Zablokirala zadnja kolesa

Začel/a xsarar, Maj 14, 2011, 06:56:45 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

xsarar

Pozdravljeni.

Imam Xsaro break 1.6 98' ,  kaetro vozi boljša polovica. No, sedaj bolj ali manj stoji na dvorišču, ker sta obe zadnji gumi zablokirali. Ročka rpčne zavore je v spodnjem položaju (odtegnjena) popolnoma trda, kot da bi bila ročna zategnjena. Slišal sem od nekoga, da je možno, da so se obloge kolutne zavore odlimale in zakajlale. Zanima me, ali je imel že kdo tak slučaj oz. kaj bi bilo lahko narobe. Snel sem oba kolesa in probal sam kaj pogledati, vendar sem naletel na slepo ulico. Sum pa mi je predramil slednji patent, ki se nahaja na notranji strani zadnjega desnega kolesa (slike). Sumim, da se je tukaj kaj zaštekalo, ker se noben od zadnjih koles ne vrti. Èe bi že v katerem kolutu popadale obloge, bi samo sledeče kolo zablokiralo, tako pa sta oba.
Res mi ni jasno, kaj bi bilo.

Že v naprej hvala za pomoč.
Moj prvi je bil AX.

garac

ko si snel zadnje bobne, a si lahko pankne ročno nazaj skupaj porinil, oz. zavorna valja?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Gox

Jaz sem imel problem blokiranja kolesa na AX-u. Vendar je blokiralo samo desno kolo.

Odlepile so se obloge, tako da ko sem hotel zapeljat vzvratno so se zataknile in je zablokiralo.

Boben je šel kar težko dol.

Èudno je da sta ti obe kolesi  blokirali, jaz bi reku da ti je napaka kje v pletenicah, od ročke v kabini do bobnov.

Tisti sistem na tvoji sliki pa mislim da je mehanizem, ki glede na obremenitev avta povečuje zavorno moč na zadnji kolesi.

Še skica ročne za Xsaro Break.

xsarar

Zadnje bobne mi ni uspelo odpreti (mogoče sem tudi narobe odpiral). Namreč kolo sem snel in potem je z enim torx vijakom privijačen boben, če se ne motim. In tega oz. to polovico potem snameš dol (k sebi). Vendar se stvar ni nikamor niti za mm premaknila, tako da sem raje zadevo pustil mirovati, da prej dobimkakšno informacijo. Zadaj pa sta tudi dva vijaka, katera nisem "pipal", ker imam občutek, da je zavorni sistem s tistimaprivijačen (cevkica za hidravliko). Tako da če mi še to nekdo pove, kako sneti, bom mogoče bližje rešitvi.

Ja, tudi meni se zdi čudno, zakaj bi obe kolesi naenkrat zablokirali. Sicer se moja draga vozi z njim in je povedala, da je stopalka za bremzo postala mehka, potem pa malce napumpala, da je zopet dobil pravo "trdoto". No ko je pa hotela rikverc z dvorišča, pa kolesa zablokirala.
Kako pa si potem rešil stvari s paknami? Enostavno nabavil nove in zamenjal ali je servis pel?

Hvala.
Moj prvi je bil AX.

Gox

Zadevo sem rešil tako da je prišel mehanik na teren. Odstranil boben. (se ne spomnem al s kladivom, al z izvlakačem) Je bil pa kar dobro zakajlan.

Je pobral obloge ven in reku naj počasi peljem do delavnice. (sem bil kake 4km stran, po vaseh na stranskih cestah)  Po kakem kilometru mi je pri zaviranju spustilo olje na tem kolesu, saj so se pakne brez oblog preveč odprle. Tako da sem potem peljal počasi dalje brez zavor, oz. z roko na ročni.

Boben je dal postružit, pakne nove + novi zavorni cilindri, na levi in desni. (tudi levi je bil malo masten, da mi je kar oba potem zamenjal)

Boben pa je ponavadi zašraufan s ta velikim vijakom sredi pesta. (moreš ga na koncu tudi glih prav zašraufat, da ne pokoduješ ležaja potem.

Èe še nisi delal tega, raje pokliči koga da pride domov pogledat, kot da se kaj še več pokvari.

(bo vsak, ki je kaj že šraufal vedel kako to razdret)

gigo

Èe odšravfaš in dvigneš zadnji del sredinske konzole in z roko najdeš zajlo in jo malce porukaš je napeta al ohlapna?
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

deuche

Nisem še videl xsare od spodaj ma mi izgleda kot da je na tvojih slikah res regulator sile in, da ni ravno pritrjen. Izgleda mi kot, da ti ga je potegnilo ven od  nekje (rja).

Èe prav vidim imaš samo eno guljasto cev na premo in potem kovinske do koles. Probaj odpreti špurge,  ker stara gumjasta cev tudi zna naredit probleme, ko se rasloji in olje gre v eno v drugo stran pa ne.

xsarar

Fantje, hvala za pomoč, vendar je bilo to, kar mi je sodelavec predvideval. Na desnem kolesu se je odlimala pakna in zakajlala. Posledično je ročno zajlo nategnilo tudi na levem kolesu in vse je bilo zablokirano. Sedaj sem obe kolutni zavori zamenjal, le še nastaviti ju moram. To pa kolikor se mi zdi ne bom mogel sam, ker je potrebno iti na valarje.

LP, Sebastjan
Moj prvi je bil AX.