Menjalniki "A" serija

Začel/a sušo, Marec 29, 2011, 05:57:21 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

sušo

Po čem jih pa ločiš?
Namreč zdej mam not menjalnik od Amia. Rad bi imel pa od Dy. Un k je na ponku naj bi bil od Dy.

janez

Pokrov z ročico je drugačen pri amiju - ima štrcl v leru obrnjen naprej... pri dijani je pokonci. Pa dijana ima gumijasto manšeto gor, ami pa bel plastičn obroč in malo črno pokrivalo iz gume. Zadaj ima dyana dva vijaka za na nosilec prišraufat, ami ima pa dva stojna vijaka in matice... Lahko pogledaš tudi letnico odlitka aluminijastega ohišja... ami ima letnice do 76...

ostalo je pa skrito očem - zobniki...

sušo

Aha
Torej je ta na ponku od Dy al pa 2CV.
Kul. Torej to je zrihtan.
Lufta ležaji nimajo, vsaj kukr mi je ratal roke not stlačit in prevert. Glavna os k gre na sklopko ma pa itak vsaka mal lufta.
Zdej morm sam še prevet kok poje tretja, da ne bom šel z dežja pod kap...

amipick

Menjalniki se na zunaj razlikujejo,kot je Keža napisal.Zobništvo je enako v vseh menjalnikih,razlikujejo se samo diferencial in zobnik z osovino ki ga poganja.
V praksi lahko menjuješ zobnike iz menjalnika na menjalnik,kar se prestav tiče.Diferencial(krona) in zobnik z osovino(pinjon) se pa vedno menjujejo v paru!Različni diferenciali-različni obrati(2CV,Dy,Ami,...),ostali zobniki so enaki.
Spojna osovina ima vsaka malo "lufta",ker ni vležajena,jo drži v centru motorna gred,glavno da tam ne pušča olje.
Menjalnik se nastavlja z posebnimi ključki/distančniki,če pa jih ni,lahko v primeru da se demontirajo vilice,pred demontažo vilic označi na osovinah položaj vilic,tako da se pri montaži da nazaj na isto mesto.
Tuljenje v tretji/četrti-če je menjalnik na mizi,se splača menjat ležaj,je dosti lažje,kot če je menjalnik v avtu.
Demontiraš zadnji pokrov,tam sta dva ležaja,zgornji od 3,spodnji od 4.Pri ponovni montaži obvezno zatočkat matico,se rada odvije.Še posebno,če je avto izpostavljen pogostim vožnjam v vzratno!
Èe je menjalnik dober ga je škoda menjavat,če "poje" ena brzina,se raje menja lažaj,pa vsaj veš kaj imaš.
Sicer pa zakaj se kliče menjalnik,če se ga ne menja!
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

janez

No , tu pa priznam ... Menjalniki so pa moja šibka točka. Nimam pojma o njih... nikoli se nisem spravil v popravila. Kaj manjšega ja, kot je tisto točkanje matice... več pa ne.

Vojko, bo zgleda treba enkrat končno k tebi da se zapeljem na eno učno uro. Kaj praviš? Zdaj se mi nabirajo menjalniki doma, taki tihi, glasni  pa taki ko ne vem kaj je z njimi... Èe bova slučajno šla v Francijo moram tole na amiju poštimat. Itak gre druga mašina not in tole z menjalnikom, da se ne dere.

dyfan

@amipick, tvoje informacije o menjalnikih so zelo dobrodošle.:emot112:
Teh je po forumih bolj malo na razpolago in ker vidim, da se na menjalnike bolje spoznaš, bi predlagal in prosil, da nam še kaj o njih napišeš - mogoče v posebni temi, da ne bomo smetili Janezove teme.

Pa še za eno pojasnilo prosim, ki se tiče zamenjave sinhronov za drugo in tretjo brzino:
ali jih je smiselno menjavat glede na ceno in glede na vprašanje kdo bi jih sploh strokovno lahko zamenjal.
O menjavi razmišljam zato, ker moram biti že kar pazljiv pri "šaltanju" v drugo in tretjo, da pri tem ne dobim kak "opozorilni" zvočni signal.

