Težava s temperaturo hladilne tekočine

Začel/a corvette, Marec 03, 2010, 09:58:03 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

corvette

Pozdrav,

nagledanega imam Picassoja, vendar me strašno muči ena zadeva. Pojavlja se čudna napaka pri kazalniku temperature hladilne tekočine. Zdajšnji in obenem prvi lastnik pravi, da je bila težava že kak mesec prej in je zato pred 14 dnevi menjal termostat, nato naj bi bilo OK. Vendar stvar ne dela pravilno in ker lahko potencialno nakazuje na kak resen problem v prihodnosti, bi zelo rad vedel, pri čem sem.

Bom šel v detajle: pri zagonu avta in mirovanju smo počakali toliko, da je motor dosegel zadostno temperaturo za kroženje hladilne tekočine, skratka ventilator je začel delovati. Nivo tekočine je bil zadosten, se je pa po odprtju pokrova slišal "psssk", torej očitno zadeva nekje ne tesni oz. uhaja? Kar me je zmotilo v tem stanju je, da je kazalnik temperature na armaturki ostal na "nuli" oz. na krogecu, ni se pojavila nobena izmed črtic, ki nakazujejo delovno temperaturo. Gretje sicer deluje OK.

Sledi testna vožnja, par km mešano, hitrost 50-70 km/h. Po speljevanju in hitrem pospeševanju do 130 km/h in zmanjšanju na 100, se naenkrat iz pikice temperatura dvigne preko vseh štirih črtic na rdeče polje in zapiska. Stop lučke ni bilo. Kmalu ustavimo, ugasnemo, počakamo par minut, ventilator tačas dela praktično na polno. Peljemo še 2-3 km nazaj do doma, umirjeno, vendar kazalnik temperature kaže enako - "nula".

Avto je Xsara Picasso, 2.0 HDi, 90 KM, letnik 2003.

Skratka, prosim za kak komentar ali mnenje, jutri pa pokličem še mehanika oz. Citroen servis.

Gox

Kakor vem, se pri toplem motorju ne odpira pokrovčka za vodo. (lahko kaj ven špricne, zaradi pritiska...zato je tudi v tvojem primeru naredilo "psssk")

Drugo obnašanje števca temp. pa je čudno. Mislim da vsekakor ne bi smel priti do rdečega polja, če je z avtom vse OK.

Mogoče pa je to čudno obnašanje avta razlog za prodajo?

LP
Goran

corvette

Prav to me je prešinilo takole z lepega, ravno ko sem jemal jogurt iz hladilnika. Zakaj bi sicer nekdo šel decembra kupit nove letne gume, nato pa sedaj prodajal avto, ko pred 14 dnevi crkne termostat? Zdaj je sicer menjan, toda to ni to.

servislampa

glede temperature mora biti prisoten zrak v hladilnem sistemu ali pa tipalo napačno prikazuje temperaturo in bi ga bilo potrebno zamenjati

dvorjan

Ah, nic novega. Spustila je dihtunga glave motorja in sedaj nabija pritisk v ekspanzijsko posodo. Scasoma bo vse slabse, zato se splaca hitro sanirati. Je pa res, da tak poseg velja par stotakov, ker je treba razstaviti motor ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Fantomas

Podobna situacija se je meni pripetila predvčerajšnjim. Med vožnjo Xsare 1.6i SX mi je nehalo delati gretje. Indikator temperature hladilne tekočine motorja je nabilo v rdeče 120 vendar rdeča lučka ni posvetila. Ustavil sem se po cca 20 km. Zrak, ki se je nabral smo spustili odvili oba ventila in pustili še nekaj časa teči motor pri tem dolili cca 3 litre vode in 2 litra antifriza. Naredil sem še 160 km nato se je napaka pojavila v istem zaporedju spet crkne gretje in spet sem moral doliti 1liter vode. Bi kdo vedel kje je napaka?  Verjetno je res dihtunga glave kot pravi dvorjan?

corvette

Fino, čeprav sam nisem nek stručko za te zadeve, sem enostavno imel slab občutek in se za avto nisem odločil. Bo že še kaka prilika :)

garac

če si izgubil 5l tekočine v 160km, bi pa rej rekel, da je kaj drugega, kot tesnilo glave. Mogoče kakšna cev, hladilnik? To se verjetno mora videti, kje spušča
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

dvorjan

@fantomas:
Jah, pri taki kolicini izgubljene tekocine se puscanje nekje mora poznati. Kot je rekel garac, so lahko cevi, hladilnik ... Ce spusti dihtunga glave, ponavadi pritisk vodo mece ven pri cepu posode za hladilno tekocino ali pa cevki, ki je nataknjena neposredno nanjo. Pozorno preglej vse ...

Fantomas

@dvorjan, garac

Stvar je taka da smo 5 litrov dolili medtem ko smo avto na mestu gonili da smo spravili ven zrak, pri tem smo imeli odvita oba ventila da je voda z zrakom ven tekla v manjših curkih.
Po tem se je temperatura normalizirala in gretje je spet začelo normalno delati.
Šele nato sem se peljal in nekje po 160 km je gretje spet crknilo in temperatura narasla, nato sem avto ustavil in dolil malo manj kot liter, se pravi gre nekje ven slab liter vode oz antifriza.?

tct

Ponavadi prebije med 2 in 3 cilindrom, tako je bilo pri meni pri 2.0VSX Xantii.

milanz

pozdravljeni,

bi se jaz dodal salcko pri tej stari temi ter jo malo obudimo, imam xp 2.0hdi 02l 118kkm+drobiz. Kupljen decembra 2010 (103kkm+drobiz), veliki+redni servis delan pri 105kkm+drobiz. Problem: voda v hladilni posodi zgineva z nenormalno hitrostjo?!, avto se ne pregreva!, razen v visnjegorski klanec 160km/h pride do 3-vcasih4-crtice, ob pritisku na plin v leru in enakomernem drzanju (10-20s) avto ne kadi belo!. Relacija NM(napolnim posodo do max) -LJ v Grosupljem posoda ze prazna in suha kot poper. Voznja LJ-Dajla (HR), javi mi da ni tekocine ze pred cestnino Log, nadaljujem voznjo do Dajle vmes skoz piska in tezi avto se ne pregreva niti za crtico (vso pot 2 crtice), v Dajli napolnim pred povratkom posodo do max. pred Umagom je posoda ze prazna. Cist zivcen se kar odpeljem do LJ z prazno posodo avto se ne pregreva, posoda prazna kot poper. In da je zadeva se bolj cudna (kot da ze ni), v nedeljo zjutraj (10.7.2011) natocim v posodo do max. se danes (13.7.2011) mi ni zatarnal da ni vode, opticni pregled je vsak dan ze zaradi tega ce je slucajno senzor crknil, ampak voda zdaj je not?????

Any clue

lp:

dvorjan

Pusca ti tesnilo glave. Voda (hladilna tekocina) pa zgine ob vecjih obremenitvah, najverjetneje skozi posodo za hlad. tekocino ali pa njej bliznje cevi (ki najslabse prenasajo povisan pritisk).

milanz

dvorjan