Zimska poraba goriva

Začel/a abrezo, December 20, 2010, 09:25:23 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

abrezo

Pozdravljeni!

Lastim si berlinga 1,6Hdi (75KM). Zanima me, ali je to normalno da se v zimskem času tako poveča poraba goriva. Prej sem imel približno 5,8 sedaj kar naenkrat 7 litrov. Vozim isto, avto ne gonim v obrate, ko je hladen.

Imate podobne probleme? Je kriv slab dizel na pumpah?

Hvala in lep pozdrav

bingo

Mogoče imaš nove/druge zimske gume.....
Pozimi je tudi pri meni večja poraba goriva 1.6Hdi(90km).
LP

abrezo

Ne, zimske gume so iste dimenzije...enake kot lani. Mal me dejansko šokira, da je poraba za več kot liter večja

bingo

Si tankal na enaki firmi črpalke?? Vedno enako do vrha rezervoarja...
Ker jaz tankam vedno na Pet** in vedno prazen(lučka)-poln tank, a se vsake toliko časa zgodi, da z prvim tankom naredim veliko kilometrov (čez 1000km~4,8l/100), takoj naslednji pa malo km(850km)....ampak dolgoročna statistika je nezmotljiva (85 tankov=5,6l/100km)
Pri meni se zeloooo pozna vpliv gume:
stara michelinka E3a-redno æez 1000km
nova (zimska) Dunlop W3D-850-900km

LP

abrezo

Citat od: bingo;87769Si tankal na enaki firmi črpalke?? Vedno enako do vrha rezervoarja...
Ker jaz tankam vedno na Pet** in vedno prazen(lučka)-poln tank, a se vsake toliko časa zgodi, da z prvim tankom naredim veliko kilometrov (čez 1000km~4,8l/100), takoj naslednji pa malo km(850km)....ampak dolgoročna statistika je nezmotljiva (85 tankov=5,6l/100km)
Pri meni se zeloooo pozna vpliv gume:
stara michelinka E3a-redno æez 1000km
nova (zimska) Dunlop W3D-850-900km

LP

Ja, zanimivo to kako gume vplivajo na porabo. Bom pogledal če je tudi tlak v gumah ok. Glede črpalk in količine natočenega goriva je tako da zmeraj tankam na isti črpalki in vedno pridem na pumpo s skoraj praznim tankom (mal nad rezervo).

Lovro

Pri polnem tanku se pozimi utegne poznati, da prevoziš kakih 50 km (ali pa še kak km več) manj. Odvisno tudi od režima voženj.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

JL84

Zdravo, jaz se pridružujem abrezu... Vozim 1.6HDi in še kakšen mesec nazaj sem z mojim načinom vožnje delal do 850km z enim tankom. zdej pa ko je mal bol hladno naredim do pribl. 700km in tudi manj z enim tankom in z istimi gumami kot poleti... kaj bi lahko bilo? a je to lahko razlog za skrb? pišite..., hvala

tonèek

A je avto garažiran? Jaz ne opažam razlike v porabi, razen ko je zunaj potem pa se res dalj časa segreva.
lp

jk70

že to da se avto dlje segreva je velik. zaug precej dle dela n tist mal obratov več se že mal pozna

JL84

a je velika razlika če motor segrevaš na mestu preden štartaš, al pa če ga vžgeš in pol kr štartaš in ga ogrevaš med vožnjo (zmerna vožnja in nizki obrati) dokler se lučka ne ugasne in je motor segret na delovno temp.? ...pol pa gas d ne zamudim u službo ;-)

bingo

Jl84: Obvezno prižgeš in takoj štartaš....
Èe imaš motor prižgan več kot 3 min. delaš prekršek!!

zlikovski

Zakaj bi delal napako, če ogrevaš motor?
Èe že malo pogledaš primer dirkalne avte. Tisto mašino in te naše ni za primerjat, ampak vseeno.
Ko se mašina greje se material razteza,... in s tem dobi material prave tolerance, se pravi ''izniči'' luft kar je poglavito.

V strojništvu se vse tolerance merijo pri 20 stopinjah cenzija. Primer že pri 5-10 stopinj cenzija, pridemo na razliko stotinko milimetra ali več, odvisno od materiala, velikosti,.....

Èe gledam stega stališča bi bilo prav da se motor malo ogreje.

Glede porabe v zimskem času, je pa to čist normalna zadeva, gume, se voziš po brozgi, večji kotalni upor, rabiš posledično dodajat več gasa, avto je dalj časa pod zaugom da se ogreje,.... in to nanese.

Zraven tega pa si nevem razlagat, avto vam pije recimo 7 litrov pa se nekaj jokate,....

Lovro

Najbolje je pogledati v navodila. V navodilih za mojo xantio piše, da priporočajo, da takoj po zagonu motorja tudi odpelješ brez da bi ogreval motor na mestu. Moj je sicer bencinar.
Se mi pa zdi normalno, da dokler motor ne doseže delovne temperature, ga pač ne priganjaš v visoke vrtljaje.

Poglej še v navodila za tvoj avto.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Jurko1

Kolikor jaz vem je bolje da ko vžgeš takoj spelješ in avto počasi ogreješ,
ker če predolgo stojiš z vžganim avtom,boš moral preje zamenjati katalizator.

abrezo

Fora je, da sem lani imel iste gume in da letos prihaja do takšnih razlik (glej priponko pri prvem postu) Povprečna lanska zimska poraba je bila 6,12. Včeraj sem preveril tlak v pnevmatikah in bil je OK. Hecno pri vsem tem je, da ko povprašam lastnike ostalih znamk raznih dizlov, da pri njih ne prihaja do takšnih dvigov porabe (imajo razne vw, mazde itd...) oz do njih sploh ne prihaja.
Avto ni garažiran, zato je pametno mal ogrevat preden se odpravim na pot (to sem počel tudi lani). Vsi lastniki dizlov seveda vemo kako poteka ogrevanje, tako da če ni potrebe da grem z avtom grem raje peš ali z kakšnim drugim prevozom in naredim uslugo moji denarnici (razni servisi) in avtu da se ne ogreva za kratke relacije.
Kar se tiče raznih navodil proizvajalca bi rekel da jim ni ravno za zaupati, ker razna priporočila o menjavi olja po 30000km niso ravno na mestu in izbijajo mojo zaupanje v takšna navodila oz v takšne nove poteze proizvajalcev (čimprej uniči in pridi po novega).