Lučka za diagnostiko motorja - kisikova sonda

Začel/a seba, Julij 23, 2011, 06:16:53 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

seba

Takole. Avto xsara piccaso, 2001, 1,8  prevoženih 148000km. V četrtek sem se vračal iz morja (ankaran). Gorivo je blo na koncu - 1 črtica, tankal na Kozini na Petrol črpalki. Èez kakšnih 10km se mi prižge lučka- skrajno desno za diagnostiko motorja. Sem se ustavil, pregledal vse varovalke (pred kakšnim letom mi je skurilo varovalko za sondo, ki  se nahaja pod pokrovom motorja). Ker je bilo vse ok, sem se peljal dalje vse do Maribora. Ker je skozi deževalo sem peljal največ nekje 110km/h. Avto je potegnil brez problema,pospeški so bili. Drug dan sem odklopil akumulator za 10min, vendar je lučka ostala. Drugo mi ni preostalo kot  servis. Tam pa čudežno, ko je mehanik štartal avto lučka nehala goreti. Vseeno smo se zmenili za priklop na Proxio.
Sledi šok:
1. cena za računalniško reprogramiranje proxia - 48eur
2. diagnoza zamenjava spodnje kisikove sonde (naredili so mi kar predračun za 223 eurov), in mehanikova trditev da se ta napaka pojavlja že lep čas glede na računalniški izpis. Meni se je ta lučka prižgala samo tisti dan in nikoli prej razen ko mi je varovalko zabrisalo ven - leto ali več nazaj, takrat sem tudi naredil na računalniku izbris napake. Na vsak način mi je priporočal čimprejšnjo zamenjavo sonde.
3.seveda sem se odpeljal iz servisa
4. sedaj mi že 2 dni dela vse bp (lučka ne gori) tudi po avtocesti sem ga včeraj "tišal " do 150km, brez problema

Pa še tole: Bil sem  v eni avto trgovini kjer so mi ponudili univerzalno  bochovo sondo za 98eurov.

Kaj  storiti sedaj:
1. počakati ali se bo še lučka prižigala - po vsej verjetnosto bom naredil tole
2.In če bo res okvara te sonde ali lahko zamenjam z univerzalno od bocha (ima enake oznake kot sem dobil na predračunu?).
3. ali je morda bilo kaj v bencinu in je sonda poslala napačne podatke?

Mnenja zaželena

seba

ŠOK !! Danes sem bil v eni delavnici(ne bom delal reklame) za pregled, test sonde. Izmerili vsako sondo posebej , priklopili na tester (računali nič, citroen me je opalil za 50eur). Zaključek je sledeči; crknili obe sondi, sicer se še prva občasno vklaplja. Strošek za popravilo z delom je 230eur. Sondi sta univerzalni, sprednja od bosha ta druga univerzalna pa je najcenejša od ameriške firme (imena si nisem zapomnil). Že samo ta 2 sonda univerzalna bi me od bosha prišla 200eur, zato so iskali in klicali vse okoli za tole ameriško, cena za njo 130er.Dobil sem še nekaj rabat, res so se potrudili. Ta 1 sonda bo že jutri vgrajena verjetno jo že danes dobijo (ta je najbolj bitna in uničuje katalizator pošilja signal za diagnostiko motorja), ta 2 pa pride v torek.
Z originalnimi bi prišel skoraj na 500eur.
Pri citroenu se niso niti potrudili da bi testirali obe sonde (voltažo izmerili) samo predračun so mi z veseljem dali pa še to za 1 sondo, za ta 2 sploh niso nič rekli , toliko o kvaliteti in znanju citroen servisa.
Ehhhh......

tomko030

Mene je to doletelo danes zjutraj:funny34d::bombs:, tester je pokazal na obe sondi, da sta šli v pi.....No ena še malo deluje.... Najprej je motor začel rahlo cukati pri 65km/h in v 5. prestavi, potem pa lučka za diagnostiko motorja začne utripati.

garac

@tomko, a je tvoj xp bil za cesto pri pokopališču s trikotnikom za zadnji šipi?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

tomko030

Ne ni bil moj... sem ga videl ja ko sem šel tam mimo, ravno, ko so ga nakladali... se mi je pa podobno zgodilo, ko mi je prejšnji teden crknila sklopka na Laborah v polnem križišču ko sem šel v službo. Včeraj pa še obe sondi.... čakam na nove.

