Avto ugasne, ko spustim gas

Začel/a tacenska, Februar 09, 2010, 09:53:31 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

tacenska

Xsara Picasso, 1,6 bencin, letnik 2007. Včeraj mi je avto pri daljšem spustu nenadoma crknil in potem še večkrat. Vžiga mi še normalno, ampak moram stalno imeti vsaj malo gasa, čim spustim gas, crkne. Se zgodi tudi, da ne crkne, če čisto počasi in nežno spustim gas - potem teče normalno, tudi 10 minut, ampak čim potem "pohodim" in (bolj na hitro, ne nežno in počasi) spustim gas, zadeva spet crkne.

Sem v Italiji in teoretično bi (s stalnim gasom) lahko prišel domov, ampak se mi zdi zelo riskantno.

Èe je to kak podatek: prvič mi je crnil 10 minut za tem, ko sem nekomu dajal elektriko preko kablov na njegov akumulator (vmes avta nisem ugašal). Je možno, da je to kaj prizadelo elektroniko, ki zdaj po svoje ugaša avto. Ali pa je mogoče (kot mi prerokuje na daljavo kolega mehanik) kriva loputa za gas(?)

Hvala za vsak nasvet, da se ne predam brez informacij v roke laškim mehanikom.

Gox

Kaj pa če je motorček prostega teka v okvari?

Ena sorodna tema: http://www.citroenar.com/showthread.php?t=4130

Lp
Goran

alesz

Citatprvič mi je crnil 10 minut za tem, ko sem nekomu dajal elektriko preko kablov na njegov akumulator (vmes avta nisem ugašal).
take stvari se znajo drago končat........
izključi klemo za par minut,natakneš klemo nazaj, daš kontakt,pritisneš plin do konca,spustiš plin na minimum,vžgeš brez dotikanja plina...........recimo da se bo loputa ponastavila.....

tacenska

Motorček prostega teka po mojem ni, ker v prostem teku dela. Zdajle mi je celo pustil parkrat stisniti in spustiti gas, ne da bi crknil; pri ene petem poskusu pa je spet crknil. Sem se že veselil, da se je sam "popravil", pa očitno ne bo nič iz tega.

alesz

CitatMotorček prostega teka po mojem ni
če je vozilo 07 letnik potem imaš vozilo opremljeno z motorizirano loputo.......Èe s svojim avtom vžigaš tujega in tvoj deluje,ti ob zagonu  tujega tvoj alternator pade v kratek stik,ogromen padec napetosti in nenadzorovana sprememba vrtljajev,ki jo računalnik ne zna preračunat in ponavadi se podre nastavitev med loputo in nastavitvijo pedala.......saj nisem nikoli trdil da sem nezmotljiv,pa tudi v zmoti lahko živim...............

tacenska

Alesz, zelo logična razlaga, ampak ... avto sem odšlepal do Citroen servisa in pazi to: avto dela brez problema, tester ne pokaže ničesar, tudi v zgodovini ni zabeležena nobena napaka. Njihovo mnenje je, da je problem v mrazu (jaz sem na 1.800 in ponoči je cca - 15, avto seveda zunaj; servis je pa v dolini. Ga bodo čez noč pustili zunaj in jutri zjutraj še enkrat probali. Nekaj sanjajo še o vodi v gorivu (ko mi je prvič crknil, sem imel not še slovenski bencin s Fernetičev).

Meni se zdi vse skupaj rahlo neverjetno, ampak kaj pa naj? Jutri ga, upam, pripeljem nazaj v hribe in probam do sobote najt eno toplo garažo. In se potem po poti domov tresem, ali bo zdržal.

Poročam ...

vsx

Citat od: alesz;67398če je vozilo 07 letnik potem imaš vozilo opremljeno z motorizirano loputo.......Èe s svojim avtom vžigaš tujega in tvoj deluje,ti ob zagonu  tujega tvoj alternator pade v kratek stik,ogromen padec napetosti in nenadzorovana sprememba vrtljajev,ki jo računalnik ne zna preračunat in ponavadi se podre nastavitev med loputo in nastavitvijo pedala.......

