Poraba olja pri C5

Začel/a koki, April 07, 2010, 10:54:18 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

koki

Pozdravljeni.

Sem nov na forumu. Pred kratkim sem kupil Citroena C5 2.0 HDI break letnik 2007. Zanimajo me vaše izkušnje z porabo olja.

Francl

Pozdravljen!
Moj C5 je letnik 2002/165 kkm in porabi zanemarljivo malo. Na servisni interval se zniža nivo za manj kot polovico med zarezama na merilni palčki.
:Hammer3:

Lamy

Mam C5 letnik 2001/230k km, olje menjavam na 10 do 15 tisoč, poraba olja pa je enaka 0. Glede na kilometrino, ki jo imama za sabo občasno preverim, če se nivo olja kaj zniža, ampak je vedno na maximumu.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Xandrej

Ja lamy to so V6 motorji.

Pri mojem fotru 2.2 HDI pa stisne malo olja ampak Kaj jaz vem ene 0.5L na 20 000 kilometrov...

visar

Prej C5 2.0 HDi 110 ..... zanemarljivo malo (na 20000)
sedaj C5 III 2.0 HDi 140 ..... skoraj nič (na 30000)
Skratka na nobenem ni bilo dolivanja
______/\\______
______/\\______

franci

Jaz imam 2.0 Hdi, 2002, pa mi tudi ne pije nič olja... Mi je pa serviser rekel, da 2.0 niso problematični po tej plati, 2.2 pa mogoče malo bolj... En drug mehanik pa je bil mnenja, da dizel mora nekaj olja "požret", zdaj pa si pomagaj kaj s tem...:Hammer3:

zlikovski

Èist normalno če je turbaš, da pije nekaj olja, ga nekaj pobere turbina.
Navadni brez turbine pa skoraj nič če je vse OK.

garac

tisti, ki je rekel, da mora olje pit, je najbrž star mehanik? Se spomnim enega starega mačka z loškega konca, je rekel, da če od novega malce olje pije, potem dlje zdrži in mercedez je menda zakon haha
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

zlikovski

Finta je v tem, da je potrebno nove avte, beri mašino podomače povedano dobro not zvozit, da se lepo vse vleže,.... važnih je prvih par tisoč kilometrov, se pravi ni priporočljivo ga tiščat nad 3000 obratov in agresivno speljevanje in bolj dinamična vožnja.
Ampak je treba kot dojenčka lepo počasi zmerno.
Pozneje pa ne hladnega tiščat celo turbaša.
Jaz se tega načela držim in nisem imel dozdaj pri avtu nobenih težav z motorjem in to se lahko pohvalim že 7 let samo menjava olja in filtrov.
No ko je pa mašina ogreta pa ji včasih dam kaj ji je dala fabrika! :)

garac

@zlikovski, ampak mašina naj bi zdaj že bila v tovarni na traku, res pa da vsak prodajalec reče prvih nekaj km vozite nekako do 2/3 obratov
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

dvorjan

Moj 2.0 HDI je ob normalni voznji prisel cez cel interval 20.000km brez dolivanja olja. Ce je bilo vmes vec dolgih (in primerno hitrih) AC vozenj, pa je znal popiti tudi do liter olja vmes. Obicajno sem mu nato vsakih 7000km dolil 3-4 dcl pa je bil mir. =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

CitroX

Citat od: zlikovski;71523Finta je v tem, da je potrebno nove avte, beri mašino podomače povedano dobro not zvozit, da se lepo vse vleže,.... važnih je prvih par tisoč kilometrov, se pravi ni priporočljivo ga tiščat nad 3000 obratov in agresivno speljevanje in bolj dinamična vožnja.
Ampak je treba kot dojenčka lepo počasi zmerno.
......

Sem slišal, da to ne drži popolnoma.
Menda bi naj bila vožnja čim manj enakomerna, tudi na relacijah, ne dolgo časa na enakih obratih. V višje obrate se občasno naj zavrti, ne pa voziti nad kakih 3000.

Ali drži, pa ne vem.
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

lehua768

Jaz imam 2.0 Hdi, 2002, pa mi tudi ne pije nič olja... Mi je pa serviser rekel, da 2.0 niso problematični po tej plati, 2.2 pa mogoče malo bolj... En drug mehanik pa je bil mnenja, da dizel mora nekaj olja "požret", zdaj pa si pomagaj kaj s tem...Finta je v tem, da je potrebno nove avte, beri mašino podomače povedano dobro not zvozit, da se lepo vse vleže,.... važnih je prvih par tisoč kilometrov, se pravi ni priporočljivo ga tiščat nad 3000 obratov in agresivno speljevanje in bolj dinamična vožnja.Moj 2.0 HDI je ob normalni voznji prisel cez cel interval 20.000km brez dolivanja olja. Ce je bilo vmes vec dolgih (in primerno hitrih) AC vozenj, pa je znal popiti tudi do liter olja vmes. Obicajno sem mu nato vsakih 7000km dolil 3-4 dcl pa je bil mir.

zlikovski

Niste dobro razumeli, ko je mašina nova je ni dobro dajat v obrate, da se lagerji, ojnice, tesnila.... , lepo vleže.
In nasploh kasneje mrzlega motorja ni priporočljivo vrtet nad 3000 obratov, ko je segret, pa kar mu je dala firma ;) in stem narediš uslugo mašini za dolgo življensko dobo.

Èe je z mašino vse OK naj nebi pila olja, mogoče kako malenkost v servisnem intervalu, če pa je v tem času potrebno dolivat kaj več, pa je problem nekje drugje, edino če prizvajalec predpiše drugače, kot recimo pri alfi, ker so mašine narejene z drugačnimi tolerancami, tudi material vpliva na to,....
Neda se mi na dolgo in široko razlagat otej zadevi, ker potem lahko priredim predavanje :)