Menjava hladilne tekočine

Začel/a andrazzzz, Maj 06, 2009, 11:57:36 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

andrazzzz

A mi lahko kdo svetuje, kako se lotiti menjave hladilne tekocine na Xsari 1.4i?
Sem bral Haynesa v elektronski obliki za Xantio in mi je priblizno jasno, kaksen je postopek v splosnem. Kje se pa spusti voda pri Xsari? A se odklopi cev z radiatorja ali ima kaksen ventil za izpust?

dvorjan

Mislim, da kar cev snames - pa pazi, da se ne opeces (ce bos menjal tik po tem, ko bo masina ze en cas laufala).
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

tct

Praviloma se menja tako, da se spusti na obeh pipah, na kilerju in bloku, odpreti moraš ekspanzijo. Potem naliješ vodo in segreješ do odprtja termostata, spereš sistem in še enkrat vse izliješ. Nato je najbolje polniti z vakumskim sistemom na Venturijevo cev. Tako se izčrpa voda in naredi podtlak, da cevi kar skupaj potegne. Nato daš cev v ajmar z mešanico G12 in destilirane vode 50:50 in mašina ga po odprtju ventila avtomatsko popije nazaj, kolikor ga rabi, obenem se še vsi žepi zraka izparznijo. To traja minuto. Tako polnijo v tovarnah avte, kaj mislite da nalivajo vodo z ajmarjem, grejejo in luftajo?

andrazzzz

Verjamem, da tovarnisko delajo drugace.
V Haynesu je postopek za domaco zamenjavo opisan, vendar sem gledal Haynesa le za ZX in Xantio. Pri Xsari me je le zanimalo, ce ima pipe za izpust ali se le sname cev.