Kje menjate gume?!

Začel/a hadei, Marec 14, 2007, 05:21:00 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Ali menjate letne pnevmatike?

a, menjam jih sam imam 2 kpl platišè
25 (41%)
a, menja mi jih vulkanizer in jih tudi hrani
4 (6.6%)
a menja jih vulkanizer imam 2 kpl platišè
11 (18%)
a, vulkanizer mi jih premontira
11 (18%)
E, pozimi imam v avtu verige
6 (9.8%)
rugo
4 (6.6%)

Skupno število članov, ki so glasovali: 35

Xandrej

Avtobus je predrag... 35 jurjev je mese?na iz lovrenca...

hadei

A za bencin pa porabiš 200 ?..najmanj. Se pravi dražje in manj zdravo. Potem pa ?e ?e gledamo iz ekolo?kega vidika je zraven ?e onesNaševanje zraka, posledi?no jih nekaj na račun tvojega avta tudi umre in si potencialni morilec...in....
[SIGPIC][/SIGPIC]

Gox

Danes sem na Ax-u zamenjal gume. Zimske GoodYear UltraGrip 7 (155/70-13) sem po 6291km pospravil na stojalo, kjer bodo počakale do novembra.

Montiral sem 4 leta stare Bridgestone B330 Evo (155/70-13), katere so primerne samo ?e za to poletje. (cca. 2-3 mm profila)

S hidravlično dvigalko (Obi varianta) sem gume menjal zelo hitro in enostavno. Vijake sem zategnil na 100Nm. (po nasvetu vulkanizerja AMZS) drugače po meni znanih podatkih se AX-ove vijake na kolesih zateguje na 90Nm.

Nale?no površino na disku, oziroma bobnu, sem počistil z jekleno krta?o da kolesa lepo sedejo gor.

žal mi vulkanizer pred zimo ni ozNašil katera guma je bila na katerem mestu. Tako da sem kar nekaj časa ugotavljal katere so katere. Gume nimajo ozNašene smeri vrtenja. Gume na prvi in zadnji osi sem uspel ločit, saj je opazno po obrabi robov...nisem pa čisto siguren ali sem pravilno obrnil leve pa desne...drugače gume ne tresejo, vsaj do 120km/h ne. Ve? nisem ?e testiral.
Malenkost tresejo le pri močnejšem zaviranju.

Na prvi sliki je avto z zimskimi gumami na originalnih feltnah, druga slika pa so ?e letne gume na širših feltnah. (Feltne AX Image)

LP
Goran

CitroX

Letos sem prvič sam zamenjal, ker prej nisem imel dveh kompletov plati??. Edini problem, ki se pri tem pojavlja je, s kolik?no silo priviti vijake. Vulkanizerji to neredijo z moment ključem - v bistvu tako samo blefirajo, ker imajo ?e v osnovi pi?tole premočno nastavljene - en vijak sem komaj odvil z gedorami, ker sem originalni ključ skoraj polomil in je celo barva na njem napokala (vprašanje, ?a je sploh ?e dober).
Sem ?e malo pesta na sti?i??u očistil in je to to. Gume so vredu uravnote?ene, nič ne trese, ?e bi letel avto 200 tudi verjetno ne bi tresle, ampak tega tako ne preverjamo...
:emot26:
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

Gox

Jaz sem tudi bi v dvomih koliko pravilno zategniti vijake. Tako po ob?utku, se vedno bojim da bi premalo stisnil, pa da mi bo kolo dol padlo :-)

odločil sem se da kupim en "hoby moment ključ" Zakaj hoby varianta? Ker so ta dobri ob?utno predragi ... +100? in dalje ... za profesionalno uporabo.

Sem kupil enega od "LUX TOOLS" za 30?. (moč 42-210 Nm) Za prkrat letno kaj za?raufat, bi mogu bit v redu...?e lahko verjamemo nekim certifikatom, naj bi bil tudi točen.

