2cv - testi, članki, zapiski

Začel/a garac, April 08, 2007, 10:32:31 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Zeko124

Citat od: garac;48931menda je v filmu oz nadaljevanki celo neka dvotaktna zadeva, lahko bi bil tudi kak DKW, v knjigi je menda spaček

Gaši, danes sem tole knjigo ponovno zbrskal s knjižne police pa jo prebral, zadeva je fantastična tak bolj v YU stilu... Sem pa prej malo prefirbcal, ter videl da si to že ti objavil... Pa vseeno. Na naslovnici je spaček, glede tega pa je v knjigi kar nekaj nesoglasij (recimo to, da je mašina zakuhala, ker je zavrela voda v rezervoarju:Hammer3:).

Še en hudomušen citat: " starček je povedal da piksna, se pravi avto, krasno dela. Samo da zavore ne primejo vedno, voda vedno zavre, bencin izteka, olje tudi izteka, vrata padajo dol, kolesa odletavajo po ovinkih, streha med vožnjo pada na šoferja, volan se rad iztakne, luči mežikajo, prtljažnik meče dol vsako prtljago, motor crkne sredi križišča, šoferjev sedež se prekucuje in potem še nekaj malega. Drugače je krasen voz. Amšak čudno, nihče ga noče kupiti. Ga bo pa Dinos, je mrmral in šel noter."
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

garac

@zeko Na ovitku knjige je spaček, ker je včasih delal Egist Zagoričnik-Mucy v založbi Učila. Kot strasten spačkar, pač ni mogel iz svoje kože, pa je spačka uporabil za naslovko.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

garac

vir: siol

1976

Spaček kot superga
Priljubljeni "spaček" je pogosto služil tudi kot predloga za različne umetniške domislice.

--------------------------------------------------------------------------------

Leta 1976 je pariška šola za dekorativne umetnosti Camondo za svoje študente organizirala oblikovalski natečaj, na katerem je zmagal citroën 2CV, ki ga je njegov avtor pobarval tako, da je bil podoben športnemu čevlju.

Matija Janežič

Foto: Matija Janežič
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Zeko124

Citat od: garac;66981@zeko Na ovitku knjige je spaček, ker je včasih delal Egist Zagoričnik-Mucy v založbi Učila. Kot strasten spačkar, pač ni mogel iz svoje kože, pa je spačka uporabil za naslovko.

Gaši... Seveda sem kasneje še enkrat "prevohal" prvo stran in se čudil sam sebi, da nisem tega imena opazil že prej... Lahko bi si mislil =)!
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]

vinko

...ta članek skoraj da opisuje moj začetni odnos do spačka...
"...Bio je to avto za one koje zapravo nisu željeli auto. Još od osamdesetih bio je to jedan ne-auto za koje su vozili bicikle."

:emot68:

aygo

[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

avtomanija.si

20 let spominovKonec preteklega meseca je minilo natanko dvajset let odkar so prenehali s proizvodnjo legendarnega Spačka.Besedilo: Peter Pirkovič  Foto: Citroen
27.julija leta 1980 so pri Citroenu izdelali zadnji primerek modela 2CV, ki je bil takrat in še vedno je nekakšen simbol francoske avtomobilske industrije. Ideja o tem avtomobilu se je porodila leta 1935, dvanajst let kasneje pa se je avto vendarle predstavil na avtomobilskemu salonu v Parizu. Takratni model je poganja 375 kubični dvovaljni motor z močjo 6,6 kW (9 KM), povezan pa je bil s tristopenjskim ročnim menjalnikom.

To pa je zapis jao, leta 1990 so prenehali z izdelavo g. Pirkovič na portugalskem v kraju Mangualde. Madona, če že nima pojma bi vsaj malo po netu pobrskal.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

janez

Citat od: garac;80574... povezan pa je bil s tristopenjskim ročnim menjalnikom.

Ja pa ka še... Štiri prestave je imel od začetka do konca. To je tista fora , ki sem jo moral večno poslušat od raznih ljudi... "Jaaa, to je bil še tist star spaček ,k je meu sam tri prestave"...

