Zavorni diski

Začel/a susterd, December 09, 2010, 06:42:27 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

M_M

Jaz imam pa drugo težavo. Zadnji disk (levo in desno) je zelo neenakomerno obrabljen. Cel je rebrast. Sem jih imel namen že menjat, a ko sem videl ceno, me je rahlo minilo.
Sicer po cesti ne divjam in običajno nikoli ne zaviram agresivno (razen če je to neizbežno) in zavore primejo zelo dobro, tako da me zadeva moti predvsem iz estetskega vidika :)
Disk je sicer še debel in tudi ploščice so baje še ok. A me to vseeno precej moti. Na alu platiščih zelo grdo zgleda, ker je disk rebrast in se vmes nabira rja. Prednji diski so recimo gladko ko steklo. Bi pomagalo, če zamenjam le ploščice? Bi nove ploščice enakomerno obrabile disk in ga "zgladile", ali bi moral menjati komplet?

gule

Citat od: M_M;109029Jaz imam pa drugo težavo. Zadnji disk (levo in desno) je zelo neenakomerno obrabljen. Cel je rebrast. Sem jih imel namen že menjat, a ko sem videl ceno, me je rahlo minilo.
Sicer po cesti ne divjam in običajno nikoli ne zaviram agresivno (razen če je to neizbežno) in zavore primejo zelo dobro, tako da me zadeva moti predvsem iz estetskega vidika :)
Disk je sicer še debel in tudi ploščice so baje še ok. A me to vseeno precej moti. Na alu platiščih zelo grdo zgleda, ker je disk rebrast in se vmes nabira rja. Prednji diski so recimo gladko ko steklo. Bi pomagalo, če zamenjam le ploščice? Bi nove ploščice enakomerno obrabile disk in ga "zgladile", ali bi moral menjati komplet?

Citroen ima linijo izdelkov Eurorepair, ki so kakovostno ok, cenovno pa cca. 30% bolj ugodni kot original...poizkusi to...vprašaj pri svojemu Citroen dealerju...:BigThumbs:

M_M

Najprej počakam - dokler bo delalo, ne bom kaj šaril in menjal. Sicer pa po novem vse dele za avto in tudi ostala popravila kupujem prek e-baya.

gule

Citat od: M_M;109088Najprej počakam - dokler bo delalo, ne bom kaj šaril in menjal. Sicer pa po novem vse dele za avto in tudi ostala popravila kupujem prek e-baya.

Jaz pa kar na pijaci, je še bolj ugodno in kakovostno...:Hammer3:

M_M

@gule, tudi prav če ti tako odgovarja !

andraž

Disk se kljub novim ploščicam ne bo zgladil. Dokler je še dovolj debel in ni zvit glej stran in se vozi.

M_M

Zvito ni, debel je še precej, prime tudi vredu, zgleda pa grdo... Torej še nekaj časa gledam stran ;)

gule

Ni nujno, da gledaš stran...tokarju ga nesi, da ga obdela, pa bo kot nov, seveda, če imaš še zadosti"mesa".

M_M

Kje naj bi bilo to?? Ne poznam. Sem s koroške, a če ni predaleč in če je rešljivo, se tudi kam zapeljem ;)

gule

Citat od: M_M;109134Kje naj bi bilo to?? Ne poznam. Sem s koroške, a če ni predaleč in če je rešljivo, se tudi kam zapeljem ;)

Pa ja imate na Koroškem nekoga, ki lahko diske obrusi, oziroma ih poravna...:BigThumbs:

aygo

To zna vsak strugar postružit, samo da dobro scentrira.
[SIGPIC][/SIGPIC]

skos

zadnje čase opažam na križiščih, da večino avtov drugih znamk nima težav z škripanjem zavor in ali gre za serijsko napako ali pa ima kdo izkušnje in so pač na citroenu namestili slabšo kvaliteto materiala, zakaj se to dogaja (ploščice oz. diske)???

bojch88

Kolikor je meni znano je to bolj kot ne serijska napala pri C4, kogar koli sem vprašal je imel ta problem, pa še na servisu so mi potrdili, da ima večina C4 ta problem. Lahko pelješ k najbližjem mehaniku da ti spiha umazanijo dol z diska ali pa kot omenjene v zgornjih postih k strugarju ali pa na servis da ti disk zbrusijo oz. poravnajo ÈE imaš še dosti mesa. Èakati da škripanje samo od sebe neha pa ni pametno ker ti disk lahko "zgori" in se bo začel krušiti čez nekaj časa.

skos

aha, hvala za nasvet in odgovor! :BigThumbs:

Teo

Pozdravljeni, pozno se vključujem v to temo, ker imam seveda tudi sam podobne težave. Moje ugotovitve so pa naslednje: obraba zadnjih diskov je posledica, ne pa vzrok. Pri normalnih pogojih, oziroma pri normalni obrabi, zadnjih diskov ni potrebno menjati: nikoli. Kar poglejte k drugim proizvajalcem. Zadnjih diskov se navadno ne menjuje, tudi po 300.000 km ne! Neenakomerna oziroma prekomerna obraba zadnjih diskov je posledica nepravilnega delovanja zavorne čeljusti.

Težava je seveda pri zavorni čeljusti, v konkretnem primeru citroen/peugeot zadnji zavorni čeljusti za modele C4/307. Konstrukcija teh čeljusti ni namreč najboljše kvalitete in hitro popusti pred vdorom vode in soli. Jezen sem na citroen, ker napake očitno ni odpravil. Ne smemo pozabit da se model peugeot 307 proizvaja že od leta 2002!!!! Citroen tudi nikoli ni vpoklical C4 za kakršnekoli težavi z zadnjimi zavorami/diski/čeljustmi.

V mojem primeru sta mi zaribali kar obe zadnji čeljusti. Kot sem se pozanimal, citroen C4 uporablja dva sistema, boschevega in lucasova. Ni mi najbolj jasna razlika med tema dvema čeljustima. Na mojem avtu je nameščen boschev sistem. Medtem ko smo eno zamenjali takoj po nakupu avta, smo se pri drugi malo bolj namučili. Seveda smo čeljust razstavili, počistili na novo naoljili, vendar zadeva spet blokira (bat se ne vrača) po kakih 3k kilometrih. Trenutno iščem po netu poceni delujočo zadnjo čeljust. Obnovljena je najcenejša pri Eurotonu (122 eur). Lahko bi jo pa tudi sam odnesel na obnovo, v tem primeru bi mi računali od 80 do 100 eur, vendar bi bil avto nevozen dan ali dva.

Obvestim kako sem rešil zadevo.

Citroen C4 coupe, 2.0 HDI, letnik 2005.