Hladilnik vode za Saxo

Začel/a 2sv, Maj 18, 2010, 03:23:19 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

2sv

bom poskusil sam se mi zdi mal čudno vse skupaj  ker se je ventilator že kar nekajkrat prižgal ko sem imel tisti mali čepek odvit

2sv

danes sem spet poskusil odzračiti sam  še kar ni vredu bom verjetno moral poiskati strokovno pomoč

Igorek

Z Xsaro sva z punco imela isti problem, smo mislili, da je termostat,
pa so ugotovili, da pri velikem servisu niso menjali pumpe
in je dobesedno razpadla (lopatke so se odlomile).
Zato voda ni krožila in se je Xsara pregrevala.

Je pa zanimiva štorija, da se Xsara 1.4i lahko zračno hladi,
takrat ko je šla pumpa sva se s punco pripeljala iz Maribora na Ptuj,
pa je bla pri 90 km/h tempratura celi čas na okrog 95 stopinj :)
Je pa res, da je blo to februarja al marca pri ene 5 stopinj zunanje temp.
in sva bila fajn brez gretja celih 35 km.

Voda (antifriz) pa spoh ni krožila, ker je bil po 35 km,
kiler čisto hladen, cev pred njim pa isto :)

Je pa blo zanimivo vsakič ko smo peljali počasi je temp narasla do 98 stopinj,
sam nisva mela izbire, avto pa sva takrat mela komaj tri dni.
Lp Igor

P.S.: Pardon za nakladanje :) (spomini)

2sv

ja saxo ima pa samo  lučko tak da sploh nimaš občutka koliko stopin ima voda  in ni za raskirati da bi se nseeno tak vozu

Igorek

Aaaa... to je pa nekaj čist drugega,
ampak vseeno reči serviserju (čene najde drugega),
naj pregleda pumpo in če še ni bil delan velik servis,
opraviš vse v enem pa maš mir za 60-80 kkm.
Lp Igor

2sv

tako sedaj pa mislim  da bo vredu saj po nekaj prevoženih kilometrih se ni prižgala lučka  problem ja bil ta da nisem vedel za vijak na ohišju termostata za izpuščanje zraka  to smo rešili in upam da bo sedaj vredu.

2sv

tako po prevoženih kilometrih se ja izkazalo da bo sedaj ok.

2sv

tak  zdaj mam pa še eno vprašanje kakšen antifriz gre not mam saxo letnik 98 1.1 motor  ker se bliža zima in bo treba to urediti ker sedaj imam še kar vodo  not hvala za odgovore

Mike666

2sv

jez sem pa nekje slišal da more bit rdeč kako je kaj z
tem če mogoče kdo ve

Mike666

Hmm. A ni rdeč bolj agresiven? Jaz v mamin letnik 2000 saxo vlivam modrega in ni  nekih znakov da bi škodovalo.

2sv

pol misliš da bi bil moder vredu a še ima kdo kakšno mnenje o tem

Mike666

Ma ni blema itak so dihtunge  in zasnova motorja že od x leta enaka tak da nima kaj bit. to je bolj vprašlivo pri novih modeli ko že iz papirja delajo glave in uporabljajo slabše materiale. Jih že voda grize.
Ti kar modrega uporabi. Edino na nekem forumu sem mel odprto debato da bi lahko namesto normalne vode vlivali destilirano. Nakar so mi strokovnjaki potrdili da bi bilo celo boljša varianta. ampak spet odvisno od motorja. Krajsler naprimer striktno ne sme met destilirane v sebi. Pitaj boga zašto.
Drugače pa bi podvojil če ne večkrat podaljšal življensko dobo hladilnemu sistemu. Jau sem v bivšem Xm-u zamenjal z destilirano in mel občutek boljšega hlajenja motorja prejšnjega segrevanja kabine in v sistemu ni bilo toliko vodnega kamna in ni uničavalo gumijastih cevi(šlauhov)!

zlikovski

@Mike666 se stinjam, problem je bolj v aluminijastih blokih in glavah, ker agresivnejši antifrizi nagrižajo aluminij.
Jaz bi dal recimo zelenega baje je najmanj agresiven.

Mike666

Viš točno na zelenega se niti spomno nisem. sicer ga moraš v večji količini mešat ampak pri naših zimah bi zdržal.