Lega na cesti in nagibanje v ovinkih

Začel/a yovo, Februar 22, 2009, 10:43:52 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

yovo

Pozdrav vsem,
moj pablo je že v devetem letu starosti (165k km) in ima nekaj starostnih tegob :)

Poleg tega, da mi je crknila klima in pomik levega voznikovega stekla me bolj skrbi nekaj drugega. Lega na cesti namreč. Avto se precej nagiba v ovinkih in tudi na občutek na volanu je zelo mehek in me me navdaja ravno z zaupanjem v to, da bo držal linijo. Pravzaprav sem zaradi tega že imel prometno nesrečo na Lj južni obvoznici pri odcepu za BTC in Nove Jarše. Nekdo je namreč zapeljal vame iz pospeševalnega pasu iz desne in ko sem želel izvesti manever sunkovitega zavijanja v levo na prehitevalni pas, da se temu izognem, se je avto začel toliko nagibati, da sem skoraj popolnoma izgubil nadzor nad njim. Začelo me je zanašati levo in desno (pri hitrosti 130 km/h) in seveda sem ga skušal uloviti, vendar zaman. Obrnilo me je za 180° in z desnim bokom sem končal v zaščitni ograji na prehitevalnem pasu, gledajoč v nasprotno smer vožnje. K sreči sem med zanašanjem izgubil toliko hitrosti, da poškodb na potnikih ni bilo. Moram pa priznati, da je delno tudi moja krivda, saj pnevmatike ki sem jih takrat imel na platiščih niso bile več v optimalnem stanju. V premislek vsem, katerim se pnevmatike zdijo nepotreben strošek.

Ker bi sedaj rad to vse skupaj uredil me zanima:

- a bi za zanesljivo in stabilno lego na cesti (lahko tudi stabilnost na račun nekaj udobja, ne pa iti v ekstrem) zadostovali klasični amortizerji (npr. Monroe E4964 in E5096) oz. ali bi priporočili katere druge?

- a bi bilo potrebno menjati tudi vzmeti?

- po katerih gumah (pnevmatikah) naj posežem? Trenutno imam original Citroen aluminijasta platišča, ki se serijsko nahajajo na C3 Pluriel (kot na sliki spodaj). A kdo morda ve katero še največjo dimenzijo plaščev (širina in presek) lahko nataknem nanje, seveda v prid kar največjemu oprijemu cestišča in za kar najmanjše bočno nagibanje? Interesantna mi je 195/50 R15. Naj bo seveda v zakonskih okvirih. A bi prehod na 16" pomenil kakšno drastično izboljšanje razen v izgledu? Èe bo potrebno grem delat tudi novo homologacijo.

A ima kdo kakšno rešitev za pomik stekla. Namreč zdrsnila mi je pletenica (zajla) iz vodilnega koleščka, se zagozdila v njegovi osi in malo zvila vodilo (profil) stekla. Glede na ceno celotnega mehanizma na pooblaščenem servisu se mi verjetno najbolj splača kupiti iz enega karamboliranega ali pa kar cela vrata.

Za konstruktivne odgovore se vam lepo zahvaljujem,
yovo

P. S.
Èe se bo komu zgodilo, da mu bo ključavnica za vžig zablokirala. Prvi nasvet je, da je ne na silo nazaj obračat, ker boste notri polomili ene jezičke. Meni je zelo pomagal ta link (glej "Blower motor no longer operates and/or the steering lock/ignition switch is stiff to operate"). Da vidiš slike se registriraj. Za kabel sem pri Jerovšku dal 85€.

garac

mislim, da obstaja ena tema xp, kjer je možakar menjaval amortizerje, originalne je nadomestil s plinskimi in bil zadovoljen

Kar se tiče mehanizma, jih tudi obnavljao oz se morda dobi neoriginal
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

yovo

Hvala za odgovor.
Ja, tisto temo sem prebral. Od tod tudi zelo malo število mojih prispevkov na mnogih forumih. Sem namreč eden tistih, ki naredi res temeljito raziskavo, preden se po nepotrebnem loti dodajati temo v forum.

Menjati amortizerje z drugimi novimi in kupiti nove letne pnevmatike bi bila dokaj logična poteza. Bolj pa me zanimajo izkušnje drugih oz. kombinacija vsega skupaj, da bi dosegel želeno na kar najvišjem možnem nivoju .

dvorjan

Jah, nove amortizerje pa gume s cim manjsim presekom - zal z nizanjem teh milimetrov trpi tudi udobje, tako da ostani vsaj na stevilki 55, ker sta 50 in 45 ze fanj neudobni. Nenazadnje imas se vedno Citroena, ane.

Ce imas dizla, potem lahko razmisljas tudi o sirsih gumah in recimo 16'', bencinar pa to ze malo tezje obraca in posledicno vec popije ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

yovo

Amortizerje sem že naročil in sicer Boge Turbo.

Glede gum pa imam dilemo. 195/50 R15 me mikajo zaradi cene. 195/55 je namreč kar precej dražja.
Konkretno gledam Toyo Proxes T-1R in sicer je 195/50 R15 50€, 195/55 85€. Huh!

Je pa res, da bi 50-ka izgledala zelo hecno na picu :Hammer3:
Dilema, dilema...

P.S.
Kako pa naj vem, ali je potrebno menjati tudi fedre?

garac

seveda izgleda smešno, ker če boš jemal nižjo gumo, boš rabil večjo dimenzijo, se pravi verjetno 16 col platišča
[SIGPIC][/SIGPIC]  

yovo

Hvala lepa.
Moram priznati da razmišljam, da bi 15" alu prodal, in nabavil 16", nanje pa dal 205/50 R16

Kakšne specifikacije (vem, da morajo biti 4 x 108) morajo imeti felne, da bodo pasale na Pica?

yovo

garac

Si že dobil amortizerje? Je kaj razlike, me prav zanima
[SIGPIC][/SIGPIC]  

yovo

Ne, jih še čakam. So bili po naročilu ker ni bilo zaloge. Morali bi priti ta teden. Preko ebaya sem naročil še Eiback fedre, tak da bo težišče avta nižje za 30 mm. Gume tudi dobim prihodnji teden (zaenkrat bom ostal na 195/65 R15) in bom videl, če bo ta kombinacija dala želeni rezultat. Vsekakor bom napisal kakšna je razlika in pa poslikal before/after.

Zdaj pa grem še na lov za kondenzatorjem klime, ki pušča :)

Za felne pa je original ET18.

CitroX

-30 mm in novi amortizerji?
Zagotovo boš opazil razliko.
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

yovo

Na nek način paše v temo.

A lahko kdo priporoči kakega majstra v Ljubljani ali bližnji okolici, ki bi znal tak kot se spodobi nacentrirat felno brez sredinske luknje. Ali je bolje, da kupim nova jeklena platišča, te alu felne pa prodam. Razen izgleda ne vidim bistvene razlike razen tega, da alu lažje poškodujem na robniku (sem precej nepreviden oz. nisem najbolj pedanten pri avtu).

Hvala!

Francl

Vsak spodoben vulkanizer bi moral imeti tak nastavek, da lahko centrira take feltne.. Le kako so včasih centrirali kolesa spačkom?
Sitar v Kamniku prav gotovo ima, saj mi je že centriral. Tudi na pooblaščenih servisih bi skoraj morali imeti.
Proti poškodbam pa pomagajo gume z zaščitnim robom.
:Hammer3: