Krofi - pustni ali kar tako

Začel/a Markolin, Februar 03, 2007, 10:46:22 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Markolin

Bliža se čas maškar in pusta in zato sem pripravil recept za pustne krofe.

Sestavine:

1 kg moke
6 dag kvasa
2,5 dl mleka
2,5dl smetane
10 rumenjakov
1 jajce - komplet z beljakom
10 dag sladkorja
pomaran?na ali limonina lupina (pazite, da nabavite limone ali pomaran?e z u?itno lupino oz. uporabite nadmestek
malo mu?katnega ore??ka
sol
4 šlice ruma
15 dag masla
mareli?na marmelada
olje za cvrenje
sladkor za posipanje.

Moko presejemo. Postavimo kvas. Rumenjake, jajce in sladkor penasto ume?amo. Sesekljamo ali naribamo pomaran?no ali limonino lupino, nastrgamo ore??ek. Pogrejemo mleko in smetano, da je oboje mla?no. Iz moke, vzhajanega kvasa, ume?anja, mleka in smetane stepemo testo. Testu dodamo stopljeno maslo. Testo za krofe mora biti mehko, sicer so krofi te?ki. Testa ne ugnetamo, temve? stepamo. Ne dvigamo ga visoko, da ne nastanejo luknje v testu in s tem tudi v krofih. Stepamo prav nadrobno. Ko se testo loči od posode in kuhalnice, ga pokrijemo in denemo na primerno toplo mesto, da vzhaja. Vzhajano testo zvrnemo na pomokano desko ali prt. Razvaljamo ga za pol prsta na debelo. Z okroglim modelom za krofe ali večjim kozarcem izre?emo kroge. Na polovico krogov damo v sredino žličko marmelade. Z drugo polovico krogov prve pokrijemo. Pri tem obračamo testo tako, da je zgornji del obrnjen proti nadevu. S prsti oba kroga ob robu stisnemo in obre?emo z malo manjčim modelom. Robova morata biti dobro stisnjena, da marmelada ne uhaja, kup?ek marmelade pa natanko v sredini, da se krofi zaradi izgubljenega ravnote?ja ne prevračajo pri cvrenju. Krofe zložimo na pomokan prt dva prsta narazen. Pokrite pustimo, da vzhajajo. Nato jih ocvremo v olju.

LP

MAre

garac

osebno marmelado raje dodam kasneje, saj "filan" ne plava, ker je pretežak in nima "kranjceljna" ?rte.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

soncek

Evo! Moji prvi krofi po receptu Markolina! Prav sem ponosna nase! Super dobri so, ampak "tanki"! V silni vnemi sem upoštevala tudi Garažev nasvet, naj jih "cepim" z marmelado kasneje, pa sem jih razvaljala na pol prsta, kot je v Markolinovem receptu. Naslednji? bodo debeli za cel prst!
Markolin HVALA! Super so!

soncek

?e slike, sosedje so navdušeni, sem jim zaupala recept. Nekaj mi noče dodat vseh sik, za vzorec pa bo. Markolin ?e enkat hvala za recept:take_picture:

Markolin

Gox

@Son?ek

Prav lepo izgledajo ... sicer malenkost ?e obliko izpili, pa verjamem da bodo ?e boljši kot tisti iz trgovine :-)

No sej jaz bi jih pojedu, pa ?etudi bi bili kvadratasti :-)

LP

Goran

garac

halo, mare, a je letos kaj krofov? Je kdo uporabljal markolinov recept?
[SIGPIC][/SIGPIC]  

bramar

He, he, meni jih pa ni treba delat, ker mi jih prinese son?ek ... :emot68::emot133:

Gox

Pust je tukaj, jaz pa nisem danes pojedel niti enega krofa.

Bo treba jutri v trgovino ?e je ?e kaj ostalo :-)

Doma pa krofov ne pe?emo, vseh sort peciva ja, sam krofov pa ne...ne vem zakaj.

LP
Goran

Markolin

žal jih letos ?e niem naredil, bom videl kako bo čas do torka, uipam da mi bo ratalo.

Je šla žena spet v službo pa veliko obveznosti je pado name, ampak bo ?e.

LP

CitroX

?e en recept za odlične krofe:

Potrebujemo:
Avto, bencin, abc, nakaj ?

Postopek:
Vkrcamo se v avto in odbrzimo do bencinskega servisa OMV. Priporočam super 100, kakih 15 litrov.
Nato gas na avtocesto, kjer po potrebi napolnimo abc kartico in gasa proti Trojanam. Tam ustavimo in ob kavi naročimo karton krofov. Spijemo , plačamo in gasa domov. Po potrebi plačamo ?e kako kazen.

Uh ste mi lučte naredili... ampak, jutri bodo trojanski!!
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

garac

citroX jih nebi ravno hvalil, industrijski krof se z domačim ne more primerjat. Pusti tega, ki ga opeva? en dan, pa ga drrug dan pojej.(?e ga sploh boš)
[SIGPIC][/SIGPIC]  

dvorjan

Ja, jaz tudi mislim, da so prakticno vsi ze boljsi od trojanskih ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

garac

@citroX, tvoj recept je izboljšan, ne rabiš več ABC
[SIGPIC][/SIGPIC]  

rs23

@Markolin, kako je pa letos s krofi?

lp
Robert