(na zadnje mi je vulkanizer zategnil na 100Nm vijake, pa sem danes malo preveril pa mi je ključ nekako pravilno pokazal)

Tako da sem potem ključ nastavil na 100Nm in lepo do klika zategnil. (pa upam da je zdej OK, no vsaj občutek je tak)

LP

garac

@tenzor, se strinjam, vulkanizerji samo nekaj glumijo z moment ključi, ker itak ?e takoj preveč zategnejo, bi morali s klučem zategniti, njim pa takoj preskoči...
Me pa tudi zanima koilko jih sploh ima opravljene izpite za vulkanizerje (delavcev)
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Xandrej

Citat od: hadei;2427A za bencin pa porabiš 200 ?..najmanj. Se pravi dražje in manj zdravo. Potem pa ?e ?e gledamo iz ekolo?kega vidika je zraven ?e onesNaševanje zraka, posledi?no jih nekaj na račun tvojega avta tudi umre in si potencialni morilec...in....

Finta je pa ta, da se z busom samo do maribora pripeljem kaj pa pol? Veliko se vozim s kolesom vse pa tudi ne... Ono o ubijanju pa take finte pa je malo mimo... Zaenkrat sem manj okolja onesNašil kot ti ki se ene 8 let ve? ?e voziš z avtom kot jaz...čez 8 let se zna zgodit, da bom kupil pirusa ali pa elektri?ni skiro...:emot112:

hadei

Jaz zategujem svoja kolesa z tistim "jeftinim" ključem, ki se raztegne in ima zraven nastavek 17 in 19 ključ na občutek. Ko zategnem imam ključ sestavljen (cca. 40 cm), ko pa odtegnem pa ga raztavim tako, da je ro?ka dalj?a in je odtegovanje lažje (cca 80 cm). Tako ?e delam leta in se mi zaenkrat (tok, tok, tok) nič ni zgodilo. Izgleda, da imam "moment" v roki ?e dobro nastavljen:emot77:
[SIGPIC][/SIGPIC]

gregor

Andrej, priusa? Potem raje hummerja, je bolj prijazen do okolja: http://clubs.ccsu.edu/recorder/editorial/print_item.asp?NewsID=188

Poceni "hobby" momentključ sem dobil pred kakim mesecem v Louisu v Gradcu (trgovina z moto opremo), 20?. Imajo poslovalnico tudi v Beljaku, za gorenjce.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Interceptor

jest mam pa navadn ključ in ko za?kripa je zategnen - in to z nogo

hadei

Tako, napočil je čas, ko sem se odločil, da zamenjam letne gume z zimskimi.
Ker je Citroenov sistem za shranjevanje dvigalke po mojem okusu totatlno zgrešen in iritirajo?, sem si tako kot nekateri ?e to imate, nabavil hidravlično dvigalko, ki dvigne max. 2000 kg. Dvigalka je bila hudo poceni. Komaj 18? v Lidlu.
Zaradi tega, je menjava potekala sila enostavno in brez preklinjanja, kje je postavljena originalna Citroenova dvigalka...:BigThumbs:. Kon?no...
Gume sicer niso nove, vendar so ?e za to zimo OK. mogoče ?e za naslednjo...:emot67:
[SIGPIC][/SIGPIC]

Gox

Ste že zamenjali komplet zimskih pnevmatik za letne?

Jaz vozim še na zimskih, menjavo bom naredil predvidoma naslednji vikend, ko bom montiral skoraj nove lanske Continentalke :-)

Lamy

Že menjal v ponedeljek.:BigThumbs:

Ponavadi ne menjam tako hitro, ampak sem mel ravno dopust pa sem skočil menjat zimske za letne. Letne sem dal čisto na novo centrirat, bojo še za kako sezono, mogoče dve. Dal sem tudi centrirat za mojo drago.

Strošek je bil 40 EUR, 8x centriranje letnih gum in menjava 4 pnevmatik.

Trenutna dimenzija na vozilu: 225/45/R17 94W
[SIGPIC][/SIGPIC]

Lamy

Aja, gume pa že vrsto let menjavam pri avto Pušnik v Sp. Slemenu (Med MB in Selnico ob Dravi).

Za enkrat zelo zelo zadovoljen :BigThumbs:

So tudi zelo prijazni in ustrežljivi
[SIGPIC][/SIGPIC]

Mike666

Jaz pa nisem menjal.
Ker sem itak mel letne pozimi.