Hydractiva II - motnje - sanacija

Začel/a tct, Maj 21, 2007, 02:37:44 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

tct

?e veliko let se trudim razumeti delovanje H2, ker avto včasih otrdi spredaj. Na V6 je to ?e posebej mote?e, ker je itak tr?a. Menjal sem na volanu spodnje končnike, pa le za tri mesece, vse s svojo trdoto zbije.
Najprej sem dal nafilat kugle. Je bila razlika, pa ne za dolgo, ?e vedno je bila ob odprtih vratih zadeva trda kot deska.
Sem vohljal povsod za podatki in jih na enem od forumov v Angliji našel.
V elektromagnetnih ventilih je navitje, ki dobiva signalizacijo iz ECU od H2 računalnika, (1/2 sekunde zvezno, nato izmenično). To odpre sredinski HYD kugli in zadeva je mehka. ?e ostali senzorji signalizirajo zaradi brzine, pospe?evanja, vrtenja volana itd pa spet za en čas otrdi.
Kaj je narobež V elektrostikalu je dioda, ki je povezana v povratni smeri in du?i inducirane napetosti, da ne pridejo nazaj na računalnik. ?e ta napetost prihaja nazaj, računalnik prestavi sistem Hydractiva v trajni TRDI modus. To je bilo pri meni izgleda leta, bemti servise. Zdaj je tudi V6 postala žabobilna boginja in sem projekt Comfort kugel ugasnil.
Kaj je bilo narejeno? Nalotane so diode na snopu kablov na beli priključek na ECU od Hydractiva 2. Dve diodi, lotani od zelenega kabla z rumenimi črtami (-V) na bela kabla (na Activah so to trije sivi kabli in tri diode). Katoda diod je obrnjena v smeri belega (sivega) kabla.
Vse to sva izvajala z Maretom (@jolbe) na dveh xantiah V6, rezultat je osupljiv, tako da verjamem, da je to v večini Xantij okvarjeno.
razdrl sem tudi ECU od Hydractive in našel notri mrzle spoje na vseh treh elektronskih relejih VN05. Precizno polotanje s tenko Weller ?pico pomaga. Kdor ni ve?? lotanja naj se temu izogne in prosi za pomoč poznavalca elektronike. Ostali detajli so na voljo.

tct

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=190115604448&ssPageName=MERCOSI_VI_ROSI_PR4_PCN_BIX_Stores&refitem=190105138943&itemcount=4&refwidgetloc=closed_view_item&refwidgettype=osi_widget
Za C5 in Activa modul ?e pripravljajo. Jaz ga nisem kupoval, ker sem bolj doma v elektroniki in sem povezave sam Naštudiral in  nalotal, skupna vrednost popravila je bila 1?, uva?anje modula pa 50?, plus tega, da za Activo to ?e ne delajo. Te odlotane releje sem pa jaz našel in seveda poročal na angle?ki forum o uspehu. Mi je pomagal en avstralec z nasveti.

tct

Tu ne gre za ljubiteljstvo, ampak nujo. Moja Xantia V6 je letnik 1999 in ima kar 270 kkm za sabo, ker je bil to moj nekdanji slučbeni avto. ?e pri?teje? ?e posebno hidravliko, servis ne znese in je treba večino popraviti stvari v lastni re?iji. čeprav marsikaj dam popravit tudi mehanikom zaradi pomanjkanja prostora in opreme, je treba vse posege Naštudirati in pripraviti material. Na žalost nam Citroen ne gre na roke in kupujemo abotno drage originalne dele. Tako je prva pot iskanje aftermarket ponudbe. Samo primerjalno je menjava jermena cca 280k sit, v lastni re?iji pa le tretjino cene, tudi z vrhunskimi materiali (SKF, Gates, Graf, Ruville). ?e najve? pa pomenijo posveti z @jolbetom z enakim avtom in skupna dognanja. Vse informacije so tudi na voljo foruma?em.

psihopat100posto

zdravo
kje pa nabavlja? dele, jaz sem recimo na hidravlično lajtungo čakal pri Citroen.si 1.5 meseca skoraj, s tem da sem ceno zvedel komaj en teden ko sem mel stvar ?e zamenjano, zdajenako čakam na regulator pritiska na centralni bunki ?e en mesec. Njihov izgovor je da gre pa? za stari avto in konec. A hodi? kam v tujino po dele?
lp

tct

To rihta Mare iz Trsta, kjer je dosti ceneje in najve? en teden traja. Ostali deli so v Ljubljani po trgovinah ali na Modrem Levu (Peugeot), kjer ne komplicirajo in so prijazni. Nekaj cevi izdeluje po meri Prit d.o.o. O-ringi so v trgovini M&M Intercom na Letali?ki. Dosti delov je po nizki ceni na E-bayu itd. Tudi Bine je dober vir rezervnih delov. Npr zadnji regulator višine v Trstu v dveh dneh.

GSclub

pri mojem XM opažam, da je postal ob?utno tr?i, prav tako ne opazim ve? razlike med Našinoma normal in sport. Kontroliral sem bunke - vse so polne, le zadnja srednja ima samo 20 barov (kar verjetno ni bistveno).
menda so lahko krivi tudi senzorji (za hitrost, kot volana ...) - ali je to mogoče ugotoviti s testerjem?

tct

Kriva je opisana dioda v ventilu Hydractive. Na E-bayu prodajajo ?katlo za direkt priklop na kable z Našrti, cena je ene 50?. Dve diodi sta pa 50 centov, treba je pa imeti znanje lotanja. Senzor nima kaj pokazat, saj nimaš Windowsov v XM-u. Ko zalaufa? avto in odpre? ?oferska vrata mora čez par minut biti avto mehek. ?e ni, so diode hin.
http://cgi.ebay.co.uk/CITROEN-XM-SPHERES-HYDRACTIVE-II-SUSPENSION-REPAIR-KIT_W0QQitemZ190105138943QQihZ009QQcategoryZ10376QQrdZ1QQcmdZViewItem

GSclub

ko je avto pri?gan in so vrata odprta, je avto trd, posebej spredaj (na močan pritisk z roko se komaj kaj poda) - potem bo najbrž to?
ko sem omenjal senzorje, sem imel v mislih okvaro katerega od navedenih senzorjev - ali ni tudi to lahko vzrok za preklop v trajno trdi Našin delovanja?

tct

V trdi Našin gre šele v vožnji nad 5kmh. na mestu mora elektroventil vklopiti Hydractiva kuglo. Torej menja? ventil (okoli 200?) ali vgradi? diode na navedeno mesto na obeh ventilih.
Dioda 1N5822 na poziciji med zelenim kablom z rumenimi črtami (minus) in dvema belima kabloma (napajanje elektroventila). Katoda v smeri belih kablov.
Obvezno poročaj o rezultatu.

GSclub

tct, hvala. kaže, da so forumi bolj uporabni pri re?evanju takih težav, kot servisi. bi mi bil mogoče pripravljen pomagati pri tem posegu?

tct

Jaz sem iz Ljubljane. ?e želiš pomoč se oglasi na PM, pa ti pošljem svoj mobitelj.