Šola varne vožnje na Vranskem

Začel/a hadei, Maj 03, 2007, 02:52:06 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

hadei

Preden sem prebral naslov, sem mislil, da bomo imeli v SLO dirko F1. Na žalost ne.
Kljub temu pa bo izgradnja varne šole zelo zanimiva in upam, da tudi koristna...
[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

Dela so v polnem teku, saj bi naj bil poligon končan aprila 2008. Izgleda pa tako...
[SIGPIC][/SIGPIC]

Hydraulic

U?ili se bomo vozit, driftat, zavirat....spoznali bomo vremenske razmere in njihov uplive na cestišče. ?e jaz se bom prijavil  :funny34d:    Sam ?e neki bodo mogli dogradit.  EXTRA velik parking,da se bo po 100 komadov lahko u?ilo parkirat. Ker očitno to ne zna vsaj 40% voznikov po Naši temi sode
Zdrava pamet se še vedno smatra kot, najboljši nadzor stabilnosti avtomobila na cesti....

hadei

Dela se nadaljujejo tako, da poligon dobiva ?e svojo obliko. Po vsem napisanem bo kar zanimiva zadeva. vprašanje samo, koliko bo ta "hec" stal. drugače pa ve? o poligonu spodaj....
[SIGPIC][/SIGPIC]

CitroX

In potem bomo organizirano šli na citroen trening varne vožnje po ugodni ceni...
Bi ?e koga zanimalo?
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

gigo

Odli?na ideja! To je treba organizirat. Bomo v tej smeri začeli malce planirat.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

izi

Bravo to je pa prava stvar na tem poligonu se bodo lahko zdivjali tudi tisti, ki sedaj norijo po cestah in ogročajo sebe in duge.
Kar se pa tiče treninga varne vožnje sem pa takoj ZA, ker to lahko samo koristi v kriti?nem trenutku v prometu .:emot112:
IZI

bramar

izi

A mogoče kdo ve kdo bo imel ?olo varne vožnje na Vranskem.
izi

hadei

Junija otvoritev poligona na Vranskem
AMZS junija napoveduje otvoritev poligona na Vranskem.
Vir: MOTOSVETAMZS je kot investitor projekta vanj vložil 11 milijonov evrov. Kot trdi vodja projektov AMZS, Andrej Brglez, niso dobili prav nobenih državnih sredstev za to. Šušljalo se je namreč o milijonu evrov nepovratnih sredstev za poligon, a so to očitno natolcevanja.
Glede na zakonska določila (glej spodaj), ki se sicer še ne izvajajo, je to zagotovo smotrna naložba, saj naj bi vsak voznik začetnik moral skozi program dodatnega usposabljanja, za katerega pa je idealno, da se odvija na poligonu.
Brglez nam je povedal, da je poligon nastal izključno z ideje o varnosti, saj tovrstni poligon niti slučajno ne uztreza zahtevam standardov za športne poligone. Je pa skladen z zahtevami za poligone za vadbo varne vožnje oziroma še bolj izpopolnjen. Za to je opremljen s številnimi elementi za simuliranje nepredvidljivih situacij.

Seveda je pomembna tudi komercialna plat poligona, ki bo predvidoma zaživela v obliki testov pnevmatik, merjenj hrupa vozil (skladno s standardi), testiranja elektronskih sistemov (ABS, ASR, ESP). In ne pozabimo dejavnosti šole varne vožnje. Tovrstne delavnice bodo tudi v smislu nadaljevalnih tečajev, tako da: "adrenalina, kjub temu, da to ni dirkališče, ne bo manjkalo," nam pove Brglez.

Da športni odvisniki ne bi bili preveč razočarani, naj omenim tudi to, da bo kakšna supermoto dirka ali gokard vseeno lahko potekala tu. Ena dirka SM je celo že razpisana v koledarju...

Cesta na poligonu dimenzij 800 m x 200 m je široka 10 m in dolga 1.230 m, skupno pa se lahko poveže v 2.500 m dolgo celoto. Skladno s standardi za varnostni poligon vsebuje hidravlično mizo, krog, drsne površine, klanec, vodne površine, umetno reko ... Primeren je za vsa vozila, vključno s kamioni, avtobusi in terenskimi vozili. Pa tudi vseh vrst motociklisti pridejo na svoj račun, saj bo tudi en del namenjen v smislu terenske vožnje ali trialu in vožnji s štirikolesniki.
Vodja inštruktorjev je znan (tako ali drugače) in je Brane Legan. Poleg njega se omenjata tudi imeni Vojko Safran in Andrej Brglez. Za izvajanje določil zakona bodo v prihodnosti potrebovali še mnogo več inštruktorjev, poraja pa se vprašanje, kdo bo vse te inštruktorje pravzaprav usposobil? Zakon o varnosti cestnega prometa zapoveduje po pridobljenem vozniškem izpitu A ali B kategorije dodatno usposabljanje za voznika začetnika po naslednjem programu:
- vožnja odličnosti,
- vadba varne vožnje,
- skupinska delavnica o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa;
- prvi del vožnje odličnosti v obdobju od 2 do 6 mesecev po izdaji vozniškega dovoljenja,
- enodnevna vadba varne vožnje z vključeno skupinsko delavnico o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa v obdobju od 4 do 10 mesecev po izdaji vozniškega dovoljenja,
- drugi del vožnje odličnosti v obdobju 8 do 12 mesecev po izdaji vozniškega dovoljenja.

[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

Šola varne vožnje - priporočljivo za novopečene  in starejše voznike

[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

Šola varne vožnje ODPRTA!
V planu je tudi poligon za "OFF ROAD"...
[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

Trening varne vožnje v Ljubečni pri Celju
[SIGPIC][/SIGPIC]

mirchi

No včeraj sem se na poti iz Ljubljane ustavil na Vranskem in sem si poligon ogledal.Zadeva zgleda super,in zna bit učinkovita,se mi je pa zdela ena stvar čudna.Na pisti so ble same zverine,Aston martin,jaguar,mercedes...skratka sami precenjeni avti.Ko končno najdem nekoga,da zvem nekaj informacij sem takoj ugotovil zakaj:CENA TEÈAJA JE OD 180 EVROV DALJE!!!:Paint-Angry:

Pa so spet naredili nekaj ,da se bo smetana lahko igrala!:Paint-Angry:

Ljudje,ki pa vozi(m)jo vozila brez raznoraznih elektronskih pomagal,in bi jim(nam)trening koristil,pa si tečaja itak ne bomo mogli privoščit!:Red-Irate:
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!