Muzej Bistra

Začel/a janez, Januar 19, 2010, 07:53:47 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

garac

Lepo, da kažete toliko zanimanja za bus
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Xandrej

Glede na to da je TAM noter bi lahko dali kaki avtobus od certusa Maribor če že ne pa LPP jebojih... Vse kaj je LJ naredu da so TAM zjebali to pa je vse...

garac

@xandrej, pa certusovi še vozijo, še nix muzej
prokle*i *ankovich
Verjamem, da je ljudem v Bistri vseeno, kdo kaj donira, al je iz LJ, MB, CE... denarja za obnovo itak nimajo... lahko pa bi vsaj malenkosti poštimali, kot je mali tamič že par let brez luči itd
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Mike666

Garač kaj je tisti avto za model? Tisti ta beli  na drugi sliko zraven fičotove.

andraž

To je neka domamča karoserijska izvedba na osnovi serijskega avtomobila. Se ne spomnem katerega.

garac

andraž ima pravi rosil al kaj je že bil, plastika pa v nekaterih primerih stojadinka, v drugih golf se mi zdi, ene 10 izdelanih, Krtija bo več vedel
[SIGPIC][/SIGPIC]  

andraž

Mislim, da se mu reče Rosbil? Jih je bilo občasno videvati po Lj. tam pred letom 90.

garac

andraž, tokrat imaš po moje prav, se pa najbolj spomnim enega rumenega, ki sem ga srečeval na cesti, mislim, da je bil tudi na avtosalonu v lj razstavljen, takrat  ko eme xm
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Tiki

Rosbil je ja... Podvozje in motor od Z101, zadnje luči od Golfa2, prednja šipa od R25 se mi zdi, karoserija iz poliestra... Eden se je prodajal na avtonetu kako leto nazaj.
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

krtija

Ja to je Rosbil. Namen je bil, da s papirji od stojadine lahko narediš takle upgrade. Ta konkreten pa je bil že stokrat predelan pa tudi v osnovi je bilo vse bolj šlampasto. Ker ste vsi zapeli za tega nesrečnega Tamiča: cel bus je konzerviran ni pa še spoliran. Dela stojijo, ker se prenavlja prometni oddelek. Ljudi je malo, denarja še manj o politiki pa ne bi. Dodal bi samo še to, da je to TEHNIŠKI muzej in ne samo PROMETNI, kot si nekateri predstavljate. Kot vidim pa ne manjka pametnih, ki bi z lahkoto vse rešili. Lahko se pa kaki junak javi, ki veliko polira pa volontersko pride zrihtat avtobus. Tudi sam sem eno leto delal zastonj. Je pa popolnoma nov lesarski oddelek pa tiskarski pa tekstilni pa razstava o računalnikih in še in še. Aja pa zapuščen ribnik v gradu ni last muzeja in je v stanju kot je. Zaenkrat toliko...

antasi

Rosmobil(iz drugega foruma)

Izdelovalec je Roman Sušnik, strojni inženir iz Lukovice pri Ljubljani. Ukvarjal se je tudi z avti za avto-csoss, tudi kot konstruktor in izdelovalec.

Potem si je zamislil narediti slovenski kit-car (posamično izdelano vozilo). Za tehnično zahtevne dele vozila, ki jih ljubitelj praktično ne more sam izdelati (donnor car) je izbral Zastavo 101, ker je bilo teh vozil v nekdanji YU največ in za zmerno ceno. Prednje in zadnje podvozje, pogonski agregat, celotna elekrična instalacija, sedeži, okna z mehanizmi za spiščanje in še kaj je vključil v svoje vozilo. Naredil je cevasto kletko, na strojni fakulteti so preverili in potrdili trdnostni izračun. Zunanjo obliko je tudi sam zasnoval in izdelal karoserijo iz steklenih vlaken.
Na LPP Ljubljana je dobil atest za maloserijsko proizvodnjo.

