lučke, airbag, napaka motorja, unblock diesel filt

Začel/a burjuc, Junij 13, 2011, 01:28:21 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

janezjug

Zdravo!
Sem bolj svež Citroenar, od februarja, C8, 2.2Hdi, letnik 2005, 180000km, na splošno kar zadovoljen, poleg majhnih napakic oz. težav, ki jih bo treba reševati, pa je sedaj prav ta napis "unblock diesel filter". Sem prebral takorekoč cel forum o C8, v presledkih seveda. Takoj sem pomislil na filter goriva in sem, ker sem imel že ves material doma, kar naslednji dan naredil servisno menjavo (motorno olje in vse filtre). A se ta napis še pojavlja, predvsem pri manjših vrtljajih. Ni  mi jasno , če je kriv Fap filter, zakaj ne napiše , kot je v eni debati omenjeno, Risk of fap filter clogging, ali nekaj takega. Sedaj ne napiše "safe mode" a vseeno gre slabše in je večja poraba. Poraba je že sicer večja kot tukaj nekateri pišete, okrog 8.5 , sedaj pa okrog 9.0 na 100km. Torej še vedno mi ni jasno ali je kaj narobe z dovodom goriva , ali z izpuhom. Prav tako me zanima, če kaj dodajate za čiščenje šob, oz za mazanje črpalke. Sam tankam na petrolu, pa sem zasledil, da se dodaja dvotaktol za mazanje.
Že vnaprej hvala za odgovore. Lp. JJ.

dvorjan

Bo verjetno kar v samem FAP filtru tezava. Ce si kaj mehanika, ga vzami dol pa ocisti, bos videl, ce bo bolje. Moralo bi biti.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

burjuc

Tvoj problem je FAP. In to kljub temu, da ti nic ne tezi, da moras ocistit filter ali pise kakrsnakoli opozorila.

In to ni filter, ki je v motorju, ampak je "skatla", ki je namescena na izpuhu pred katalizatorjem. Ta filter se je zamasil in sedaj imas nekaj moznosti.
1. gres na avtocesto in cca 15 do 20 minut vozis pri 3000 vrtljajih, da se ti motor segreje (merilnik kaze 90+ stopinj Celzija). S tem se motor in FAP filter toliko segrejeta, da saje v FAP filtru zgorijo. Vecja poraba kaze na to, da se ti regeneracija filtra verjetno ze dogaja, saj takrat motor vlece vec nafte. Ce imas krajse voznje in regeneracija ne potece do konca, se regeneracija zacne pojavljat ob nasledjih vzigih...
2. menjati filter + doliti tekocino, ki pospesuje izgorevanje saj (rezervoar se nahaja zraven rezervoarja za gorivo)
3. filter ocistis po raznoraznih postopkih in upas, da bos resil problem
4. preluknjas sredico filtra in avto preprogramiras v FAPless (kot da avto tega filtra nima)

Ali ti mogoce gori oranzna lucka za motor?

Na prikazovalniku se "safe mode" nic ne izpisuje, gre pa avto v "safe mode", ko se prizge oranzna lucka za motor. Ko je avto v safe modeu izgubi pospeske, nima moci. Nekateri sicer pravijo, da avto ob naslednjem vzigu gre iz "safe modea", vendar pri meni ni bilo tako. Ko se mi je avto spravil v safe mode, sem avto spravil iz njega le tako, da sem rocno brisal napako iz racunalnika, kar sem delal preko OBD vmesnika in za to namenjenim programom.

janezjug

Hvala za odgovore. Ja sem malo mehanika in bi rad čimveč sam rešil. Sem bil na testerju, pokaže, da se je porabilo 9-gramov aditiva, (me serviser s tem podatkom ni prepričal), saj sumim, da so ga , na istem servisu, pred 12000km dolili, ravno toliko, da se bom pri 180000km vrnil in bodo spet dolili in zamenjali Fap filter. Pokazalo je tudi, da je Fap zamašen in preobremenjen. Tudi ko je bil avto ugasnjen, je kazalo, tlačno razliko, kar bi kazalo na to, da je res bilo preobremenjeno, ali pa je stikalo zablokiralo. Vsi po vrsti so me opozarjali kako, da je ta aditiv strupen, celo , da je celo radioaktiven(no takrat sem ga pogledal tako postrani in si mislil, jej pa ne me futrat). saj bi jaz rad preveril koliko aditiva je v posodi, in ali je pomanjkanje le tega povzročilo zamašitev. Sedaj sem naročil novo tesnilo, da bom po razdrtju filtra lahko le tega nazaj zatesnil. Najraje pa bi res ta Fap, prevrtal oz. odstranil, a kako računalniku povedati, da je vse OK, in bi morda malo pokadil, a obenem bi zmanjšal porabo in imel bolj realen pogled na stanje šob oz obrabljenosti motorja. Tlačno razliko je pokazalo okroglih 900mbar. Kdo ve, kolikšna je tista normalna in dopustna tlačna ralika v Fap filtru. Vnaprej hvala.
Lp. JJ.

janezjug

Jap. Še to sem pozabil, da mi gori oranžna lučka, ja. A ko sem stikalo s pomočjo zraka iz kompresorja sprostil se je pa ugasnila. No po prevoženih nekaj kilometrov pa se je spet prižgala ob sporočilu , unblock diesel filter.
Lp. JJ.

