Ležaj pri Citroenu ZX

Začel/a arepansek, Februar 14, 2009, 01:38:45 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

arepansek

Mene pa zanima, kako bi na čimbolj enostaven način zamenju ležaj pri citroenu zx.
Hvala za odgovore

lp
ANdraž

Spot

Katere ležaje pa imaš v mislih? Zadnjega mosta, koles, itd... ?

arepansek

arepansek

Ležaj sprednjih koles. V bistvu desnjega.
Pa zanima me, kako se odpre une slike od manual repair za zx.

hvala

Gox

Citat od: arepansek;46877Pa zanima me, kako se odpre une slike od manual repair za zx.

hvala

Pozdravljen, tiste slike "repair manual" so v bistvu PDF datoteke ... za odpiranje potrebuješ Acrobat Reader.

Najlažje odpreš pa tako da .. greš z miško na sliko >> desni klik >> odpri povezavo v novem oknu >> in potem ti ponudi možnost shrani na disk ali pa odpri.

Lp
Goran

arepansek

hvala, mi je odprlo fajle. Kaj pa menjava ležajev, če je že kdo kaj menju, kako bi se tega lotu. Hvala

Mike666

Najprej moraš dobit celotno pesto dol,pol odstrani varovalno šprento pri ležaju,nato iztisni ležaj z prešo (stiskalnico) počisti sedišče ležaja na pesti in z prešo stisneš novega not,nato pa vstaviš novo varovalno šprento in vse skupaj sestaviš .
e voila in že šibaš naprej.

arepansek

Mike666

Jaz si to delam pri klegu. On pa mato narejeno iz navadne hidravlične stiskalnice za grozdje,ter nastavke različnih fi mer za ležaje.
ker lečaj se mora stisnit noter ker če boš po njem tolkel da bi ga not dobil,potem adijo ležaj.

arepansek

Bi lahko to naredu z navadnim primežom?

Mike666

Èe boš lepo enakomerno zagrabil bi mogoče šlo.

dunejc

Mene pa zanima, kako je pri zadnjemu mostu, ker pri meni desno kolo malo  stoji postrani, če pa še na zadnih zdicih pelem par folka, mi ob zavijanju v levo... začne kolo pristiskati ob pleh pri kolesu in se res sliši močno škripanje.(opazi se na gumi)  A je možno da so samo ležaji zanič, a bo treba most menjat?
Sliši se tud pokanje, če zapeljem čez kakšno luknjo, poka tudi če je avto pri miru (če ga "rukam" s strani). Ali so mogoče tudi nosilci preme zanič?

Gox

Pozdravljen,

pomojem bo potrebno kar most menjat. Èe praviš da pri obremenitvi že kolo po blatniku drsa, je potem že precej "pokvarjeno".

Lp
Goran

aura

Pokanje je lahko vzrok iztrošene sprednje gumi blazine na zadnejm mostu. To se najprej preveri, če med počasno vožnjo nekajkrat potegneš ročno, seveda brez da ti zablokira kolo. Èe zadeva poka je iztrošena guma v nosilcu. To lahko preveriš tudi demontirano v primežu.
Èe ti kolo že tako grdo stoji, potem se je ležaj zdrobil že nekaj časa naza. Najhitreje se problem reši, če dobiš izpraven, pa res izpraven most od Xsare.
Èe se ga boš lotil popravljat, ti lahko povem kaj boš videl, ko ga boš razdrl: uničena ležajna površina na osovini. Pomaga če vgradiš pušo, ker ležaj tu ne bo več delal. Metalizacije ležajne površine ti ne priporočam. Druga varianta je, da zamenjaš poškodovano os z izpravno. Na koncu moraš imeti še dobrega mehanika, da ti bo znal torzije prav skupaj sestavit-vsak nima tega občutka. Pri tem delu je najbolje razdreti kompleten most in preveriti še drugo osovino. kupit moraš  nove ležaje, tesnilne obroče in semeringe na Citroenovem servisu. Ležaje lahko kupiš po kosih, tesnilnih rinkov je 5 skupaj, semering pa tudi gre po kosih. Èar je v tem, da tesnilnih obročev mislim da ni v kosovnici za Zx, ampak jih moraš najti v kosovnici za Xsaro.
Nekje imam slike izrabljene osovine, pa jih ne najdem.
lp

aura

Takole pa izgledajo osovine zadnjega mosta, kjer je zadnje desno kolo imelo še cca. 5mm do notranjega blatnika.