Problem je bil v shemi pretav, 1.-2.-3. normalno si jih prestavljal vedno skozi ali iz pozicije prostega teka, 4. pa se prestavi samo direktno iz tretje. Se pravi Ko si v tretji potisneš v desno in daleč not v četrto. Tu je bil tist problem , k se je več ker vozu samo v treh prestavah. Zakaj ni našel četrte? Ker je na armaturki bila narisana shema in namesto številke 4 je pisalo S . Kaj je to S pač ni bilo jasno in je obveljalo to da je spak imel tri prestave.

Je pa še druga stvar kar me en mal iritira - jezi pri raznih člankih v časopisih ali tak na netu. Vsakič ko pišejo o spačkih gredo tile novinarji iskat slike po tujih internetnih straneh in potem nastane nek zmazek od članka in nihče sploh ne ve ,da obstajamo tu, doma, v Sloveniji. Dobro bi bilo mogoče vsakič ,ko nekdo kaj napiše, takemu avtorju poslat linke od kluba in od tega foruma . Pa da si preberejo mal zakaj se gre.

dyfan

Citat od: garac;80574avtomanija.si
...To pa je zapis jao, leta 1990 so prenehali z izdelavo g. Pirkovič na portugalskem v kraju Mangualde...
In zaradi takih člankov je vedno večja "zbrka" okrog vseh starejših podatkov - tako na internetu kot v ostalih medijih.
Profesionalni novinarji si takega početja ne bi smeli privoščiti.
V primeru navedenega datuma konca proizvodnje 2CV gre ali za zatipkanje ali(in) za površnost, ker dan in mesec sta pravilna: http://citcity.citroen1.info/2CV/production90.htm

Tudi pri številu prestav je vprašanje, od kod njemu ta podatek. Tudi jaz bi verjel, da so bile v začetku samo tri, če Janez ne bi podal popravka - razlage. Tudi jaz zamerim novinarjem, da ne iščejo podatkov pri poznavalcih.
Izgleda, da novinarji uporabljajo copy-paste iz naključnih virov, ne da bi podatke preverili in tako se napačne informacije pretvarjajo v "uradne". Ko pa iščeš kak podatek, pa ne veš več, kateri mediji ali www strani so dovolj verodostojni, da jim lahko verjameš.

Še enkrat: sramota za profesionalne novinarje. Dobro bi bilo nekako opozoriti vse urednike strokovnih medijev na preverjanje točnosti podatkov, ki nam jih servirajo.

LP
Lep pozdrav!

Lovro

Ma kaj se jezite - v poštenih revijah vedno obstaja rubrika "pisma bralcev", pa jim to napišite, če naletite na napačen podatek.

Jaz sem enkrat že napisal en e-mail in nato dobil odgovor v obliki zahvale za posredvanje pravilnih podatkov. Žal pa nisem videl naslednje številke te revije, da bi videl, ali so kaj objavili, bodisi moj mail, bodisi popravek.

Pa bolje je pisati v zgoraj omenjeno rubriko, samo mail sporočilo malce dvomim, da objavijo.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

ModelJT

Spaček, kot bi ga naredil Picasso

Citroën svoje enoprostornike označuje z imenom picasso, kar pa seveda ni veljalo za spačka, čeprav je nastal v času, ko je znameniti španski slikar zares živel.

Spaček iz Anglije
Tako je vsaj veljalo do leta 2007, ko je čudaški avtomobilski tuner in restavrator Andy Saunders iz angleškega mesta Poole spačka predelal tako, kot bi ga po njegovi zamisli lahko oblikoval Pablo Picasso.

Stran s simetrijo
Saunders se je pri svojem delu zgledoval predvsem po Picassovih slikah Trije glasbeniki in po portretu umetnikove muze Dore Maar, kot je dejal sam, pa je poskušal izbrisati meje med umetnostjo in avtomobilskim oblikovanjem. Pri tem se je potrudil, da je zavrgel vse predstave o simetriji, zato je nastal živahen avtomobil, kot ga na cesti prav gotovo ne bi pričakovali in ki z vsake strani ponuja drugačen pogled.

Vir: Siol (http://www.siol.net/avtomoto/zgodovina/2011/05/spacek_kot_bi_ga_oblikoval_picass.aspx)
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

Avto s karakterjem... oldimer že kot nov avto...tako hitro je počasi...

v glavnem fajn zapis iz revije Motor Klassik
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Gox