Pnevmatike

Začel/a cilaw, April 12, 2011, 08:21:22 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

cilaw

Živjo, jaz imam na moji c5-ki 2001 pnevmatike dimenzij 215/55/16 in original lita platišča. Zdaj pa me zanima če lahko dam gor gume dimenzij 205/55/16 in če je to potrebno homologirati?

Že v naprej hvala.

mlubej

Specification  Sidewall      Radius     Diameter    Circumference    Revs/km    Difference
215/55-16      118mm      321mm      643mm         2020mm           495         0.0%
205/55-16      113mm      316mm      632mm         1985mm           504        -1.7%

To ti je primerjava... ni ravno isto

LpM

Goran LE

Po dimenizjah gum sklepam, da je karavan.
Homologirane so 205/65/15 ali 215/55/16, tko da ..

Sine64

http://freeweb.siol.net/anddrej/

tukaj vpiši dimenzije ter če ne odstopa za več kot 2%, je recimo ok...

cilaw

Citat od: Goran LE;97756Po dimenizjah gum sklepam, da je karavan.
Homologirane so 205/65/15 ali 215/55/16, tko da ..

Ne joj sem pozabu napisat je limuzina 2.2 HDI

NorthJ

Pozdravljeni,
Èe koga zanima, prodam 4 rabljene letne pnevmatike Bridgestone Turanza 215/55/R16. So v dobrem stanju in imajo 5-6mm profila. Ogled je mogoč v Ljubljani. Cena 20/kos.
Kontakt: 030/641/214

http://www.bolha.com/pnevmatike-16/16-col-rabljene-letne-pnevmatike-bridgestone-215-55-oglas1279282577

LP

ziga_

Lep pozdrav. Sam iščem ustrezne pnevmatike ali/in platišča. Malo sem v dilemi ker že imam zimske pnevmatike na železnih platiščih in se mi zdi malo potratno na vsako sezono premontirati zimske dol in letne gor. Trenutne letne pnevmatike so Michelin Energy Saver 205/65/R15, imam pa tudi homologirano za dimenzijo 215/55/R15. Sedaj ne vem kaj naj prodam obstoječe letne pnevmatike in lov za alu platišči z letnimi pnevmatikami 16col ali kupit 15col alu platišča. Sicer letne pnevmatike imajo (na sredini 5mm profila in čisto ob strani tam 4-5mm, in so pa letnik 08). Se mi take pnevmatike splača obdržat, da bodo še vsaj za 2-3 sezone? Slišal sem tudi da ko je pnevmatika stara 5-6let je že slaba (postane bolj trda) in potem tudi ni avto tako vodljiv po cesti.

Sedaj če bi bila dobra opcija obdržati obstoječe pnevmatike sem gledal rabljena alu platišča, sedaj pa ne vem kako gledam širino platišč? Nekaj sem našel na avto.net, samo ima gor pnevmatike 195/50/R15, bi normalno pasale gor tudi moje letne pnevmatike?

Hvala.

Lp, Žiga
:BigThumbs: ...One and the only Citroen C5... :BigThumbs:

andraž

Èe imaš 4-5 mm profila, je ta guma še morda za letos, potem pa samo še za reciklažo. Èe jih boš pa prodajal ne boš dobil za njih nič. Skoraj nič.
Za 195 gumo je platišče 5 do 7,5 za 215 pa 6 do 8,5. Paziti moraš tudi na ET, ki ti pove koliko razlike je v mm od sredine platišča pa do tistega dela kjer platišče nalega. Èe ET ni pravi, lahko platišče ob nihajih karoserije drsa na zananji ali notranji strani.

ziga_

Kaj toliko požira pnevmatike? Ker po zakonu je za letne najmanj 1,6mm. Saj vem da je to že nevarna pnevmatika za na cesto. Aha se pravi 205 pnevmatiko bi dobil na platišče, kjer je bila pnevmatika 195. Kako pa vem pri svojemu kakšen mora biti ET? Mora biti ET pri mojem C5 isti pri platišču 15col in 16col?

Sedaj če bi se že podal na 215/55/R16, bi lahko na to platišče dal pnevmatiko 205/55/R16? Sem slučajno opazil da je cena nove pnevmatike za 215/55/R16 tam približno 120-130€, če bi dal pa 205/55/R16 je pa cena tam 80-90€. Samo na homologaciji nimam te opcije je samo 205/65/R15 ali 215/55/R16.

Kako je pa kaj z porabo med 205/65/R15 in 215/55/R16? Motor je 2.0Hdi 109KM. Nekako me zanima v katero smer naj ciljam da si ne kopljem prevelikih stroškov z porabo samo in investicijo...

touster

Po moje najboljš da poguglaš "wheels configrator", in boš lahko za svoj model pogledal ,katera platišča in dimenzije pnevmatik pašejo na tvoj avto.

Zraven alu platišč (če niso original citroen) dobiš TUV papir s kateri homologiraš novo dimenzijo pnevmatik. Homologiraš pa dimenzijo pnevmatik in ne platišča. Poglej si temo o homologacijah za zimske gume (z več na manj col).

Glede porabe pa ni neke razlike.

andraž

Tista 2 mm do zakonske meje boš hitro porabil. Kje je pa meja zdrave pameti, pa verjetno veš, kajti guma z 2 mm profila je na dežju velika drsalnica.
ET ti skoraj sigurno piše v knjižici z navodili, dugače pa to mora vedeti vsak boljši vulkanizer.

ziga_

V knjižici nišem našel info o ET. Èe morda kdo ve naj mi prosim napiše. ET je pa isti za platišče 15col in 16col?

andraž

Potem vprašaj vulkanizerja. Bo najhitreje. ET je enak.

ziga_

Citat od: andraž;128232Potem vprašaj vulkanizerja. Bo najhitreje. ET je enak.

Hvala Andraž.

Lp

miklavz

Ob tem se mi poraja sprašanje: po eni strani so pnevmatike večjih dimenzij dragžje; po drugi strani skrbiš za globino profila 8koliko ga je lahko najmanj), po tretji strani večje pnevmatike = večja stična površina je enako manj pritiska na tla. Tore, na suhi cesti OK, na mokri pa kastrofa, še posebej če je manj profila. Žiga, zakaj bi v bistvu menjal dimenzije pnevmatik? Èe te moti premontaža kupi rabljene feltne (ali pa nove), osebno uporabljam za zimske gume feltne od Xantie, letnepa original alu; pa imam pozimi dober oprijem, poleti pa prav tako - ker ne pretiravam z širino kolesa.
Za razliko denarja pa si lahko privoščiš počitnice.
LPM