Senzor klenkanja Xsara 1,4i L 97'

Začel/a Romzi, Maj 06, 2009, 07:27:00 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Romzi

Zdravo,

Že dlje časa imam težave z neke vrste cukanjem (iz nulte pozicije pedala za plin v delovno pozicijo in obratno avto cukne).
Mimogrede: poraba je pri zelo umirjeni vožnji cca. 7l/100km.
Svečke, kabli, vžigalna tuljava, lmbda sonda, potenciometer lopute plina, motorček prostega teka, MAP senzor in senzorji temperature so v redu.

Po podatkih iz citroenservice.com naj bi moja Xsarca imela tudi senzor klenkanja ("pinking sensor"). Isto pravi Autodata.
Jaz tega senzorja na avtu ne najdem. Se komu sanja kje je?

lp

tct

Po mojih katalogih je to na 1,6 od 98 naprej, sigurno ti tudi Citroen.com po VIN najde prave vrednosti. Za to cukanje sta lahko dva vzroka, prvi so sveče, ki morajo biti prava vrednost in najbolje NGK. Druga varianta je len podtlačni regulator ali puščanje O-ringa. Pinking senzor je drugače na glavi in ga vidiš na sliki na Citroen.com. Jaz prilagam še večjo sliko. Piking senzor zmanjšuje predvžig in ponavadi ne povzroča cukanja.

Romzi

Tale je ena boljših: sem mel avto že pri pooblaščencu pa ni bilo efekta. Hehe, so mi pa ravno NGK sveče ven metali (ker so po njihovih besedah težave z nimi) in dali originalne. Podlačni regulator verjetno misliš MAP? Kateri O-ringi naj bi puščali? Na MAP-u? Na kolektorju? Kolikor sem gledal, ni znakov, da bi kje zrak vleklo.

Aja, še to: vem kako naj bi senzor klenkanja izgledal, ampak še vedno ga ne najdem.... Èe napišem VIM, bi kaj pomagalo?

EDIT: tole v priponki mi vrže ven, senzor je številka 2.
Vprašanje je še vedno: kje je oz. bi moral biti?
Se bojim, da ga ni kakšen brihten popoldanc odstranil "ker je brezveze".

lp

tct

MAP senzor (5) ima zeleni O-ring iz Vitona, včasih sem videl oškrbljenega. (2) je privit na glavo motorja, lahko je pod kolektorjem?

Romzi

Nahaja se baje pod sesalnim kolektorjem na bloku motorja. Mi je povedal znanec, ki dela na "Limonca" servisu...

Romzi

Evo našel težavo (delno). S sajami in svinjarijo zabasan "iberlauf", posledično premalo vsesanega zraka pri štandgasu oz. pri minimalno odprti loputi. Posledično prebogata mešanica. To jo je morilo.

Preveril sem tudi lambdo z osciloskopom, kjer so se mi sumi potrdili (pod štandgasom oz. min. odprti loputi je signal večino časa na cca. 0,8-0,9V, če dodam gas lepo miglja med 0,2 in 0,8V 2-3x na sekundo).

Zdaj sem to cevko spucal in je bolje (ni še čisto OK). Mogoče kdo ve, kako velika naj bi bila luknjica na plastičnem kosu, ki gre iz lovilca oljnih hlapov proti sesalni komori (ali kakor se ji že reče) - glej sliko.

Še eno vprašanje:
Je možno, da TP senzor (je bil menjan) ne daje točnega podatka o odprtosti lopute in bi ga bilo potrebno kalibrirat?

Edit: klinca pa našel. Za test sem dobil tudi drug MAP (dva pravzaprav), pa je isto. Gremo v četrtek še nekrta pogledat na tester, če je kaj novega. Menda bojo menjali program od računalnika (če bo kaj pomagalo).

Romzi