burjuc

Po mojem bo najbolje, ce najprej ocistis keramicno satovje FAP filtra z visokotlacnim cistilcem in zicko (nekateri ga tudi zakurijo - nacinov je vsekakor vec), dobro osusis in ga namestis nazaj. Lahko da ti bo na tak nacin uspelo zrihtat in ne bo potrebno nic vrtat ali preprogramirat. Na  Eurovan forumu je en Slovenec, ki je filter samo lunkjal, nic preprogramiral in mu avto dela, vecja verjetnost pa je, da to ne bo dovolj in bos moral avto prekonfigurirat v FAPless. To lahko naredis s Proxio ali pa tudi na kaksen drug nacin - z Galletom potegnes dol "firmware" avtomobila, ga spremenis s programom in popravljeno datoteko spravis nazaj na racunalnik od avtomobila.
Ce kaj ugotovis in ce uspes resiti problem, javi. Jaz sem namrec trenutno v fazi, ko imam ociscen FAP filter, vsake toliko case mi gre avto v safe mode, nato pa napako z bluetooth OBD2 vmesnikom in Android telefonom brisem in dela nekaj casa spet OK. Ko bom imel cas, bom menjal tesnilo in pa senzorje pritiska, ker sumim, da je napaka pri tem.

Pyr0Beast

Fap filter je treba spucat kakor se spodobi. Zaradi prevelikega nadtlaka ali pa zabitih saj je verjetno odpovedalo tudi stikalo, menjaj ga, če ni zanesljivo.

Tekočina ki se uporablja je cirkonijeva mešanica, ki katalizira razpad + poveča temperature. Èe je ni, regeneracija razumljivo ne dela.

Fap filter je skoraj najbolje skuriti. Sam bi to naredil kar s plinskim brenerjem + prebitek kisika, da se vse lepo razžari in saje zgorijo.
Močiti ga IMO ne smeš, saj bo vlaga v njem ob prvem zagonu spremenila agregatno stanje in satje ti bo dobesedno razpadlo

Èe mašina žre olje ga bo filter nastradal.
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

bingo

Burjuc: "nato pa napako z bluetooth OBD2 vmesnikom in Android telefonom brisem"  ali lahko prosim poveš kaj več o tej kombinaciji-kateri program za androida? Ti kaže tudi live podatke?? Koliko denarja za OBD? itd
Tnx

dvorjan

"Univerzalen" OBD kabel za USB lahko narocis v tujini ze za 30 evrov. =)

Pyr0Beast

Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

dvorjan

Citat od: Pyr0Beast;109514Verjetno je to tisti Bluetooth OBD2 vmesnik ?

Ne, to je taksen HOBI program. Ampak za lucke izklapljat pa kako kodo za napako prebrat, je pa dober. Starejse modele pa lahko celo cipas ...

http://www.lmagency.biz/schede/galletto.htm

burjuc

Citat od: bingo;109475Burjuc: "nato pa napako z bluetooth OBD2 vmesnikom in Android telefonom brisem"  ali lahko prosim poveš kaj več o tej kombinaciji-kateri program za androida? Ti kaže tudi live podatke?? Koliko denarja za OBD? itd
Tnx

Pozdravljen,
na Ebayu sem si kupil bluetooth OBD vmesnik za cca 25 EUR (ga dobis sedaj tudi na Bolhi za tak denar), na Andorid pa sem si namestil program Torque - https://market.android.com/details?id=org.prowl.torque. Kaze tudi live podatke.

sop

@burjuc, imas mogoce ELM327, W36 ali F54 vmesnik? V1.4 ali V1.5? kolikor gledam na ebayu je podpora za citroene zelo omeja ali sploh ne pise da jih podpirajo.

janezjug

Zdravo!
Dolgo se potreboval, da poročam. Hvala vsem za odgovore, so mi bili v pomoč. Krivo je bilo tlačno stikalo, morda moram napisati tudi, ki sem ga zamenjal, resetiral napako in od takrat ni problema, še prej sem seveda prisilno sčistil fap (s pomočjo računalnika). Na rač. oz. testerju pa še vedno javlja napako z dodajanjem tega aditiva, kot , da bi bil problem v stikalu pri dolivanju dizla, ki bi naj sprožilo dodajanje tega aditiva. Ne vem kje je , mehanik pa mi pravi, da je verjetno problem v softwaru računalnika ne pa mehansko kakšnega stikala. Avto sicer gre brez problema, a vseeno bi dolgoročno bilo dobro to rešiti, ker če ni pravilnega doziranja me slej ali prej čakajo težave. Èe ima kdo kakšne izkušnje oz. idejo prosim za nasvet.
Hvala in lep pozdrav. JJ.

janezjug

Zdravo!
Dolgo se potreboval, da poročam. Hvala vsem za odgovore, so mi bili v pomoč. Krivo je bilo tlačno stikalo, morda moram napisati tudi, ki sem ga zamenjal, resetiral napako in od takrat ni problema, še prej sem seveda prisilno sčistil fap (s pomočjo računalnika). Na rač. oz. testerju pa še vedno javlja napako z dodajanjem tega aditiva, kot , da bi bil problem v stikalu pri dolivanju dizla, ki bi naj sprožilo dodajanje tega aditiva. Ne vem kje je , mehanik pa mi pravi, da je verjetno problem v softwaru računalnika ne pa mehansko kakšnega stikala. Avto sicer gre brez problema, a vseeno bi dolgoročno bilo dobro to rešiti, ker če ni pravilnega doziranja me slej ali prej čakajo težave. Èe ima kdo kakšne izkušnje oz. idejo prosim za nasvet.
Hvala in lep pozdrav. JJ.