Zategovanje platišč - moment

Začel/a Admiral, November 10, 2009, 06:45:17 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Admiral

Zanima me če ima kdo podatek s kakšno silo oz. momentom se zategujejo vijaki koles na C8? Ali je kakšna razlika med Alu in jeklenimi platišči. Kolo ima 16'' in 5 vijakov.

Hvala

grozny

kolkr lahko zategneš na roke in to je čisto dovolj
Na svetu si, da greš za soncem
                  , da gledaš sonce
                  , da si sonce
                  , da odganjaš sence

Xandrej

Alu so okoli 11 kil one navadne pa nekje 12.5 ali pa kar na roke pri navadnih ni haklih samo ne gor po ključu skakat...

leina

xandrej to pa ne bo drzalo:Hammer3:
lita platisca nekje okoli 4 kg momenta zaradi deformacije aluminja pri naleganju vijakov na felno
navadna platišča pa nekje na 8 kg momenta
to so podatki ce zategujemo na roko!!

Xandrej

4 kile si ti kar sam zategni na moment ključu... Jaz si jih bom 11. Zaenkrat v vseh teh letih odkar imam avte zategujem s tem ključem pa se še nič ni deformiralo. :BigThumbs:

Jekleno platišče
50-70 Nm
80-100 Nm
110-130 Nm
Lito platišče
60-80 Nm
100-120 Nm
120-140 Nm

hadei

Jao komplicirate. Jaz že od kar pomnim, zategujem jeklena in alu platišča z roko...pa malo z nogo...pa se še nič ni zvilo ali zlomilo. Delate študije okrog zategovanja ko, da ste kardiologi.
[SIGPIC][/SIGPIC]

tct

Kolesa se zategujejo s kiloključem pa amen. 10 kil za alu in 11 za jeklene, upoštevaje namazane navoje z bakreno mastjo (predpis PSA). Drugače pride zaradi skakanja po ključih do pretegovanja navojev ali deformacijo lukenj in avto trese.

Gox

Jaz sem pred leti vprašal vulkanizerja AMZS-jevca na koliko naj zategnem feltne ...

Je reku manjše avte zateguje na 10kil, večje na 11kil .. za mojega da je OK 10kil ...

Tako da jih zdaj zategujem na 10,5kg pa je .

CitroX

Lahko za neuke malo razložite te kilograme.
Predstavljam si koliko pomeni 100 Nm - na kratko - s silo 100 N delujemo na ključ z dolžino 1 m oz. 10 kg na 1 meter dolg ključ.

Kaj pa pomeni zategovati z 10 kg?
Predvidevam, da so vrednosti zapisane na ključu in je preračunana vrednost že upoštevana.
In ne pozabimo - dolžina je pomembna.
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

garac

si že sam odgovoril, ključ nastaviš na 10kg in če zateguješ z večjo silo ključ preskoči
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

tct

Tukaj je v definiciji večna debata. Sile se opisujejo z N (Newton) in kp (kilopond), raja uporablja enote za maso (kg) in je ta oznaka v običajni rabi utrjena. V resnici je tako, da masa 1kg pri 45° zemljepisne dolžine pritiska na podlago s silo 9,81N. Po kmečko torej na ključu nastavimo 98Nm (9,8 da.Nm) ali 112Nm (11,2 da.Nm), predvsem gre za zadosti zategnjeno, ne pretegnjeno in enakomerno. Te vrednosti veljajo za vijake, namazane z bakreno mastjo.