Naivno v nakup - rabim nasvet!

Začel/a lorena1, September 03, 2010, 09:06:59 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

lorena1

Živijo, pred parimi dnevi sem v dobri veri da kupujem avto z realnimi informacijami kupila picasoja, kateremu so na preventivnemu pregledu na servisu ugotovili, da je

avto barvan-karamboliran,
nerealni km-verjetno že več kot 200.000,
cel kup stvari za zamenjati,
tudi jermene.

To da ni imel servisne knjižice sem sicer vedela, vendar sem šla naivno vseeno v nakup.

Kaj se bolj splača v dani situaciji-generalni servis ali prodaja avta naprej?

Hvala za morebitni nasvet in lp!

L

midi

jaz bi dal na servis, saj se lahko z njim vozite še mnogo let brez težav.

corvette

Beri: http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=31&L2_ID=270

Èe je kupljeno od pravne osebe, bo šlo dokaj enostavno, če je od fizične, pa je težje. Vsekakor pa je zakon na tvoji strani, vendar se znaš žal pošteno načakati.

lorena1

Kupljeno je od fizične osebe, če bi bilo od pravne bi imela vsaj kakšno garancijo na voljo...

hadei

Zvenelo bo precej grobo in grdo, pa še pomagalo ne bo v tej situaciji, ampak....Zakaj ženske kupujete avte same?! Vedno morate imet nekoga zraven, ki se vsaj v osnove avta pozna, kamor še kaj več.
Na forumu imamo temo na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu rabljenega avta. Še celo za uvoz.
Prodala ga boš pa verjetno težko, ko je taka razvalina. Ali pa precej pod ceno.
Glede informacij iz linka, ki ga je dodal corvette, bi poskusila najprej pri prejšnjemu lastniku, na nek normalen način. Èe pa ne bo razumel, pa mu na normalen način zagroziš z vsemi inštitucijami. Probat ni greh. Načeloma mi je v mislih nekaj drugega, vendar ni po zakonu....
[SIGPIC][/SIGPIC]

skorc

Saj se to ne dogaja le dekletom. Prijatelj je šel z mehanikom na ogled, premerila sta lak, testan vožnja, pregled motorja.... pač mehanik se spozna... nato je vozilo peljal še na AMZS kje, ti naredijo podroben "strokovni" pregled komplet vozila podvozje, motor, kolima, bla, bal, bla.... Tam ugotovijo nekaj malenkosti, npr.: slabe gume, crknjena žarnica nad registrsko tablico. Vse ostalo je bilo v odličnem stanju.
 Vsi servisi so se dokazovali s potrjeno servisno knjižico - uglavnem, XP vredna nakupa + ugodna cena.
Nato napoči čas rednega (velikega) servisa. in glej ga zlomka... vodna pumpa ni bila več originalna, čeprav po km-jih še ni bilo takega servisa, tudi v servisni knjižici tega podatka ni bilo navedenega. Mehanik ugotovi, da je bil lakiran in prevrteni km-ji...  
Moje mnenje: pri rablenem vozilu, če ga kupuješ od tujca (avtohiša ali fizična oseba) je vedno vsaj malce mačka v žaklju.

Loreni pa svetujem, da XP-ja pelje na servis h komu poznanemu in ji bo on glede na videno tudi svetoval. Odvisno od količine cekonov, ki jih bo še morala vložiti v vozilo.
Drugače pa pri fizični osebi ni kaj dosti za storiti, to gre po principu "videno kupljeno". V poštenost pa itak ni več za verjeti, takih ne delajo več....

andraž

Èe je kupljeno od fizične osebe je praktično nemogoče uveljavljati reklamacijo. Sistem videno-kupljeno. Pametno bi bilo odpeljati avto na pošten servis, kjer bodo ugotovili, kako konkretno je bil avto karamboliran in tudi če je bil kvalitetno popravljen. Za motor in ostale vitalne dele avta pa lahko mojster tudi zelo natančno oceni, kaj je treba zamenjati, da bo avto brezhiben in zanesljiv. Dobra kalkulacija stroškov popravila in šele potem odločitev kaj storiti.

hadei

Videno-kupjeno?! Že mogoče na zunanjost, ne pa na prevrtene kilometre. To je že klasična goljufija, s čemer je z zbijanjem kilometrov zavedel kupca za to ceno, saj bi dejanska cena z realnimi kilometri bila precej nižja. Ali pa ga pač ne bi nikoli prodal.
[SIGPIC][/SIGPIC]

michoBX

Lorena je saj lepo napisala, veliko jih je ki ne bojo nikoli priznal da so se nate**il. To je goljufija, v bolj razvitih državah se tega ne dela, ker se ne splač, tu smo pa itak še na balkanu :)
Hja, dougcajt mi je ja...

avantgarde

Citat od: hadei;81083Videno-kupjeno?! Že mogoče na zunanjost, ne pa na prevrtene kilometre. To je že klasična goljufija, s čemer je z zbijanjem kilometrov zavedel kupca za to ceno, saj bi dejanska cena z realnimi kilometri bila precej nižja. Ali pa ga pač ne bi nikoli prodal.

Problem je dokazat da je prejšni lasnik prevrtaval kilometre in ne kdo drug.
Drugače pa bi morali kaznovati take lopove na način kot to delajo v Nemčiji oziroma Belgiji pa bi bilo morda tega manj.

mato

Pa kako jest ne vem,da serviserji ne vidijo če je bil avto farban. Pa to se ja hitro ugotovi ponavad se vidi že iz par metrov. Ja lahko so se s prodajalcem poznal. Nkol ne veš kakšne veze so med njimi.

hadei

Citat od: avantgarde;81103Problem je dokazat da je prejšni lasnik prevrtaval kilometre in ne kdo drug.
Drugače pa bi morali kaznovati take lopove na način kot to delajo v Nemčiji oziroma Belgiji pa bi bilo morda tega manj.
Èe je prvi lastnik je potem že težko, da bi mu nekdo drug prevrtel nazaj kilometre tako, da 1. lastnik ne bi vedel.
[SIGPIC][/SIGPIC]

avantgarde

Med branjem foruma avtomobilizem.com sem dobil občutek, da so oni ponavadi glavni akteriji; samo ona je itak avto kupila od fizične osebe.
Drugače  pa je dobro, da pred nakupom daš nekaj evrov pa pelješ avto na AMZS kjer ti ga dobro pregledajo pa maš pol mir.Èe pa ti prodajalec tega ne dovoli pol pa samo stran od njega ker sigurno nekaj ne štima.

andraž

Dokler bomo v glavah na Balkanu, se bodo takšne stvari dogajale. Malo bi zadevo popravila res stroga zakonodaja na tem področju.

sop

Poklici na varstvo potrosnikov (brezplacna stevilka)
http://www.uvp.gov.si/ naj ti svetujejo.

jaz sem na tak nacin dokaj lepo spravil nazaj en avto. imel sem malo vec srece ker je bil kupljen pri uradnem trgovcu.