Nekako mi ta izjava ne sede.
Daj pojasni mi, lahko tudi na ZS  (da ne bo nekih laičnih pripomb čez 5 strani)

LP

mirchi

Èe mora alternator proizvesti več el moči,je tudi bolj obremenjen.Zaradi tega hoče crknit,posledično elektronika ukaže dvig obratov,in potem se mu sfuzla.Lahko pa da je loputa zapacana in zato pretežka za regulacijo.so poskusili zadevo očistit na servisu?
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

vsx

Za blaženje nihanj v porabi električne energije je akumulator. Pri vžigu na kable se itak mora dodati plin, da se obrati dvignejo in šele nato štartat drugi avto. V tem primeru alternator ni občutno bolj obremenjen in ne vidim razloga, da bi se elektroniki kaj zamešalo zaradi tega.

LP

tacenska

Follow-up: šel po avto. Italijani so ga očitno lep čas pustili tečt, ker je manjkalo kar nekaj bencina :). Delal brez težav. Lopute niso pogledali; očitno praksa pooblaščenih servisov, da če tester nič ne pokaže, potem ni nič narobe. Tudi v zgodovini napak ni bilo nič zapisano. Se pripeljal normalno nazaj v hribe, ga dal v garažo, se dva dni vozil brez težav, kljub temperaturam globoko pod nič. Tudi po klancu navzdol brez gasa.

V soboto domov, avto po klancu navzdol pri počasni vožnji (pravzaprav ustavljanju) spet crkne! Enkrat samkrat. Cca minus 3, minus 4 stopinje. Potem 550 km do doma brez težav. Zdaj že 2 dni brez problemov, čeprav je avto zunaj in je zjutraj kake minus 3. Ko najdem čas, ga peljem k svobodnjaku, da pogleda loputo. Sporočim.

bafo

Imam podobne težave, si ugotovil vzrok?

Lovro

Pred časom sem imel jaz to težavo na xantii, sicer le en večer, naslednje dni je vse normalno delalo, vendar sem vseeno preventivno zapeljal avto na servis - če se prav spomnim, je bila loputa. Strošek popravila je bil minimalen, par evrov, po mojem so le malo prepucali zadevo. Od takrat naprej je bil mir.

Upam, da bo isto tudi pri vama.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

CitroX

Zamaščena loputa lahko povzroča takšne težave, seveda računalnik teh težav na pokaže. Menda ne pokaže tudi težav z motorčkom prostega teka. Ne vem, kako je z novejšimi vozili.
Èe je motorček kriv, priporočam nakup na Autosensorberlin.com, kjer so neprimerno cenejši kot pri nas
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

tacenska

Nisem ugotovil vzroka, sem pa uspel "ponoviti napako". Vse od tiste Italije pred dvema letoma je bil mir, pred dvema tednoma pa sem šel čez Ljubelj; v klanec gor še vse normalno, pri spustu na avstrijsko stran, ostri ovinki, v 2. prestavi, res huda strmina, brez gasa, počasna vožnja, pa je spet crknil. Samo enkrat in je takoj spet vžgal (2. prestava, pohodil in spustil sklopko) in od takrat spet dela povsem normalno. Temperatura je bila 7 nad ničlo!!!

Se pravi, da ni problem mraz ali zmrzovanje (pozimi je bil avto zunaj tudi na minus 14 in je delal normalno), pač pa verjetno velik naklon naprej in/ali redkejši zrak, čeprav to drugo močno dvomim.

Èe se zdaj komu utrne kakšna ideja ...

jurep

Morda je moj primer podoben, če pa se motim, se opravičujem. Imam XP, 1,8 (2000) in ponavadi dvakrat letno s sprejem očistim loputo v vplinjaču. To sem storil tudi jeseni 2010 in takrat se je začelo dogajati, da ko sem v 5. prestavi med vožnjo pritisnil na sklopko, nato pa sem dodal plin in popustil skopko, (malo čudno a vseeno) je v vplinjaču oz. iz vplinjača počilo. Ker me je to motilo, sem odpeljal avto k mehaniku (lokalnemu), pa je še on očistil s sprejem loputo. Potem pokanja ni bilo, se mi je pa dvakrat zgodilo, da ko sem v 5. prestavi stisnil sklopko, so se na armaturi prižgale lučke: skrajna desno - rumena - vbrizg, rdeča za akumulator in še ena). Ko sem spustil sklopko, pa so ugasnile. Motor je medtem deloval normalno. Avto/motor je bil dvakrat priključen na tester, pa ni pokazal nobenih napak. Ponovno sem šel k lokalnemu serviserju, ki je v gorivo natočil aditiv za čiščenje vplinjača in šob (Liqui Molly) in od takrat je mir. Bilo pa je precej zoprno, priznam.
Èe je to komur koli pomagalo..

LP,

Jure