosurfer

Uf, zdaj pa še to...
:)

Kako pa narediti to/kje?

isarajli

no jaz bi preden se lotiš šravfat, priklopu na tester, da vidiš kje je feler, drgač pa kolese dol, pa boš videl senzorje...
kremenèkovi s.p.  Prodaja in polaganje kamna  051-832-858

miklavz

Isarajli, strinjam se z tabo; najboljše, da najprej priklopi avto na tester (Jerovšek?); kar je mene dolgoletno druženje s Citroeni naučilo je to, da redkokaj kar samo od sebe "crkne"; se zgodi a vendar - z velikimi posegi ponavadi narediš več škode kot koristi. Rešitve so ponavadi skorajda trivijalne...
Meni se je nekaj podobnega zgodilo pred časom, ko mi je crknila ena varovalka (za dodatni vtič 12 V), pa sem jo zamnejal, premigal še ostale varovalke in potem napačno vstavil "brik"; cel dan sem se zafrkaval preden sem našel neumnost, ki sem jo sam naredil.
No ja, nazaj k temi - tester, potem pa kontakte preverit.
LPM

north

Bolje, da greš na servis in naj postavjo diagnozo tester naj bi pokazal kateri senzor zafrkava...
Citroën - Creative Technology