eSkuter ?

Začel/a Gox, Januar 03, 2012, 09:55:38 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Gox

Tukaj pa bom rabil Visarja za eno mnenje ...

Razlika med svinčenimi in litijskimi baterijami?

Ta dva skuterja Delta Pb in Delta Li se razlikujeta v tipu baterij ... posledično je tudi cena kar različna.

Kako je s temi baterijami v uporabi? Recimo čez 2 leti? Zmogljivosti samih baterij?

Kateri skuter bi bil boljši nakup med tema dvema? (predvidevam da tisti z Li baterijami)

Kaj pa sama moč motorja ? 4000W ?

http://www.eskuter.si/sl/cenik.html

sušo

Men se zdi da Li bakterije nimajo memory efekta. Se pravi, da lahko polneš tudi ko še niso čist scuzane in ne do konca, pa naj jim nebi škodilo. In še več ciklusov polnenja majo.  
Bo Visar natipku. Nism čist domač na tem področju.

Po mojem skormnem mnenju bi vzel Li-ja.

In pol mu daš ime Brus...

dyfan

Tudi Pb (svinčeni) nimajo memory efekta.

Nekaj o primerjavi akumulatorjev je tu:
http://www.ekospid.si/index.php/akumulatorji.html
Lep pozdrav!

visar

Zivijo

To je pa že debata ob kakšnem pi*u, saj je področje zelo obširno, vendar na kratko.
Svinec:
- je poceni in je preizkušen saj industrijski postopek omogoča izdelavo praktično enakih celic in zato ne potrebuje BMS-a, ki bi skrbel za enakomerno napoljnenost celic
- je sorazmerno nezahteven za vzdrževanje in temperaturno neodvisen (kar se samega akumulatorja tiče)
- je kemični akumulator, saj so elektroni shranjeni preko kemične reakcije.

- je težak in ima veliko napetostno razliko med polnim in praznim (poln 12V akumulator ima napetost okoli 14 V .... prazen pa okoli 9V, kar je cca 5V razlike)

LI-ion je ravno kontra od zgoraj opisanega...
- res je da so se v dveh letih razlike med posameznimi celicami bistveno znižale, vendar še vedno rabi BMS.
- ima bistveno višje število polnilnih ciklov
- ne sme se ga polniti pri temperaturah pod ničlo (prazni se ga lahko)
- energijsko bistveno manj občutljiv na nizke temperature
- odvisno od modela je lahko eksploziven.

največja prednost je v nizki teži (beri gostota energije na maso) ter nizki napetostni razliki med polnim in praznim.
Saj 80% se 80% vsega SOC nahaja med 3,4 do 3.2V na celico, kar pomeni le 0,2V napetostne razlike.

Hitri zaključek....
LI-ion tehnologija ti omogoča tudi pri napol praznem akumulatorju razmeroma dobre vozne lastnosti, (pri svincu na to pozabi - podobno kot pri NICD akumulatorski bormašini, ko so prazne baterije), nižjo maso, večje število polnenj (tudi do 3000 - pri stalnem dopolnjevanju), manjšo izgubo SOC-a pri nizkih temperaturah in podobno.

Osebno sem imel oboje in sedaj niti slučajno več ne pomislim na svinec
______/\\______
______/\\______

Gox

Hvala za odgovor. Sem si predstavljal da bo kaj takega. Torej lahko crtam svincene bat. in razmisljam o Li.

dvorjan

Saj je vse lepo in prav, da zelimo biti vse bolj ekoloski. Samo cena te ekologije je pa pretirana. Bencinski ekvivalenti temu eSkuterju stanejo jurja (pac gledam kitajc proti kitajcu). Vprasanje je tudi, kaksne so vozne lastnosti na racun teze in njene razporeditve ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

visar

@dvorjan pojdi probat, jaz nisem strokovnjak pri enoslednih vozilih vendar mislim da je OK.

@GoX to je moje mnenje in tudi mnenje vseh ki so v avtomobilih ali kolesih imeli svinec danes pa Li-ion
______/\\______
______/\\______

garac

mimo grede visar, kako je z mucijevim e-choperjem?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

alesz

Li-Ion.......nominalna napetost 3,6V
Li-Po..................................3,7V
Li-Fe...................................3,3V
litijeve tehnologije je kar nekaj....najvarnejša ja Li-Fe......najhitreje  razvijajoča pa Li-Po,sploh pri teh so možni polnilni tokovi 5C, kar mimogrede povzroči probleme s polnilci

Gox

Ja to nisem zasledil katera (Li) tehnologija je noter.

Ko bo malo lepše vreme bom probal it na testno vožnjo, da vidim kako se sploh obnaša tak skuter. Še nikoli nisem probal take elektro variante, zato me malo zanima.

