Cene goriva

Začel/a Gox, Marec 13, 2007, 11:35:30 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

vogiv

http://www.finance.si/262576/Kurilno-olje-bo-drago-kot-dizel
Nekje sem slišal da bi naj v kar kratkem času celo ukinili prodajo kurilnega olja mislim da do 2018:breaking_pc:
Važno je doživetje. Vse ostalo je blef. zgodovinar Damjan Ovsec razložil razliko med spaèkarjenjem in drugimi avtomobilisti:Hammer3:

pubi2cv

Citat od: Xandrej;94365Samo same nočejo v peč skočit... Kje so zdaj zeleni jebem jim mater ko se les seka??? Pa smrdi ko da bi mrtvece kurli...

Xandrej....ni treba, da je tako. Imam peč z lambda sondo, les odlično zgori, ni sledu o mrtvecih oz. vonja po krematoriju. Pepel praznim enkrat na teden do 14 dni. Ga je pa za en manjši pladenj za štrudl. Kurim enkrat na dan, takrat ko utegnem. Tudi, ko je bilo zunaj -10, je bilo enkrat dovolj. V veliki večini primerov je to popoldan/zvečer po šihtu. Tudi tople sanitarne vode mi še ni zmanjkalo, pa čeprav imamo doma dva mulca ki imata zelo rada vodo, da se o boljši polovici ne pogovarjamo:Hammer3:.
Res pa drži, da drva nočejo sama noter skočit. mamicu jim j****

Gox

Smo malo pozabili na nove cene :)

Bencin cenejši, dizel dražji ...

Opolnoči so se v Sloveniji spremenile cene naftnih derivatov. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se je pocenil za 0,1 centa, na 1,278 evra, neosvinčeni 98- oz. 100-oktanski bencin pa za 0,4 centa, na 1,286 evra za liter. Dizelsko gorivo se je podražilo za 0,1 centa za 1,238 evra, kurilno olje pa za 1,5 centa, na 0,929 evra za liter.

http://24ur.com/novice/gospodarstvo/bencin-tocimo-ceneje-dizel-drazje.html

dvorjan

Uuu, bo spak dobil eno kantico 100-oktanskega spet.  =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

pubi2cv

Ne se zajebavat. Mojega kap zadane, ni navajen

dvorjan

Od torka nove rekordne cene bencina in kurilnega olja

Naftni derivati v Sloveniji se bodo s torkom večinoma podražili. Za liter bencina bo treba odšteti tudi dva centa več kot doslej, s čimer se bodo te cene povzpele na nove najvišje ravni. Cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina se bo zvišala za 1,4 centa na 1,292 evra za liter, neosvinčenega 98- in 100-oktanskega bencina pa za 2,3 centra na 1,309 evra za liter, so sporočili iz Petrola in OMV Slovenija. Dizelsko gorivo se bo pocenilo za 0,1 centa in bo treba za liter odšteti 1,237 evra, medtem ko bo nova cena kurilnega olja določena pri 0,932 evra za liter, kar je 0,3 centa več kot zdaj. Cena avtoplina bo pri Petrolu ostala nespremenjena pri 0,775 evra za liter.

STA

deuche

Citat od: pubi2cv;95169Xandrej....ni treba, da je tako. Imam peč z lambda sondo, les odlično zgori, ni sledu o mrtvecih oz. vonja po krematoriju. Pepel praznim enkrat na teden do 14 dni. Ga je pa za en manjši pladenj za štrudl. Kurim enkrat na dan, takrat ko utegnem. Tudi, ko je bilo zunaj -10, je bilo enkrat dovolj. V veliki večini primerov je to popoldan/zvečer po šihtu. Tudi tople sanitarne vode mi še ni zmanjkalo, pa čeprav imamo doma dva mulca ki imata zelo rada vodo, da se o boljši polovici ne pogovarjamo:Hammer3:.
Res pa drži, da drva nočejo sama noter skočit. mamicu jim j****

Jaz jo imam pa brez lambde, ker je bila takrat, ko sem kupova skoraj 40% cenejša od tiste z lambdo. Ravno tako se pepel čisti enkrat tedensko, v hiši je noč in dan enaka (previsoka) temperatura, kuri se pa vsak tretji dan, v največjem mrazu (januar) pa tedi vsak drugi dan (KP). Skoraj več mi pokuri šprgert, ki ga žena kurbla za njeno veselje in moj trebuh, ko ima čas.
Samo skidam kapo Mariborčanom kar se razvoja peči tiče. Kurilc pa zaradi mene naj stane 10€ na liter.

garac

19.04.2011

Cene goriv
95 oktanski
1,29298 oktanski
1,319Diesel
1,254Kurilno olje
0,949Avtoplin
0,775
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

dvorjan

Se ena tiha podrazitev ... No, prejsnji teden sem v Belgiji gledal cene 1,7€/liter ... tako da, ja, prej ali slej bomo na ojro pa pol. =)

dexterboy

Ali se kaj že ve, grejo cene v torek zvečer, 02. maja, spet gor?
Belgija, 1,7 evra... OMFG!
Na Verovškovi je hvala bogu še vedno 0,699 liter plina.
Sej če računam, da mi avto kuri 10 litrov plin, je to 7 ojrov za 100km.
Èe bi bil dizel, poraba ne bi smela biti ne večja od 5,5 litrov na sto, da pridem po 7 evrov...
Sej kmalu bodo evropske plače pa nau take panike...
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

zlikovski

Ja cene bojo prišle na približno 2€ na liter.

