Xsara 1.6i pregrevanje motorja

Začel/a stipex, November 27, 2010, 09:50:15 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

stipex

Zdravo in na pomoč!

Xsara 1.6 l.1998 se mi po nedavni menjavi cevi hladilnega sistema pregreva pri malo večjih obremenitvah.

Simptom: Mrzel se ogreje OK do 90°C na mestu, pumpa zalaufa, voda kroži, po potrebi se vžge tudi ventilator.
Ko pa peljem nad 80-100kmh ali pa v breg se pa ogreje na okoli 105°C in tam ostane dokler ne zmanjšam obremenitve.

Nekako takole je temperatura (sposojena slika):

Na servisu pred 1 letom sem menjal sledeče:
Termostat, termostikalo, pumpo, hladilnik in je vse OK. Termostat sm celo probal dat v vrelo vodo in ga odpre pred 90°C kar je OK.
Hladilne tekočine je dovolj in je ne izgublja.

Problem se mi je pojavil po menjavi cevi (in tekočine).

Osebno mislim da imam težave z zračnim čepom, ker vsakič ko odzračim je enkrat bolje, drugič slabše ampak nikoli ni čis ok.
Odzračeval sem pa na hladilniku, potem na bloku pri termostatu nato pa še gor na cevi do pečke v armaturi.
Odzračil pa sem tako da sem pognal avto, počakal do 90°C potem pa odšraufal po korakih vse troje, tko da je šla voda ven.

Danes sem ponovno odzračil vse skupi na vse možne načine, pa se mi zdi da je sedaj še slabše...

A obstaja še kak drug način da odzračim sistem ali kako se naj rešim te težave?
(klical sem mehanika, ampak on bi pač rad zaslužil in spet vse menjal od termostata do hladilnika, pa čeprav so vsi deli brezhibni)

Pred menjavo cevi je stara cev počila in izgubil sem hladilno tekočino, motor pa je segrelo do STOP 120°C pa sem ga potem takoj ustavil in ugasnil, je mogoče da je kej prepihalo pa je to krivo?

Kaj pa pokrovček na ekspanzijski posodi? Ima kakšno pomembno funkcijo pri hlajenju? Ker se mi zdi da je že bol slab...

mato

Zamenjaj pokrovček pa boš videl. Èe je dober pokrovček se mora ustvarit tlak.

visar

po mojem ti je prebilo dihtngo na glavi. To preveriš na servisu in sicer ti preverijo plin v hladilni tekočini.
katalizator pa imaš verjetno OK ..... če ne še to preveri.
______/\\______
______/\\______

andrazzzz

Tole meni na sliki ne izgleda 105 stopinj.
Tudi meni niha temperatura glede na obremenitve, je pa res, da nikoli ni prislo do 105 stopinj. Le enkrat cez Ljubelj poleti, ko je bilo vroce in sem za enim pocasnetom v klanec vozil zelo pocasi se je kazalec ustavil mal pod 105.

vsx

Saj tudi ne kaže 105 st, prej 95.

Kolikor je videti, je skala linearna in so oznake na :

60 - (75) - 90 - (105) - 120

LP

PS: vidim, da si tudi iz KK.  Kdo ti rihta avto ?  Lahko tudi na ZS.

gigo

To ni nič posebnega. Tudi pri moji Plasirki se pri malce večjih obremenitvah dvigne točno na isto temperaturo. Je pa res, da pri vožnji med 80 in 100km/h tega nikoli ne doseže. Jaz bi za sigurno še ekrat pregledal termostat, cevi in (ker bi me matralo še vodno pumpo).
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

michoBX

Termostat ne odpira - pri tej hitrosti ventilator nima veze. Mogoče je res pokrovček. V hladilnem sistemu mora biti nadtlak.
Hja, dougcajt mi je ja...