Cene goriva

Začel/a Gox, Marec 13, 2007, 11:35:30 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

garac

31.05.2011

Opolnoči so se spremenile cene naftnih derivatov. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se je pocenil za 1,7 centa, na 1,278 evra, 100-oktanski pa za 1,8 centa, na 1,287 evra za liter. Cena dizelskega goriva se je medtem zvišala, in sicer za 0,4 centa, na 1,221 evra za liter.

Pocenilo se je tudi kurilno olje, in sicer za 0,1 centa, na 0,901 evra za liter.

Naftni trgovci cene goriv izračunavajo na vsakih 14 dni po modelu, ki temelji na gibanju borznih kotacij cen naftnih derivatov na svetovnem trgu ter na gibanju tečaja dolarja.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Gox

Opolnoči se bodo spremenile cene naftnih derivatov. 95-oktanski bencin pocenil za 1,4 centa za liter, 98-oktanski pa za 1,2 centa za liter. Dizelsko gorivo se bo podražilo za 1,2 centa za liter, kurilno olje pa za 1,8 centa za liter.

Liter 95-oktanskega bencina bo po novem stal 1,264 evra, liter 98-oktanskega bencina 1,275, liter dizelskega goriva 1,233, za liter kurilnega olja pa bo treba odšteti 0,919 evra.

Kot je pojasnil direktor inštituta Djani Brečevič, je cena bencina na mednarodnih borzah zrasla za okoli 1,5 odstotka, cena dizla pa za okoli pet odstotkov, vendar je zrasla za okoli dva odstotka tudi vrednost evra. Zato se bo bencin nekoliko pocenil, dizel pa bo kljub temu dražji. Brečevič ocenjuje, da sta se tako bencin kot dizelsko gorivo podražila zaradi večjega povpraševanja.

http://24ur.com/novice/gospodarstvo/bencin-se-bo-pocenil-dizel-podrazil.html

dexterboy

Ne moreš verjameš!!!

V soboto sem tankal avtoplin na verovškovi v LJ, pa sem se malo pogovarjal s fantom, ki dela na črpalki. Povprašam, če je sedaj kaj več gužve, ko je poletje, pa mi odvrne, da sedaj folk ponovno tanka na Petrolu. Èukasto pogledam, pa mi odvrne, da se na Petrolu POCENIL! In odvrne, da bodo oni tudi morali znižati cene. No, zaenkrat ostaja enaka:

0,699 €/liter Plinarna Verovškova/Izola
0,729 €/liter na Petrolu

Mogoče pa investicijo kaj prej odplačamo kot pa čez 30k km :-)
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

Zeko124

No, kot zanimivost, tule v Kanadi imajo bencin po 1,24 Dolarja za liter, pa na polno jamrajo, je menda bilo prejsnje leto celo manj kot dolar. Tu pa imajo same pozeruhe, tudi evropski avti tukaj so alla BMW 750 xi. Ti ameriski tovornjaki so pa itak taki da se jih vstrasis. Le zakaj tolk goriva pokurijo, hmmm...
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

harvey

Kanada je kar velika država in tako so verjetno cene od province do province različne ter od črpalke do črpake tudi, ker verjetno ni tako kot pri nas kjer imaš samo Petrol in OMV z istimi cenami. Že preko meje v Italiji se cene od črpalke do črpalke razlikujejo, zato bi te zeko prosil za malo bolj natančen podatek ali pa je tole kar si navedel neka povprečna vrednost.
.
.
.

[SIGPIC][/SIGPIC]

dvorjan

Ah, v velikih mestih v ZDA je tako, da je cena bencina v centru 3x visja od cene v kitajski cetrti, pol ure voznje z avtobusom (par km) stran ... In drzi, vsak prodajalec ima svojo ceno, celo menja jo veckrat dnevno (gneca v sluzbo in iz nje - drazje, sredi dneva - ceneje) ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Zeko124

@ harvez, nekako tako, kot je Dvorjan napisal, cene se dnevno spreminjajo, tega da pa varirajo od enega do drugega pa se nisem porajtal. Tu v torontu je to neka povprecna cena, ki sem jo navedel zgoraj.
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

Xandrej

Veš kako pravijo v kanadi avtom (bolj evropskim). Car with washing mashine engine... ;)

dvorjan

Citat od: Xandrej;104269Veš kako pravijo v kanadi avtom (bolj evropskim). Car with washing mashine engine... ;)

