Original dodatna oprema

Začel/a garac, Marec 10, 2007, 11:42:59 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

garac

Obstaja kup dodatkov za Naša vozila, od plastičnih okroskov, do raznih nosilcev (koles, smuči, srfov). V glavnem nisem prisegal na originalno opremo, potem pa sem iskal pritlja?nik za zadnja vrata Berlingo.
Saj se dobi tudi poceni, ampak je vse skupaj precej ohlapno in nezanesljivo. Potem mi je pred dnevi prijatelj pokazal original. V 3minutah ga je zmontiral, mi demonstriral zadevo.
Zdaj sem siguren, bolje kak euro ve? pa original (vsaj v tem primeru)
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Gox

Mi smo doma pred leti kupovali samo prečke za ZX-a Break, ki se pritrdijo na stre?ne strani.

Zelo ugodno smo dobili ene neke italijanske firme. Niso zastonj bile tako poceni.

Ko sem jih montiral na sani in zategnil vijake, sem ugotovil da sploh ne držijo v redu in ?e ob malo večjem pritisku popustijo. (oziroma skočijo iz leži??a) Zadevo smo re?ili tako da smo malo predelali mesto prijema, dovarili smo ?e malo zraven, da je potem res 100% držalo.

Ob tem pa ?e dokaj grdo in visoko stojijo na avtu.

Sem si ogledal na enem drugem ZX-u originalne nosilce, pa sem videl da so originalni 5x bolje skonstruirani in 10x lepše izgledajo.

Sam cena je pa vi?ja.

No Naše nosilce smo v 13 letih 3x rabili. :-)

LP
Goran

Xandrej

Jaz imam za C5 original citroenove gepeke (prečke), montaža in demontaža simpl ko pajek...

Tma

Jaz imam tudi stre?ne nosilce na Picassoju original in je montaža enostavna in izgled v redu (ne da moraš pazit da z ?trležimi deli kam prime?...).
LP
Picasso 2.0 Hdi 2002 in Nemo 1.4 Hdi

garac

?e en z original nosilcem, prav fino se zloži, tale je tudi pripet s pasovi
[SIGPIC][/SIGPIC]  

deyo

...pa ?e eden z verjetno originalnim nosilcem.

hadei

Iz kataloga "dodatne" opreme za lastnike Citroenov. Nekaj cen sem za osnovne predmete pripisal, ?e koga zanima kateri izdelek posebej pa lahko povprašam. Katalog pa je iz poobla??ene Citroena avtohiše. Ve? o izdelkih pa....
[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]

bramar

Eh, ?koda, sem videl da je ro?ka za prestavno ročico kovinska. Ker moram dr?ati roko neprestano na ročici, pozimi to ne bi bilo prijetno.

garac

?e o nosilcih koles. Vir: ve?er

Varen prevoz koles
Preva?anje koles z avtomobilom mora biti premišljeno in Našrtovano, saj je le tako mogoče zagotoviti zadostno varnost za potnike in navsezadnje tudi za kolesa

Foto: Thule
Nosilci za kolesa, pritrjeni na vle?no kljuko, so obi?ajno najboljša izbira, predvsem zaradi varnosti in preglednosti. žal je pri teh modelih te?je berljiva registrska oznaka in nekoliko so zastrte zadnje luči, zaradi ?esar so lahko težave s policijo.

Zima se počasi poslavlja in marsikdo se je ?e ali se bo v prihodnjih mesecih odpravil iskat tople son?ne ?arke vsaj v Slovensko primorje, ?e ne ?e dlje v svet.

