Rokov HY gre na jug

Začel/a garac, Januar 12, 2011, 05:13:10 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

dvorjan

@Jagoda:
Kdaj pa bi sel po pujsa? Jaz pojdem morebiti s spackom do Beograda naslednji teden ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Jagoda

Citat od: dvorjan;98115@Jagoda:
Kdaj pa bi sel po pujsa? Jaz pojdem morebiti s spackom do Beograda naslednji teden ...

Prav rad bi se ti pridružil, sam žal še nimam "finalnega" datuma. Ko zvem dam na forum pa mi bo kdo uspel kdo pomagat. Èe bo vse prav ne bom šel samo tja in nazaj. Bom kakšen dan tam da si "stvar" detaljno ogledam, pa da kakšno še z njimi rečemo ool tega. Oni mojstri mi po navadi rečejo SAMO POLAKO. Haha. Pa morda bo res tako.
Dober je za kogar je ...

Jagoda

Vinotoč...
Kot vem si na Mehariju vse vijake dal cinkat? Kako si jih pred cinkanjem pripravil oz. kaj so od tebe oni zahtevali. Iz delavnice mi sporočajo, da imajo probleme da jih nobeden noče pocinkat. Èe ne bo drugače bom očitno moral jaz to uredit...
Dober je za kogar je ...

janez

JAz vse vijake vržem v 30 litrsko kanto nitro razredčila in pustim par dni. Vsako toliko časa malo premučkam kanto... Potem jih poberem ven in vržem v drugo kanto pa odnesem na cinkanje... Tam mi vsakič komplicirajo , potem pa obupajo in vržejo v kislino in dalje v postopek. Gre pa za to , da se dosti vijakov manjših pogubi v postopku cinkanja v bobnih vendar jaz ne kompliciram, ker to niso vijaki točno prešteti za en avto... Meni je to pač roba.

Èe pa imaš samo to kar imaš pa vsakega posebej očistiš in navežeš na žico, da lahko obesijo na rogovile in gre po drugačnem postopku skozi cinkanje.

Včasih sem jih pred cinkanjem jaz mučkal v solni kislini , vendar ni imelo smisla. Preden sem jih prinesel na cinkanje so bili spet rjasti in so potem še bolj komplicirali.

Je pa tak kak se uspeš zmenit z gazdo pocinkovalnice. Jaz nosim tja kamor nosim že več kot 10 let pa so še vedno tečni, pol grem pa do šefice pa je OK.

Èe ti bo pa kak šrauf falil pa lahko dobiš pri meni ... s popustom... :BigThumbs:

Cena za kilo cinkanega materijala je 0,5 eur... če komplicirajo pa 1 eur...

garac

Kot je napisal Janez, sicer mi je to sosed urejal-janče, ampak so vse spedenali sami, s tem, da so bile podložke po večini hin. Mislim, da je cinkala takrat Romana Zrnec in, da je tudi vinotoču rihtali pri njej.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

janez

Podložke, sponke, fedrce... to je ponavadi problem, ker so že itak rjaste, kislina ven potegne rjo, ostanejo male luknjice in vse skup poči ob pritisku...

Zato se jaz ne omejim samo na določeno število materijala od enega avta ampak imam vedno na zalogi kakih 60 - 70 kil , da lahko po mili volji jemljem in montiram. Je pa tako, da po cinkanju, robo presortiram, vsak vijak ,matico, podložko... pregledam in večinoma gre kakih 20 kil v smeti. Vijak zgleda dober... pač rjast... po cinkanju , ko rjo nese dol vidiš, da ni več navoja... v koš...

Najbolj so na udaru tisti vijaki od prem na A seriji... včasih je kater tako poroen in luknjast da skozi njega vidiš... je sam za ogrlico še primeren.

