Led diode v stikalih (dvig stekel + zaklep. vrat)

Začel/a sop, Junij 08, 2010, 09:21:09 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

sop

ravno sem v fazi, ko sem moral zamenjat vec zarnic v armaturi. hkrati so mi odpovedale tudi obe zarnici v stikalih za dvig prednjih stekel. glede na daljso zivljensko dobo led diod, varcnosti in manjsega pregrevanja sem se odlocil, da jih zamenjam namesto navadnih zarnic.
uporabil sem navadne 5mm ledike in 680ohm upor. v koncni fazi stikalo sveti malenkost bolj kot kot z navadno zarnico. lahko pa bi vgradil tudi 3mm led, tako kot je original v stikalu za zaklepanje dviga stekel. ce komu pase lahko uporabi tudi drugo barvo ledik za drugacno osvetlitev stikal.
postopek razdiranja armaturke je ze opisan na forumih kot tudi razdiranje stikal za dvig stekel, zato sem bom osredotocil le na vgradnjo ledik. a tudi tukaj ni kaj razglabljat, saj kdor bo do stikal razdrl, mu bo tudi razdiranje stikal jasno. omenim naj leto, da sem v stikalu (kot je razvidno iz fotk) pustil zelen pokrovcek poda katerim je skrita navadna zarnica in ga uporabil da sem stisnil skupaj kontaktni jezicek in zico od ledike - nic lotanja po stilaku. pazite na polariteto. torej objavljam fotodokumentiran postopek.

sop

sledilo je stikalo za zaklepanje vrat, saj je je to svetilo slabo napram ostalim. v tem stikalu je po defaultu ze led, vendar je smd in je kar precejsnja razdalja med led in gumbom, tako da do gumba bolj malo svetlobe pride.
v tem stikalu sem odlotal obstojec smd upor in led ter nalotal 5mm zelen led z uporom 680ohm. seveda bi lahko nalotal tudi drugo barvo ledike ali 3mm led kot je v sosednjem stikalu za zaklepanje dviga stekla (tam je 1x 3mm navadna zelena za standby + 1x 3mm visokosvetilna zelena za active mode), kakor komu po zelji. svetilnost je komaj opazno vecja kot ostala stikala na armaturi. pazite na polariteto.
in se fotke:

p.s. po meritvah sodec bi naj imelo to stikalo 2 razlicni moci osvetlitve glede na vklop/izklop - je pri komu to tako? ker pri meni v obeh statusih sveti enako.

in ko bo cas, bom realiziral se kaksno led modifikacijo v kabini in jo postal tule gor.

robik5

Lahko napišeš, kjer si nabavil žarnice za stikalo dviga stekel?

Hvala

tomko030

Bom namesto SOP-a, ker sem tudi delal po njegovih navodilih - jaz sem jih nabavil v Kranju - trgovina LOTOS, prav tako uporčke, ki so zraven - še spletna stran:
http://www.lotos.si/

Najdeš jih tudi v CONRAD, vendar bistveno dražje.

robik5

Najlepša hvala, sem se že malo "sprehodil" po njihovih spletnih straneh.

A mi lahko mogoče napišeš še oznako upora, ker jih je več z vrednostjo 680 ohm, pa sem malce kratek na tem področju...

Še enkrat hvala in lp.  :BigThumbs:

tomko030

Zdej si me pa najdu.... Jaz sem bil osebno v tej štacuni, pa sem mu rekel, da naj bo 680 ohm, pa čim manjši,da ga bo rabil za v stikalo. Bom pa pogledal, če imam še kakšnega na zalogi, ga bom poslikal in ti dal gor.

sop

680 ohm, 1/4 wata bo cez vrh glave pa se ni prevelik.

robik5

OK, sem naročil in dobil. Sedaj si moram le še vzeti malo časa in to spraviti skupaj oz. v funkcijo. Upam:emot112::emot112:, da mi bo uspelo preko vikenda. Hvala za pomoč.

nbizjak

a lahko samo vprasam prosim, kje lahko najdem ta "navodila za razdiranje?" hvala in LP

sop

lej, zdej pa ne najdem kje je bilo to poslikano...
jaz imam sicer male prste, do stikala sem dostopal skozi odprtino prestavne rocice, a sem vseeno raje snel sredinsko koznolo. ce ti uspe brez snemanja konzole se toliko bolje ker ne rabis demontaze radija in konzole.
1. z malim izvijacem privzdigni levo in desno crno blendo pri avtoradiju. spodaj so vijaki - odvij in odstrani avtoradio.
2. snami manseto prestavne rocice iz konzole - spodaj sta 2 vijaka - odvij in odstrani sredinsko konzolo (zacnes spodaj - potegni proti sebi in dvoguj).
3. zdaj iz zadnje strani ze otipas zatice stikala, ki ji h stisnes in pritisnes stikalo ven.