Prodajal je cevasto kletko, karoserijo, kupec pa naj bi nato sam sestavil vozilo.

Naredil in prodal je okoli 20 takih osnov po vsej YU. Pred leti smo lahko po časopisih brali oglase za prodajo napol sestavljenih vozil. Okoli 10 vozil pa je bilo res dokončanih in registriranih.

Toda takratni trg še ni bil zrel za taka vozila.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

antasi

in še mnenje lastnika tega vozila:
Lep pozdrav. Tukaj Boštjan, lastnik te Slovenske rakete " RoBoss " , Roman Sušnik, kot oče 19. kosov , katere je skonstruiral + naredil , je mimogrede še bratranec mojega tuzemskega očeta. Sedaj je naredil lahki avion na elektriko. Moj primerek je naredil z TurboDizelskim agregatom od Golfa-2 . Vendar sem po karamboliranju moral uporabiti še enega, da sem skupaj sestavil enega voznega . Problemi pa se pojavljajo zaradi pregrevanja, zaradi premajhne nosne odprtine, zaradi precej špičastega nosa/kljuna, na račun aerodinamike .
Drugače pa je to vozilo z vrhunskimi voznimi lastnostmi svetovnih meril . Edinole kar pa res pogrešam, je pa pogon na zadnja kolesa . ( za driftanje ) . No, je pa vsaj bolj varen z prednjim pogonom. Verjetno pa se bom nekoč lotil tudi te predelave ( načrti so že ) . Letos sem zmontiral še diske na zadnja kolesa .
Ze četrto leto pa z njim vsako poletje poletim po Jadranu na dopust. Bil sem tudi že v Èrni Gori , prvo leto . No, ravno sinoči sem prišel iz 14-dnevnega počitnikovanja . Prevozil sem več kot pol Jadrana, vključno z otoki vred . Avto je deloval brezhibno, brez najmanjše napake , za razliko od lani, ko mi je razneslo cev za vodo , malo pred Splitom .
Moj primerek bi moral biti letnik okrog 1987, po mojih izračunih, z prvotnim imenom " Rosbil " . Zadnji pa je bil izdelan leta 1992 , kot RoBoss .
Imam pa še vse originalne kalupe od izdelovalca Romana, tako da bi lahko ponovno naredil tudi nove primerke .

Meni, antasiju, je samo žal, da se nikjer ne omeni še enega drugega avta,
to je MOJ Slovenski avto,ki, se je izdelal že daljnega l.1946,
če zanemarimo Bloudkov avto, ki pa ni nikjer evidentiran sigurno najbolj zanimiv Slovenski avto:BigThumbs:
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

andraž

Tole so pa zelo zanimivi podatki o Rosbilu. Mislim, da so bili narejeni celo neki testi v takratni Avto reviji ali Avto magazinu. Mogoče kdo ve kaj več o Bludkovem avtu?

MaGo5

Res zanimivi podatki. Jaz naprimer sem pred 10 leti še srečeval enega rdečega Rosbila, potem pa žal nič več.

Lovro

Citat od: antasi;171253Meni, antasiju, je samo žal, da se nikjer ne omeni še enega drugega avta, to je MOJ Slovenski avto,ki, se je izdelal že daljnega l.1946, če zanemarimo Bloudkov avto, ki pa ni nikjer evidentiran sigurno najbolj zanimiv Slovenski avto:BigThumbs:

O tem avtu sem bral članke, imenoval pa se je NAŠ, kolikor se spomnim, naredil pa ga je Lovro Osredkar. Motor od Tatre, karoserija je samogradnja.
Avto sodeloval tudi na rejlijih, nato ga je odkupil nek Hrvat, kasneje pa je avto končal zaradi nevoznosti v neki jami gor nad Reko. Baje da obstaja še volan tega avtomobila.

Se mi zdi, da sva celo midva imela že debato na to temo na Starodobniku?
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)