Mraz in prestavljanje iz 1. v 2. prestavo HDI 140

Začel/a Mitja, Februar 02, 2012, 08:01:44 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Mitja

Pozdravljeni,

zanima me, ali tudi drugim uporabnikom C 5 HDI 140 km s šestimi prestavami, ki imajo avto zunaj, v tem mrazu malo "nagaja" prestavljanje iz 1. v 2. prestavo.

Avto sem sicer imel na servisu, poleg tega so urejali še ene druge težave, in so mi namazali povezave (zajle) prestavne ročice spredaj in pri menjalniku, a še vedno opažam, da mi na začetku, ko je avto mrzel, ne prestavi lepo iz 1. v 2. prestave in se na ročici menjalnika začuti, da mal zaškrta.

Ko se avto ogreje tega več ni. Prav tako pa tega nisem opazil v toplejših mesecih.

Ni ne vem kak problem, ampak ni pa ravno prijeten občutek.

Serviser pri trobcu mi je sicer povedal, da je to verjetmno zaradi mraza.

A me vseeno zanima, če se tudi drugim vozbikom c 5 III HDi  s šestimi prestavami to pojavlja, oziroma, če se je pojavljalo, kako ste to zadevo rešili.

lp Mitja

Lovro

Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

garac

tudi s 5 prestavami je tako, pa tudi z drugimi znamkami
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

andraž

V mrzlem menjalniku se vse težje premika, kot takrat ko je olje segreto, pa tudi vzvodi ročice težje tečejo, tudi če so namazani. Saj je podobno pri vseh znamkah.

garac

@lovro pri tvojem se ne zatika, ker si navajen, da je pač tako, imaš že dolgo citroene. Mi smo vajeni najprej v drugo dat, pa potem v prvo...
[SIGPIC][/SIGPIC]  

cilaw

Citroen daja v menjalnike olje 75W-90 ker je bolj gosto od 75W-80 se v hladnejših dneh to občuti pri prestavljanju. Jaz ga bom spomladi zamenjal.

Mitja

hvala za odgovore..

ker je to moj prvi citroen pač nisem vajen tega in sem zato vprašal, ker sem se bal, da ne bi s tem kaj poškodoval...

bom pa upoštveal nasvet, da bom najprej prestavil v 2. in šele potem v 1.

GSclub

- olje 75-w90 bi naj bilo v mrazu podobno gosto, kot 75w80, saj je prva oznaka (75w), ki označuje gostoto pri hladnem zagonu, enaka. druga številka pomeni gostoto pri ogretem menjalniku. če to drži tudi v praksi, pa ne vem...
- v mrazu naj bi bilo dobro, da pustiš po vžigu avto prižgan v prostem teku vsaj pol minute, da se zgoščeno olje vsaj malo premeša in razmaže po zobnikih ...
- lahko pomaga, da prestaviš počasneje, kot pri ogretem, se za trenutek zadržiš v prostem teku ... probaj z občutkom, pa boš videl, če je bolje ...

garac

v prostem teku se olje v menjalniku ne meša, a ma nič
[SIGPIC][/SIGPIC]  

superca13

Citat od: garac;122145v prostem teku se olje v menjalniku ne meša, a ma nič

Veš da se meša. Cela os menjalnika se vrti in cela serija zobnikov zraven. A ma nič s ene dogaja edino, če na sklopki stojiš.

garac

mah, kaj pa vem, koliko to pomaga... jaz ga ponavadi že v prvo ruknem, al pa v rikverc ko parkiram, da je že v ustrezni prestavi, potem pa par metrov peljem zelo zelo počasi
[SIGPIC][/SIGPIC]  

superca13

Pomaga bolj malo, ker ogreva se še vedno ne.
Ogret šele dela tako kot treba.
Pa pri novih ni drame sploh, 20 leti stari menjalniki so malo trdi zdaj pri -11 :)

Gox

Tudi na DS3 mi v mrazu bolj trdo prestavlja ... pomaga garačev patent, najprej v drugo potem pa v prvo... pa gre.

Sem vprašal Jenkota če je kaj za podmazat ... je pogledal od spodaj in je reku to je to, menjalnik, ki je že nekaj generacij v citroenih in je pač tak. (novejši naj bi bil šele ta nov 6stopenjski)

Ni kaj mraz naredi svoje ... tudi mi pri minusu bolj težko šprintamo, če nismo ogreti :) (čeprav tudi ko smo ogreti, kakšna kila preveč škodi, pa ne gre tak gladko :))

MSrougeZX

Pa to je normalno, meni je tudi danes pri -13 malo težje šel v drugo... pa pol iz tretje nazaj v drugo....ampak čez 300m je že blo ok...
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

BT-C5

meni isto težje gre v 1,ga pa včasih malo cuka dokler ni segret(pa imam avto v garaži)!
mogoče se tudi"zajle malo skrčijo na -10,kaj pa vem?
sem pa ravno obrnil 50.000km,upam da ne zadnji:)