Prerjaven prag

Začel/a firbec, Marec 23, 2011, 08:00:15 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

firbec

Alo, danes sem nekaj stikal okrog moje Xantije in kaj opazim:

Desni prag, spredaj 20cm luknja, prerjaveno od znotraj na ven.
Sredina praga izboklina (leva in desna stran avta), spet rja.
Mehurčki v ravni črti za zadnjo levo gumo.

A je to normalno? :Hammer3: Avto je baje cel pocinkan, očitno pa niso
pragovi zaščiteni oz znotraj.

Me kar glava boli od videnega.

Lp,
firbec

garac

od zunaj na ven? najbrž od znotraj?
Preberi si malo matotove poste, za svoj avto vem, da rabi zaščiti votlih delov, ostali pa kakor komu paše, če menjaš avte na par let, te najbrž niti ne briga.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

firbec

Sem popravil nesmisel. Znotraj na ven :) Sem se malo zatipkal.

Sem bral Matove poste o zaščiti C5-tke, in sedaj videl, da je dodatna zaščita
v lastni režij nujno potrebna, sploh če nameravaš avto nekaj časa imeti.

mato

Vidim da je prag še originalen in ni bil še nič poškodovan. Takšen je bil moj ZX prag pod bodyjem in pod cinkom sama luknja. Dobro da si slikal jaz takrat nisem. Jaz svoj avto vsakega zaščitim,če ne drugega saj votle dele. Bodo saj drugi to videli kako so avtomobili zaščiteni. Ponavad ko kupiš nov avto pravijo trgovci ja je zaščiten pa garancija je sedem let kaj še češ bolšega. Garancija pa je na prerjavenje,ker v sedmih letih malo kakšen tako zgnije. Enkrat ko se pojavi luknja je pa garancija že mimo.

janez

Včasih je fajn it kakšnemu ličarju malo pogledat kaj dela, oziroma pogledat razne novejše avte, ki so udarjeni in demontirani razni plastični odbijači in slično. Kaj vse se skriva pod plastiko pa normalen uporabnik tega ne vidi. Po dveh - treh letih je spodaj na veznih stenah že vse prerjaveto pa noben tega ne vidi. Obisk pri ličarjih in kleparjih bi vsakemu svetoval ,da malo zgubite iluzijo o novih avtih in trpežnosti pleha.

Ja ko so pa razni robovi in pragovi rjasti je pa ponavadi avto že "star" ... oziroma izven vsake garancije in preko svoje predvidene življenske dobe.

Ja nič, če misliš imet avto... prag menjat ali popravit pa zaščitit. Pleh je pleh...s cinkom ali brez, z garancijo ali brez...

zlikovski

KA jti pomaga če je pocinkan, pozimi pa trosijo kamenje, pa ti ga popraska, zraven pa še sol in to jeto. zraven tega pa avto tudi ni glih mlad :)

harvey

CitatGarancija pa je na prerjavenje,ker v sedmih letih malo kakšen tako zgnije. Enkrat ko se pojavi luknja je pa garancija že mimo.

Garancija je samo na papirju. Èe ne narediš "strokovnega pregleda" (vsako leto ali po dveh odvisno kaj piše z drobnimi mikroskopskimi črkami), ki ga seveda plačaš, ne velja garancija. Tako je IMHO oglaševanje s to garancijo (5  oz celo 7 let) na prerjavenje milo rečeno navadno zavajanje. Kar kliče po kakšni prijavi - zavajujoče oglaševanje.

edit.
Zgleda kar grdo tole. :-)
.
.
.

[SIGPIC][/SIGPIC]

firbec

Sneg in sol delajo "čudeže" na nezaščiteni pločevini :)

11-sto leto teče moji Xantiji, vendar si nebi mislil, da bo tako prerjavela :(

Sicer sem mogoče deloma tudi sam kriv, saj se že 2 leti vozim brez spodnje plastike koloteka.
Kamenčki, direktno izpod gume peskajo zunajo površino. Barva, in zaščita se prepeska,
gola pločevina pa vemo koliko zdrži nezaščitena.

Snacija: V mislih ima dve reštvi.
1. Po domače: Rjo iz večjega odstranim, ferosan,  notanjost praga napolnim z purpenom, pokitam, body in barva.
(na zunaj bo uredu, rjavenje se nadaljuje)
2. Konkretno: Težavna mesta izrežem, ušvasam flike, pokitam, body in barva.

Trenutno se nagibam na varijato 2, vendar imam težave z varjenjem flik (ni švas-aparat).
Izdelava praga ali samo dela praga mi ne dela problema (imam pomoč: Salvagnini, Gasparini in Trumpf).

Lovro

Mogoče je to res vzrok. Moja xantia, ki bo maja stara tudi 11 let namreč prav nič ne rjavi. Enako velja za očimovo, ki je celo letnik 98 (ima pa zanimiv datum prve registracije: 31.12.1998)
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

aleš87

Ne bom odpiral nove teme. Na xsari letnik 2000 imam podobne težave. Na levem pragu je tudi luknja in spodnji rob (tisti na katerega nastaviš dvigalko) je dokaj slab.
Se lahko to popravi, mislim predvsem tisti rob ali je potrebno zamenjati celoten prag?
Hvala, lep dan
Aleš

garac

seveda se lahko poflika, le do kleparja bo treba
[SIGPIC][/SIGPIC]  

aleš87

Citat od: garac;170805seveda se lahko poflika, le do kleparja bo treba

kaj pa tisti rob, se ojača ali kako, da lahko dvigalko potem nasloniš brez problema?
Cena?

lp

andraž

Kaj in kako bo treba narediti, ti bo povedal klepar, tudi ceno bo po ogledu znal postaviti, vse ostalo so čista ugibanja. Marskikdo reče, saj je samo majhna luknjica, ko klepar pride zraven, pa se izkaže da je rjav jarek...

garac

@andraž, škoda, pa sem ravno mislil predlagati, da prilepi sliko, pa da mu popravim preko neta
[SIGPIC][/SIGPIC]  

gule

Takšne prerjavine se dogajajo, ker kamenčki zaščito dol poberejo in ko se to vozi par let golo, prerjavi. Da se to ne bi zgodilo še drugim, preveriti in zaščititi.