@Visar mogoče veš kako je z EKO Skladom? So kakšne subvencije?

Nekaj sem bral na njihovi spletni strani, pa mi ni čisto jasno kaj in kako. El. vozila gredo v neke kategorije, glede prevožen doseg ...

visar

@alesz :-) točno tako
@Gox
- tehnologija niti ni nevem koliko pomembna, razlike je napisal že alesz, vse so OK, vendar so odstopanja pri tokovih polnilnjenja ter praznenja, ter ostale malenkosti kot so segravanje, vendar je na to moral misliti že proizvajalec.

EKO sklad.... ne bi zgubljal besed, z njimi imam mnogo več dela kot s pridobitvijo homologacije, birokrati ki nimajo pojma kaj je električno vozilo.

@garac - projekt ustavljen zaradi zaupanja v slovenske proizvode. Motor ima moč 5kW, vendar je od tega več kot 2kW uporabljanih za gretje.
Magnel ni odpravil napake tako da se bo ob priliki zamenjal motor s Kitajskim.
______/\\______
______/\\______

Pyr0Beast

>- je težak in ima veliko napetostno razliko med polnim in praznim (poln 12V akumulator ima napetost okoli 14 V .... prazen pa okoli 9V, kar je cca 5V razlike)

V bistvu ne. Svinčen akku je en izmed najbolj 'stabilnih' kar se tega tiče. Bolj so samo še NiCd in NiMh

Poln ima 12.6V, prazen pa 11.5V - kar je manj mu precej škodi.

Litij ima pa 4.2V poln in 2.8V prazen.

>litijeve tehnologije je kar nekaj....najvarnejša ja Li-Fe......najhitreje razvijajoča pa Li-Po,sploh pri teh so možni polnilni tokovi 5C, kar mimogrede povzroči probleme s polnilci

Li-Fe tudi gori. Varnejša je samo zaradi tega ker se vžga pri višji temperaturi. Ko se vžge pa gori ko bakla.

Èe misliš šparat - kupi litij in brezkrtačni motor.

Svinec je treba po par 100 polnjenjih menjat. Stalno ga je treba polnit ob vsakem praznenju (Li tega ni treba)

Pri močnem praznjenju je kapaciteta polovico ali manj, ostalo gre v toploto. Litij jo drži na 90%.

Èe maš keš greš na litij, drugače pa svinec.
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

visar

ne ne bo čisto tako
lifepo4 ima 4.2 najvišjo možno napetost (takrat pride do preloma kristalov), če ga polniš na 3.9 se po parih minutah nepolnjenja uleže na 3.6 (kar je tudi maksimalna priporočljiva napetost polnjenja)
minimalna napetost je 2,2V takrat pride do kemičnega razpada kristalov (v obeh primerih je to ireverzibilen proces in s takim početjem uničiš celico), dočim v praksi od 3,4V do 3,2V ima celica cca 80% energije, na koncu od 3.1V do 2,6V narediš samo še par kilometrov (to je tista rezerva ki ti posveti da moraš akumulatorje takoj dati na polnjenje).

svinec.... res je da sem pisal iz lastnih izkušenj, razlika je malce nižja vendar je še vedno od 10,5 do 12,8V a kljub temu se jo polni na 14,4V, zato da dobiš vsaj še kakšen elektron več...
link do karakteristike svinca http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lead-acid_voltage_vs_SOC.PNG  --- po mojem mnenju je preveč ravna (beri idealna)
http://en.winston-battery.com/index.php/products/power-battery/item/wb-lyp90aha?category_id=176 --- napetostna razlika 0.2V je zaradi tega ker je v grafu vedno obremenjena, dočim v vozilu ni)

vsekakor SOC (state of charge) se pri LIFEPO4 giblje med 3.4V -0,2V (to je 5%), pri svincu pa 12,8 - 2,3 (to je 17%), kar je manj od tega ni vredno omembe.
______/\\______
______/\\______

Pyr0Beast

Jaz sem govoril za LiPoly/LiIon
Od 4.2-3.3 imaš notri 90%, nižje, odvisno od tehnologje pa še tistih 10% do 2.8V

Prednost svinca je v tem da ga dobiš v vsaki trgovini. Sicer ne bo neka huda kvaliteta (tudi zdaj ni) ampak delalo pa bo.

Oboje pa je odvisno od kvalitete polnilca in samega vezja ki nadzoruje stanje baterije.

Od svinca pričakuj tam 300 ciklov če delaš grdo (Praznenje do 0%) z njim in so celice res kvalitetne, ter tam 500 in več če jih prazneš samo do 70%
Pri šrot kvaliteti pa daš lahko te cifre komot na pol
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...