LP
Lep pozdrav!

dami

Žal menjalnikov za menjavo počasi zmanjkuje in je zadnji čas, da se začnemo ukvarjati tudi s servisiranjem, da se pol ne bomo
rabili ubadati s čudnimi mojstri. Jaz imam že dolgo časa enega pripravljenega za trenirat (ne gre v tretjo, nekajkrat je sicer ratalo,
med prvo in tudi zadnjo vožnjo iz primorske domov je enrat celo ostal v prvi, po manjši pavzi, ko so mi na oči silile prve solze,
si je k sreči premislil). Èakajo pa tudi že 2 ali 3-je kandidati za servis (ležaj v prvi, sinhron tretje...).

Glede glasnosti pa, tudi če fejst ruži, po navadi še gre, ko pa nič več ne ruži, te pa...

amipick

Keža-zmenjeno,itak se vidimo v kubedu,pa bomo tam kako rekli.
Dyfan-menjavat glede na ceno?Kot pri vsem,če je prepoceni,...!Raje vzet iz enega starega menjalnika,ki ima ta del dober in menjat,je vsaj materjal tapravi.Èe je sinhron slab te opozori vedno.
Ponavadi se obrabijo "sinhroringi",in začne metat ven iz brzine.To je rinka,ki drži zobnik v pravem položaju,in če se obrabi,...
Menjalnikov za popravilo je cela grmada,kandidatov za opravit popravila pa je bolj malo.
dami-ležaj od prve praviš.To je pa že cel seks.Ponavadi se obrabi tudi osovina po kateri ta ležaj teče.Se jo da popravit.Problem je bolj dobit pravi ležaj.Èe dobiš original je OK,če je od konkurence,pa lahko tuli bolj kot prej.
Še pred kratkim se je dobilo vse ležaje od citroena,zdaj pa ne vem.
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

A.T.K

..nazadnje ob obisku Samobora se Lojz Barbor razgovarjal, kak z orginalnih starih kosov sestavi menjalnik za dokaj spodobn dnar...(275e)

dami

Zaenkrat me še ne boli glava, večina menjalnikov pri meni je še OK. Èe ne bomo prehitro vsega zmetali
stran (zbiralci starega železa so že prav nadležni), tudi za popravilo nekaj časa ne bi smel biti problem.
K sreči na ene crkne to, na drugem tisto, iz dveh narediš enega, pa še kakšen uporaben del ostane
za popravilo tretjega.
Morda bi bilo dobro razmisliti o nakupu originalnih delov dokler se še dobijo zadnji kosi. Je pa res,
da grejo evri težko od roke, če je zaloga dobrih rablejnih delov še dovolj velika. Ko teh zmanjka,
pa ugotoviš, da je tudi originalnih delov že zdavnaj zmanjkalo.:Hammer3:

amipick

Pesta menjalnika se da zrihtat za drobiž,tako ležaj kot semering sta standard dimenzij in so zelo poceni.To je ponavadi dobro naredit,ker tam največ pušča olje.Èe ostalo sestaviš iz starih delov,kaj češ računat-drobiž za dele in ure ki si jih porabil.Še zdaleč ne 275euričev,razen če je govora o 4x4 seveda.
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

mirchi

Ste me spomnili na sok nekaj mesecev nazaj. Kolega je recikliral. Lotil se je delov od gs. Ene 4 motorje, pa 5 menjalnikov. Recikliral je s kladivom. Solze so mi tekle,a je blo prepozno. Dva 5 brzinca sta sla.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

2sv

ja nekateri reciklirajo na čuden način  jaz sem pred meseci ponujal za simbolično ceno  2 menjalnika  eden je zablokiral v eni brzini drugi pa je mišlen samo za dele pa ni  bilo kandidata da bi to imel tak da še imam sedaj doma na skladišču in tudi jaz razmišljam na recikliranje čeprav mi je škoda vržti v staro železo

amipick

Tisti menjalniki,ki so "zablokirani" v eni brzini,je to ponavadi v tretji.To se zgodi,ker se odvije vodilo zobnika.To je vodilo,ki je privito na zobnik 2 in 3 brzine,vodi ga pa vilica.To vodilo se privije nazaj ,se dobro zategne in zatočka,da se ne odvije več.
Edini problem je,ker je ponavadi treba cel menjalnik razdret,kakšen krat pa uspe popravit tudi v avtu.
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

deuche

Kako se vam pa obnese kaj to zlaganje iz starih kosov?

Jaz imam s tem slabe izkušnje, ko sem mešal zobnike, ki niso bili od prej "uleženi" skupaj in tudi sinhroni, so mi znali izgledat OK pa je potem vse eno škrtalo med menjavami. Sicer ne govorim o A seriji, pa vseeno bi moral biti princip isti.

Vojko kaj si ti Božota sedaj nasledil?