seba

Sem že pred časom zamenjal obe sondi. Najprej eno , pol pa še drugo. Za obe sondi dal 240 eur, niso pa mi računali testerja,  pa popust na delo in nekaj  rabata za sondi. Vsak jim čast ( nisem bil na citroenu). Za zdaj dela vse ok.

seba

Citat od: tomko030;111676Ne ni bil moj... sem ga videl ja ko sem šel tam mimo, ravno, ko so ga nakladali... se mi je pa podobno zgodilo, ko mi je prejšnji teden crknila sklopka na Laborah v polnem križišču ko sem šel v službo. Včeraj pa še obe sondi.... čakam na nove.

Koliko te je prišla sklopka? (delo in deli)

Veloce

ARHITEKT......................

Citroen Space Tourer
Citroen XM 2.0 TCT

seba

Citat od: Veloce;111735A te sonde so samo pri bencinarih?

Vsi avtomobili od leta 1999 (mislim vsaj da velja za evropo ) bencinarji imajo to vgrajeno že po zakonu...., za dizle pa ne vem, ker ga nikoli nisem ime,l imajo pa nekakšne filtre za sajaste delce - tako nekako.....

tomko030

Seba a veš da še ne vem, ker mi mehanik še ni dal računa....:BigThumbs:
Računam pa tam okoli od 200 - 250€. ali sem se zmotil?
Naj pa povem še zanimivost - obe(!!) sondi sta včeraj pri priklopu na tester normalno delovali. Kaj se je zadnjič dogajalo z njima nimam pojma - moj mehanik pravi, da je lahko (ugibanja!) bencin ali pa vlaga.

seba

HJA, pri meni je bilo isto.Ko so mi pobrisali napako je bilo kakšnih 10dni mir, pa spet gorela pa zbrisali napako po prvem ovinku pa se je spet prižgala lučka  pol pa je gorela nonstop, je pa zanimivo da je avto normalno deloval-nič cukalo ali slabši pospeški. Včasih pomaga če sonde samo ščistiš. Pri meni je najprej tester pokazal na prvo ko smo to zamenjali  pa je čez par dni spet gorela lučka in tester pokazal napako še 2 sonde. Zakaj pa sta obe crknili pa lahko samo ugibam-o, lahko je tudi bil kakšen elektro šok.....Sonda kot sam je ok delujoča skuri - crkne pa grelec na sondi.....
Naj ti mehanik še ročno izmeri, lahko pa da imaš kje luknjo v izpuhu pa piha na njo vroči luft iz izpuha tudi to je razlog, tako so meni povedali in pred menjavo so mi vse možno pregledali naredili tudi test plinov kjer se je videlo da sonda sploh ne da voltaže,preden smo obe zamenjali. Možen je tudi kakšen elektro šok. Pa poglej varovalke v haubi pri motorju - tam se nahaja ena varovalka za sonde- 1,8 pikasa mašina jo ima tam.Meni se je to že pred kakšnimi 3 leti že zgodilo.
Je pa prva sonda pomembnejša ker daje podatke mašini -šobam za pravo mešanico goriva( cukanje avta, slabi pospeški, poraba) ta druga pa je samo diagnostična  in pregleduje v kakšnem stanju je katalizator (če je na testeru kaže napako 2 sonde je lahko kaj narobe tudi  z katalizatorjem ali pa je samo sonda crknila).
LP

tomko030

Ja ja, zastopim seba, samo meni pa napake ni pobrisal! Danes sem se valjal pod avtom in poslušal, če kje puščajo izpušni plini pa menim da mi ne. Napetosti na sondi pa nisem še pomeril, sem pa pogledal varovalke in so OK. Poročam, ko pridem zadevi do konca.

seba

Želim ti vse najboljše , da nimaš stroškov....poglej kontakte na sondah  kjer so priklopljene, da ni kabel kje precvikan..., možno da je bil res samo slab bencin......upaj......
Daj krpo v izpuh in avto mora ugasnit, tak veš da ni luknje.....

dejanslo

Èe ni povečane porabe bencina probaj tankat na drugi črpalki. Mojemu francozu pomaga omv 100.