Temperatura motorja

Začel/a superca13, September 06, 2010, 08:54:15 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

superca13

Kakašna je pravilna delovna temperatura motorja na starem V6 s klimo?
Mani niha kazalec na armaturki med: malo nad 90 in 100 stopinj. Višje ne gre, obe stopnji ventilatorja delata po mojem normalno.
Prva stopnja se zažene malo nad 90, druga stopnja pa tik pred 100.
90 stopinj je recimo na avtocesti, 100 stopinj pa v mestu, pred semaforji, v gužvi...
Je to ok?

XM V6 brez klime ima malenkost drugačno termostikalo, ki vklaplja 1 in 2 stopnjo ventilatorja nekaj stopinj nižje kot pri modelu s klimo.

LP
Superca13

Xandrej

Na mojem je 90 stopinj na kazalcu če gre malo več vklopi ventilator... ne vem treba v kako knjigo pogledat po moje. Gigo? Pa še kdo?

superca13

Tebi lepo drži na 90, sem videl.
Na mojem bi morali bit par stopinj več ampak ne vem, če je nato nihanje do 100 normalno.
Pa ni ravno neke vročine zunaj.

zlikovski

Meni ga drži malenkost pod 90 pa je lahko zunja plus ali minus 20, lahko ga tiščim dokonca pa nad 90 nepride nikoli.
Tak da tvojega primera nebi vedel kaj bi naj bilo, hladilno tekočino je potrebno kaj dolevat?
Mogoče ti termostat nedeluje pravilno, ti šteka.

superca13

Zgleda da bom moral malo termostat preverit/zamenjat, sistem oprat in svežega antifriza nalit ;)

LP
Superca13

Xandrej

Jaz bi prvo sistem ščistil pa nov antifriz noter, če pa nebi bilo gut štrudl pa drugi termostat. Saj jih imaš nekaj na zalogi!

superca13

Tako tudi bo, že v raztezni vidim, da je sam drek not.
Danes bo akcija :) Termostat pa bom vrgel novega not, itak stane 15 ojrof.

vsx

Pa še konektorje na tipalih temperature preveri in očisti oz. stisni kontakte.
V teh dneh bo vlaga v zraku marsikomu zanihala kazalec temperature in nagnala strah v kosti.

LP

Xandrej

No te pa itak nema problema. Svinjarijo vun vse fajn prečistit pa roka tako! Nov termo noter pa gassa....:BigThumbs:

zlikovski

Pa kupi manj agresiven antifriz, ker manj trpi aluminij, se pravi glava motorja. Baje so zeleni antifrizi manj agresivni, se pravi barva antifriza, če pa je kak drugače, pa me naj kdo popravi.

tudi jaz bom zdaj v kratkem na obeh menjal antifriz, pa bi kakšna informacija prišla prav.

superca13

Bom poročal!
Hvala.

LP
Superca13

gigo

No lahko povem, da je to hiba V6-k. Tako tistih s klimo kot tistih brez. Razlika vklopa ventilatorjev med enim in drugih je majhna (govorimo o 5 stopinjah). Temperatura ZPJ/SZF motorjev je v povprečju 90 stopinj in jih redkokdaj preseže. Izjema so poletne počasne vožnje v mestih. Menjava termostata ponavadi zadošča da se nazaj vzpostavi normalno pretakanje hladilne po motorju. Včasih pa tudi to ne zadošča in je potrebno tudi zamenjat hladilnik. Dogaja se tudi, da pride deloma zaprta dovodna cev iz ekspanzijske posode v glavno cev hladilnika (zadošča da deloma zdrenirate sistem in z nečem mehkim oz brez ostrih robov podrezate/sčistite cevko. Jaz sem uporabu dolgo krtačko za čiščenje kanalov moje trobente).
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

superca13

Včeraj sem prečistil sistem. Noter je bila obupna svinjarija od ne vem katerega leta. Porabil sem vsaj 3 ure, da sem uspel očistit sistem do te mere, da je na vseh koncih tekla čista voda, ne pa živo oranžna rjava brozga-rja,  polna usedlin in verjetno še kak tesnilec zraven ;)
Sistem je čist, razlike pa (še)ni.
Termostat bo treba zamnejat.

LP
Superca13

superca13

Èakam na nov termostat, sedaj iščem še nove ščetke za štarter, ki so včeraj zaključile svojo kariero :(
In še na radar sem naletel z V6...kaj čem, pač leti ko raketa :)

LP
Superca13

zlikovski

Ko zalaufa potem zalaufa, mislim na pretok denarja v denarnici.