Ni res, pralni stroj ima vsaj 5 litrov. Coffe machine engine bo pravilno. =)

Xandrej

dvorjan

Pa vseeno analogija tezko zdrzi, saj gre za elektro motor in ne bencinski/dizelski stroj. =)

Zeko124

Citat od: Xandrej;104269Veš kako pravijo v kanadi avtom (bolj evropskim). Car with washing mashine engine... ;)

hja, se ne cudim, so sami V8 GMC ali pa kaki Fordi 150 (pickup)... Se tisto kar je evropskega je za nase razmere hudo ;). BMWja se nisem videl izpod 2,3 pa valjda sami bencinarji. Avti so pa tu eni tak gnili da samo buljis in buljis, bom ob priliki kako sliko zalimal, ce kdo misli da ima rjav avto... ker tu se fol vozi tudi dejansko brez pragov.

www.keramika-genorio.si

mirchi

Hja slovenski naftni lobij,kartelni dogovori,politika ki te stvari dopusca in cene nastavljene na maximum. Delavska raja pa naj placuje.
Da jim je..m mater.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Gox

gorivo je spet cenejše >>>

Opolnoči se bodo pocenili vsi naftni derivati. Najbolj prodajani 95-oktanski bencin se bo pocenil za 0,9 centa in bo po novem stal 1,255 evra/liter. 100-oktanski bencin se bo pocenil za 0,8 centa in bo stal 1,267 evra/liter. Dizelsko gorivo se bo pocenilo za 0,8 centa in bo stalo 1,225 evra/liter, najmanj – za 0,5 centa – pa se bo pocenilo kurilno olje, ki bo po novem stalo 0,914 evra/liter.

Analitiki menijo, da so cene nafte v zadnjem času padale tudi zaradi napovedi Mednarodne agencije za energijo (IEA), da bodo njene članice do konca julija sprostile 60 milijonov 159-litrskih sodov nafte. Poleg tega pa je na ceno vplivala tudi negotova situacija v Grčiji.

Države članice Opeca se sicer pred nedavnim prvič po 20 letih niso mogle dogovoriti, ali bi povečale črpanje nafte ali ne. Del držav (Savdska Arabija, Kuvajt, Katar in Združeni arabski emirati) je želel povečati proizvodnjo nafte, kar bi pomenilo, da bi cena padla, drug del držav (Irak, Iran in Venezuela) pa tega ni želel, saj jim visoka cena nafte ustreza.

http://24ur.com/novice/gospodarstvo/vozili-se-bomo-nekoliko-ceneje.html

Gox

Imamo srečo, preprečili so pocenitev goriv :)

- - - - - -

Èeprav so se naftni derivati na mednarodnih trgih občutno pocenili, se v Sloveniji ne bodo. Vlada je namreč zvišala trošarine, zato se bencin ne bo pocenil za 3,8 centa, dizel pa tudi ne za štiri cente.

Èeprav so cene naftnih derivatov na mednarodnih trgih padle, v Sloveniji ne bo pocenitev goriv. Zaradi spremenjenih trošarin na energente tako naslednjih 14 dni ne bo sprememb drobnoprodajnih cen energentov, razen za plinsko olje za ogrevanje, kjer se bo liter pocenil iz 0,932 na 0,919 evra.

Liter 100-oktanskega bencina tako stane 1,3, 95-oktanski bencin 1,287, dizel pa 1,238 evra za liter. Po izračunih Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji bi se bencin ob nespremenjenih trošarinah lahko pocenil za 3,8 centa, dizel za štiri cente, kurilno olje pa za 3,5 centa.

Direktor inštituta Djani Brečevič je pojasnil, da je na naftnih trgih opaziti negotovost predvsem zaradi strahu pred zdrsom ZDA v novo recesijo in zaradi precej počasnega reševanja dolžniške krize v Evropski uniji.

V primeru slabe gospodarske rasti ali celo recesije bi se namreč tudi povpraševanje po nafti in naftnih derivatih znižalo, kar bi nafto še dodatno pocenilo. Kratkoročno bodo cene nafte verjetno še padale, dolgoročno pa se bodo dvignile, ko se bo tudi gospodarska rast držav zvišala, je še pojasnil.

http://24ur.com/novice/gospodarstvo/obcutno-pocenitev-goriv-lahko-prepreci-le-se-vlada.html