Stre?ni avtomobilski prtljažniki so najobičajnej?i Našin za prevoz koles, saj ne zavzemajo prostora v avtomobilu. Ni pa to vedno najboljša izbira. Razlogov proti izbiri takšnih nosilcev je ve?. višji avtomobili, na primer enoprostorci in terenci, otežijo name??anje kolesa na streho in hkrati povi?ujejo težišče avtomobila, kar se pozna tudi pri odzivnosti vozila pri ekstremnih situacijah na cesti. višina avtomobila se s tem povi?a za toliko, da z avtomobilom ni mogoče zapeljati v garačno hišo ali celo na trajekt. težavo zaradi višine so nekateri proizvajalci, kot je švedski Thule, eden najbolj prepoznavnih in kakovostnih ponudnikov tovrstnih nosilcev na svetu, enostavno re?ili. ?e pred leti so predstavili sistem, ki omogoča preprost Našin name??anja, s podalj?ano in vzmeteno ročico. Ta omogoča pritrditev kolesa kar na tleh ob avtomobilu, vzmetena ročica pa prepre?uje nastanek po?kodb na vozilu in pomaga pri dvigovanju kolesa na streho. Sistem je uporaben predvsem za ženske, ki imajo pri name??anju kolesa obi?ajno nemalo težav, tudi ?e avtomobil ni previsok. Pri preva?anju koles na strehi avtomobila je treba hitrost vožnje prilagoditi, saj po priporočilih proizvajalcev naj ne bi presegli zakonsko omejene hitrosti na avtocesti, posebno pozornost pa je treba nameniti vožnji na ovinkastih regionalkah. Tu je treba poudariti pomembnost izbire dražjih in bolj kakovostnih proizvajalcev prtljažnikov, kot so Thule, Fapa in Elite, saj cenej?e in manj znane znamke obi?ajno ne ponujajo dovolj velike kakovosti kljub vsem oznakam o ustreznosti in kakovosti. Nemalokrat je na Naših cestah mogoče videti kolesa na strehi avtomobila, ki so nagnjena na stran in zaradi upora vetra nevarno vibrirajo, kar pove?uje nevarnost izgube kolesa med vožnjo. čeprav se to zdi nemogoče, sem bil ?e sam priža tak?nemu dogodku. K sre?i je bilo mogoče avtomobil v zadnjem trenutku prehiteti in voznika opozoriti na nevarnost. takšni manj kakovostni strešni nosilci imajo tudi zapleten sistem vpenjanja kolesa v primerjavi z nosilci vodilnih proizvajalcev, ki obi?ajno omogočajo tudi zaklepanje s ključavnico proti kraji kolesa s strehe avtomobila.

Naslednja močnost prevoza kolesa je njegova namestitev v vozilo, kar je pri karavanih, enoprostorcih in terencih razmeroma enostavna naloga. Obi?ajno je treba le odstraniti naslon zadnjih sedežev in kolo brez težav shraniti v zadnji del avtomobila. Seveda s tem izgubite močnost za prevoz potnikov zadaj in tudi prostora za druge večje kose prtljage je premalo. težava se pojavi, ko je treba po izletu v avto spraviti umazano in mokro kolo, vsekakor pa je treba preprešiti, da bi pogonska veriga ali pnevmatike umazale notranjost avtomobila. Predvideti pa je treba tudi naslednje: ob prometni nesre?i lahko nepritrjeno kolo in druga oprema resno po?kodujejo potnike, veliko bolj kot sam trk v vozilo ali drug predmet. Tudi za to imajo nekateri proizvajalci prtljažnikov za kolesa in avtomobilov rešitev; to so tako imenovani notranji nosilci, ki omogočajo varno vpetje kolesa kar v potnički kabini.

Dodatna močnost prevoza koles so tudi nosilci, ki jih namestimo na zadnja, prtlja?na vrata in omogočajo prevoz ve? koles hkrati. Vendar je pri tem prav tako potrebna previdnost. Prevelika teža treh ali ve? koles lahko pri pogosti uporabi slabo vpliva na zadnja vrata. Ta se lahko posedejo in v skrajnem primeru je lahko posledica zamakanje vode v prtlja?ni prostor. Prav tako kolesa poslab?ajo preglednost skozi zadnje steklo avtomobila. Zato so boljša izbira brez dvoma nosilci, ki se pritrdijo na vle?no kljuko avtomobila in omogočajo bolj?o preglednost (obi?ajno pretirano ne zastirajo pregleda skozi zadnjo šipo), pa tudi nosilnost takšnega sistema je večja, kot pri kolesih, nameščenih na prtlja?na vrata. Obi?ajno omogočajo tudi namestitev registrske tablice in priklop vseh zadnjih luči, ki so nameščene na tem nosilcu, tako da ni težav z vidljivostjo vozila v prometu. Jasno, da ti nosilci skrbijo tudi za varnost kolesa s ključavnicami, ki prepre?ujejo krajo, ko se potniki odločijo za postanek.

Zadnje, kar pa je obi?ajno najodločilnej?e pri nakupu nosilcev za kolesa, je cena. Medtem ko manj primerni nosilci stanejo le 15 evrov za eno kolo (seveda je v tem primeru potreben osnovni strešni nosilec), je treba za tiste nameščene na vle?no kljuko od?teti tudi ve? kot 500 evrov (za štiri kolesa). Kakovosten strešni nosilec je mogoče kupiti ?e za dobrih 80 evrov, v času akcijskih nakupov pa celo manj.

Foto: Thule
Pri strešnih nosilcih je potrebna previdnost pri izbiri. Kakovostna izbira pomeni večjo varnost in lažje name??anje kolesa.

DAVID CUDER
[SIGPIC][/SIGPIC]  

baja

Ima kdo izkušnje s senzorji parkiranja zadaj, ki so naknadno vgrajeni?

garac

pri Peugeotu je v akciji nekaj dodatne opreme, pregled klime pa je po moje pri naših Citroenih cenješi

http://www.peugeot.si/media/deliacms/media/9/946-f59af7.pdf
[SIGPIC][/SIGPIC]