Zeko124

Včeraj tankali Diesel za dobrih 1,4 €/L v Klagenfurtu.
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

zlikovski

garac

Bencin gor, dizel dol
 Ljubljana, 03.05.2011, 11:47 | P.J.
Zaradi krize v Libiji še še vedno draži surova nafta posledično pa tudi bencin. Vlada tokrat v trošarine ne bo posegala, zato se bosta obe vrsti bencina podražili, dizel in kurilno olje pa se bosta pocenila.

Dizelsko gorivo in kurilno olje se bosta pocenila zaradi konca kurilne sezone. (Foto: Dare Èekeliš)Opolnoči se bosta najverjetneje podražili obe vrsti bencina, kurilno olje in dizel pa se bosta zaradi sezonskega vpliva pocenili. Po podatkih Inštituta za raziskave v energetiki (IREET) se bo liter 98-oktanskega bencina podražil za 1,4 centa in bo stal 1,333 evra/l, liter 95-oktanskega bencina pa za 1,5 centa in bo stal 1,307 evra/l. Zaradi konca kurilne sezone pa se bosta pocenila dizel in kurilno olje. Dizelsko gorivo se bo pocenilo za 1,3 centa in bo stal 1,241 evra/l, kurilno olje pa se bo pocenilo za 1,2 centa. Za liter kurilne olja bo tako treba plačati 0,937 evra/l.

Kot je povedal direktor IREET Djani Brečevič, je glavni razlog za višanje cene surove nafte strah pred razširitvijo krize na glavne proizvajalke surove nafte. Zaradi naraščanja cen pa so tudi številni špekulativni nakupi, ki ceno še višajo. Po mnenju Brečeviča je cena za sod nafte zardi tega za okoli 20 dolarjev oziroma za 20 odstotkov višja. Realna cena glede na ponudbo in povpraševanje bi bila tako okoli 100 dolarjev za sod.

Kurilno olje in dizelsko gorivo pa sta se pocenila predvsem zaradi konca kurilne sezone. Ob koncu sezone se namreč zmanjša povpraševanje po teh energentih, kar mu tudi zniža ceno.

Visoke cene sicer koristijo samo družbam, ki črpajo in predelujejo nafto, sicer pa upočasnjuje gospodarsko rast, je še dejal Brečevič.

Naftni trgovci cene goriv izračunavajo na vsakih 14 dni po modelu, ki temelji na gibanju borznih kotacij cen naftnih derivatov na svetovnem trgu ter na gibanju tečaja dolarja.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

garac

Po dolgem času majhno znižanje. Seveda je takoj pristavila lonček država in dvignila trošarine.

Cene goriva Opolnoči cenejša gorivaLjubljana Osveženo 16.05.2011, 13:45 M. T. Komentarjev: 1 Ob polnoči se bodo pocenila vsa pogonska goriva. Najbolj občuten bo padec cene kurilnega olja. Pričakovano je, da bo vrednost črnega zlata padala tudi v prihodnje.

Padec cen surovin na mednarodnih trgih bi lahko opolnoči vplival tudi na ceno tekočih goriv pri nas, a je možno, da se bo vlada odločila zvišati trošarine. (Foto: Žurnal24)
Kljub temu, da je vlada na dopisni seji zvišala trošarine na pogonska goriva, bomo jutri ob polnem tanku našega jeklenega konjička prihranili kakšen evro ali dva. Za liter 95-oktanskega goriva bomo po novem plačali 1,295 evra, za 98-oktanskega pa 1,305 evra za liter. Za 0,24 centa bo cenejši dizel. Liter bo po novem veljal 1,217 evra. Za 0,35 centa se bo pocenilo tudi kurilno olje, za katerega bomo od jutri odšteli 0,902 evra.

"V primeru, da vlada ne bo dvignila trošarin, se utegne bencin ob polnoči poceniti za okoli pol odstotka, dizelsko gorivo pa za nekaj več kot tri odstotke," nam je zjutraj povedal Djanin Brečevič z Inštituta za raziskave v energetiki. Èe bi se ta domneva uresničila, bi bilo pri dizelskem gorivu mogoče ob enkratnem polnjenju rezervoarja prihranili okoli 2,5 evra, voznikom bencinarjev pa se pocenitev skorajda ne bi poznala.

Pocenitev bo minimalna
Poznavalec je bil prepričan, da bodo pristojni skoraj zagotovo dvignili trošarine, cene goriv pa bodo tako ostale nespremenjene. V prid vlade govori tudi dejstvo, da so pogonska goriva v Sloveniji cenejša kot v vseh štirih sosednjih državah. Od začetka oktobra je morala vlada zaradi rasti cen nafte na svetovnih trgih trošarine močno znižati. Po besedah poznavalcev je bil glavni razlog strah pred inflacijo. V tem obdobju so se trošarine za bencin znižale za petino, za dizelsko gorivo pa za četrtino.

Padec svetovnih cen nafte
V petek so predstavniki Bank of America Merrill Lynch napovedali, da se bo nafta cenila tudi v prihodnji polovici leta. S tem se Brečevič ne strinja povsem in meni, da je padec cen na svetovnih trgih le začasen. "Politična kriza v severni Afriki ne bo kaj dosti vplivala na naftni trg, poleg tega pa so druge izvoznice nafte nadomestile količine, ki jih je izvažala Libija," poudari. Nadaljnji padec lahko po njegovem mnenju povzroči le odprtje vseh črpališč v državi, kjer divja krvava državljanska vojna.
[SIGPIC][/SIGPIC]