AX je bruhnil

Začel/a necromncr, Julij 09, 2009, 12:36:26 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

necromncr

Pozdravljeni,

Èisto na novo sem na forumu.. Imam AX-a 1.1i, HDZ mašina, ki je pred nekaj časa (beri 3 vožnje nazaj) iz Lj v Tržič "bruhnil" vso vodo skozi odušno luknjico na radiatorju. Izgled je bil naravnost fantastičen - cela leva luč od rjave pacaste snovi, vse naokoli prebarvano s to zmesjo. Lučka za preveliko temperaturo se ni prižgala.

Našla se je luknjica na cevi, ki gre iz mašine na radiator in cev ter termostat sta se zamenjala, predhodno pa se je prečistil radiator, ker je bil čisto zapacan. Ko je bila narejena obratna pot (ponoči), se je lučka za temperaturo rahlo prižigala (npr 20-40% svetilnosti), sem upočasnil na 90-100kmh in je stvar izginila.

Na tretji vožnji se je lučka prižgala po 2km in avto sem ugasnil. Danes zjutraj sem ga še enkrat prižgal in pustil tečti. Prvih par minut se je iz "auspuha" kadil bel dim (tesnilo na glavo?), a ko je ECU zmanjšal obrate, je to počasi izginilo. Lahko rečem, da je voda izginila, ko se je izpuh ogrel. Na mestu se je lučka za temperaturo prižgala po 15 min.

Pogledal sem vodo - izgleda normalno (zelena, ni kakih "oljnih" primesi), pogledal sem olje - izgleda lepo prozorno, le takoj ko ga vzamem iz ravnokar ugasnjenega avta ven, na paličici opazim mehurčke. Ni jih veliko, največji pa je kake 1/2mm.

Pregledal sem že cel kup forumov in sploh ne vem, ali sploh je težava v avtu ali ni, ali je šel temp. senzor za armaturko, tesnilo, črpalka.. pojma nimam.

EDIT: pozabil dodati, ko se je lučka prižgala, je bila cev iz mašine v radiator pri mašini vroča, "da ni blo za držat", pri radiatorju pa samo vroča. Ko avto teče in dodam plin, se nivo vode v ekspanzijski spremeni, tako da črpalka dela?

Prosil bi za vaše mnenje in ideje?
Hvala

tct

Najprej zamenjaj termostat, če ni že glava skrivljena.

garac

črpalka vode misliš? Èrpalka dela sigurno, je vgrajena v blok in jo poganja jermen, ki odpira tudi ventile. Najbrž je prišlo do tega, da voda ne kroži, torej je hin termostat, ki uravnava kroženje vode ane?
Èe si avto že večkrat pregrel je mogoče, kot si napisal spustilo tesnilo glave? Ni rečeno, da se mešata voda in olje. lahko recimo le voda uhaja v cilinder? Odvisno v katero smer je tesnilo prebito. Ko se voda, ki čez noč steče v valj zlaufa, potem avto neha kadit.

več ti po napisal kak strokovnjak, recimo cx franc
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

garac

a vidim, da je medtem, ko sem pisaril  že tct odgovoril
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

necromncr

Hmm.. Ok, torej, še enkrat menjamo termostat, čeprav ni več kot 2 tedna star in če se dogaja enako -> glava?

dvorjan

Ja, tesnilo glave, "po tamalem" ... Skoda masince ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

necromncr

Citat od: dvorjan;55076Ja, tesnilo glave, "po tamalem" ... Skoda masince ...
Ok. Se bo vzelo vse to dol. Razpoka glave je verjetno lahko tudi skrita, ne?

dvorjan

Jup. Kateri letnik pa je AX? Ce bos rabil kose od 1.1i motorja, lahko gres v LJ na Interservice, kjer imajo vozila na razgradnjo. Tam pociva njen bivsi P106, l.95, realnih 138.000 km (od nakupa v nasi ozji zlahti).
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

necromncr

Citat od: dvorjan;55081Jup. Kateri letnik pa je AX? Ce bos rabil kose od 1.1i motorja, lahko gres v LJ na Interservice, kjer imajo vozila na razgradnjo. Tam pociva njen bivsi P106, l.95, realnih 138.000 km (od nakupa v nasi ozji zlahti).

Letnik 1993. Itak gre na odjavo, potem pa bomo videli kaj z njim.. Že rahlo rjavi, zadaj je prerustalo že lani skozi odvijač..

mirchi

Glede na to ,da si termostat že menjal,si mogoče preveril,če ti ventilator deluje?
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

necromncr

Citat od: mirchi;55091Glede na to ,da si termostat že menjal,si mogoče preveril,če ti ventilator deluje?
Dobro vprašanje. Ventilator se ni prižgal tačas, ko je bila prižgana lučka.. Ampak - zakaj potem pri radiatorju (killerju) veliko hladnejša voda od one na bloku? Govorim o isti cevi seveda, le dve različne strani sem tipal.

Mike666

probaj celoten sistem sčistit in še enkrat zamenjaj termostat. Jaz sem mel novega not pa mi je zapikal.

ukituki

od kod mu je pa prišel bel dim če je samo termostat hin? ti ko prižgeš avto napihne cevi so trde?? na mojemu dizlu je začelo mehurčke delat v vodo samo ima malo drugačen sistem hlajenja nkot tvoj, ker nima ekspanzije je pometal vse vn. če pa ima tvoj slučajno isto napako da ima odprto pot od cilindra do vode potem mora med delovanjem delat v ekspanziji mehurčke ona pa ti spušča zrak vn  zaradi prevelikega tlaka. preveri jst sm potem svojega zrihtal in kot pri tebi 3 vožnje je zdržalo pol pa je pa glava počila. zgleda so pred mano bli že majstri not pa je bila pretanka zato pazi tudi pri glavi da ne boš preveč denarja "stran vrgu" cenej drug motor dat k še uredu dela ;) lp

necromncr

Citat od: Mike666;55101probaj celoten sistem sčistit in še enkrat zamenjaj termostat. Jaz sem mel novega not pa mi je zapikal.

Kaj pa bel dim? Jutri spet zakurbljam avto, če bo lepo in toplo vreme, ker me zanima kako je s tem (zadnjič je bilo bolj mrzlo, ni pa bila zima..)

Pyr0Beast

Èe se prav spomnim ima AX 2 termostata.
Enega za ventilator/lučko pregretja v kabini, kateri se nahaja na samem hladilniku (če motor zakuha ni nujno, da se prižge!)
In enega v cevi, ki je kot bimetal in odpre pretok vode, ko se le ta dovolj segreje. Èe se zamaši (kar je pogosto) in ne prepušča nič vode se tudi ne more segreti, posledično mašina zakuha in se vse skupaj povije.
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...