Kolaps elektronike

Začel/a alen6686, Februar 03, 2010, 08:48:19 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

alen6686

v zadnjih treh mesecih, kolikor časa imam Xsaro (1.6 , 2000), se mi je 2-3krat zgodilo, da ko sem veselo prikorakal do avta - ni delovalo centralno odklepanje,ko sem ga prižgal je ves čas svetila lučka akumulatorja (akumulator star pol leta), razen kratkih luči in radia ni delovalo NIÈ, dolge luči,smerniki,ventilacija,gretje zadnje šipe,hupa,brisalci,dvig/spust prednji šip, apsolutno nič!to je trajalo dokler nisem ustavil in ugasnil avta,ga zaklenil na ključ in odšel.ob povratku (cca 10 min.) je spet use delovalo normalno.
v drugo sem se ustavil ob cesti in ga 2krat ugasnil in prižgal,a brez učinka.šele ko sem prispel na cilj in sta minili cca. 2 uri,je spet use delovalo.
nekje sem prebral da se težavo reši tako, da izvlečeš katerokoli varovalko in jo nato vstaviš nazaj.kako pa se jo odpravi?

to se mi je zgodilo kmalu po tem ko sem kupil avto oz. ko je "pritisnil" prvi mraz,zdaj pa že nekaj časa ne :BigThumbs:

gigo

Isti problem sem imel sam. Pri meni je bil krivec alternator. Preveri z voltmetrom baterijo pri vžganem oz. pri vgasnjenem motorju. Drugače pa sem samo na hitro spihal alternator s kompresorjem in je takoj bila razlika. Seveda to ni rešitev. Èe je kriv slednji je najenostavneje zamenjat ščetke katere so ponavadi glavni krivec.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

alen6686

za tiste ki bodo imeli v bodoče ta problem - zamenjal sem baterijo za daljinsko odklepanje/zaklepanje in od takrat je vse v najlepšem redu, očitno je neka povezava med slabo baterijo in omenjeno težavo

alesz

Citatočitno je neka povezava med slabo baterijo in omenjeno težavo
Kaj pa če sploh nimaš daljinca....?

Marinero

Jaz bi se tudi strinjal, da je vzrok težavi za iskati bolj pri daljinskem upravljalcu. Pri Xsara 1.6 08/2000 je pol elektronike delalo, pol ne (brisalci niso, luči so, gretje ni, radio ni, ...), normalno sem vžgal motor in se peljal naokoli, samo lučka za akumulator je svetila. Prvi znak je bil ta, da mi daljinec "ni prijel", lahko sem le ročno odklenil. Problem sem takrat rešil tako, da sem pritisnil na gumb daljinca ko je bil ključ že vtaknjen v ključavnico (mislim da pri ugasnjenem motorju). Ko sem ponovno užgal te težave ni bilo več. To se mi je zgodilo sicer 2-3x v določenem obdobju. Ne spomnim pa se ali sem v tistem obdobju tudi kaj menjal baterijo.

alen6686

Citat od: alesz;74400Kaj pa če sploh nimaš daljinca....?

potem je nekaj drugega...pa je imel že kdo take težave a da ni imel daljinca?

Marinero

Po dolgem času sem spet srečal s to težavo. Simptomi so že zgoraj opisani, torej, da ne dela centralno daljinsko upravljanje, ko užgeš avto pa začne svetiti lučka za akumulator, medtem ko 3/4 elektronike ne dela (delajo samo luči in radio).
V daljincu sem sicer zamenjal baterijo (CR 1620, 3V), vendar pa je daljinec vmes kot kaže umrl.
Obiskal sem avtoelektričarja (AE Kogovšek), ki mi je povedal, da se kot kaže vsake toliko časa "sesuje kompjuter" in da je penicilin zato da za kakšne 10 min odklopiš klemo (recimo +) na akumulatorju, potem je pa zadeva do naslednje pojavitve napake rešena.
Kaj povzroča napako je jasno neznanka.
Èe se to pojavlja pogosteje je verjetno rešitev v zamenjavi kompjuterja (lociran naj bi bil nekje pri voznikovih nogah).
Glede na to, da imam Xsaro Plasir 8/2000, torej eno izmed zadnjih od MK1 je tudi majhna verjetnost, da bi lahko na kakšnem uradnem servisu "po-patch-al" kompjuter z verzijo software-a, ki ima to napako odpravljeno.
Skratka, do naslednje pojavitve napake se vozim dalje by ...