Jagoda

Sem preveril pri podjetju iz Dolenjske ceste v LJ za galvanizacijo. Pravi da ni nobenega problema, če so vijaki močno "zapacani" potem pusti na čiščenju čez noč. Cena cca 2€/kg oz. 30-40€/ boben za 100kg. Tako da je po moje to sprejemljivo... Bomo videli kako bo.
Dober je za kogar je ...

garac

No jagoda, lahko pa skupaj za en boben nabereva, jaz vijakov najbrž ne bom imel, pač pa druge drobnarije, tako, da se ne bo s kako svinjsko polovico zamešalo
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

janez

Jagoda, kaj ti si šraufe gor prinesu ?

Jagoda

Citat od: garac;98276No jagoda, lahko pa skupaj za en boben nabereva, jaz vijakov najbrž ne bom imel, pač pa druge drobnarije, tako, da se ne bo s kako svinjsko polovico zamešalo

Èe maš prpravlen ni panike. Bom moral pohitet ker se bo najbrž mudilo. Še ne vem kako, ker, da, če ???
Bodo fine klobase, salame... :)
Dober je za kogar je ...

Jagoda

Citat od: janez;98279Jagoda, kaj ti si šraufe gor prinesu ?

Ne z njimi sem se zmenu da še to spedenajo, pa imajo menda probleme z galvano... Èe jih dobim sem bom mogu hitr spedenat. Bom še vidu kako in kaj.
Dober je za kogar je ...

vinotoc

Jagoda,
sedaj sem komal videl. Ti so že fantje vse povedali. Jaz ostajam zvest Romani Zrnec, čeprav včasih malo traja. Pri meni še niso uporabljali bobna, temveč so vse navezali na žico (6 let nazaj)! Sedaj delajo vse v bobnih. Samo vijaki in matice in drobni deli so OK, Ostalo pa je ali pa ni. Tukaj mislim podložke. Posebnega čiščenja ne zahtevajo (jaz sem res vse očistil na vrteči drajt piršni). Bodi pa pozoren če je kakšna barva na vijakih ali delih. Kjer je barva potem tam cinka ni! Kakšne glave vijakov itd. Èe pa imaš čas, ni narobe na vijakih navoje osvežiti, oz popraviti. Tako tudi umazanijo odstraniš. Pa seveda več daj, kot je napisal JAnez, če se kaj izgubi. Èe boš dal cinkat kakšne drobne dele, preveri z magnetom če je železo. Špiatra se ne da cinkati.
LP vinotoc
Veter v laseh in pesek v zobeh
Sem Prlek in se mi ni treba delati Francoza.

pubi2cv

Jaz ponavadi nesem robo na cinkanje v CE v invalidske delavnice. Cinkajo rumeno in belo, na boben (vijaki in drobni material) ali pa obesijo (večji kosi). Rja in mast nista problematični, je pa nujno odstranit barvo - te kopel ne odstrani. Jaz ponavadi nič ne čistim. Potem pač doma presortiram - poberem vstran, kar ni čisto OK, te dele potem očistim in jih dam zraven pri naslednji rundi....."putem najlakšeg otpora"...
Aja, Keža....tiste vijake za preme pa res ponavadi pogloda, da je joj. Ampak ti niso problematični - pač kupiš nove v lokalni železnini, pa je.....niso sicer popolnoma identični originalu, svojo nalogo pa opravijo ravno tako dobro....

janez

Tisti vijaki so 10,9 trdote... Jih imajo? Mala skrivnost od Keže... Lahko se uporabijo vijaki od prednjih čeljusti od dijane ali amija... so isti, mogoče kak cm daljši... pa čist kot novi.

Kar se tiče cinkanja... zato jaj vržem vse skup v nitro razredčilo in to barvo, izolacijo in ostalo umazanijo dol poje. Ocenit kater vijak ali matica je slaba pa je lažje potem ko je že cinkano. Je čisto, svetleče in vsa rja požrta dol tako lahko čist u nulo vidiš ali je OK ali ne.

pubi2cv

Ja, dobiš vijake ustrezne trdote, so povsem po standardu. Èe pa si fanatik, mahnjen na rostfraj, jih po mojem dobiš tudi v KAMM-u....