Napaka na motorju

Začel/a mcmicky, Oktober 07, 2008, 10:36:42 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

mcmicky

Lep pozdrav.Zanima me če je kdo imel težave z skrajno desno lučko na armaturi.Danes se mi je med vožnjo prižgala in na displeju se mi je pojavil napis ½napaka na motorju½.Avto sicer vozi normalno in vse deluje normalno.
????????????????

gigo

Pelji na servis in naj ga priklopijo na Proxio. Èe ne bo javilo ponovne napake oz. ti bo avto normalno deloval ti bodo resetirali računalnik oz. po domače pobrisali napako.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

mcmicky

Bil na servisu.Napaka je bila pri sistemu za zmanjšanje onesnaževanja in sicer samo trenuta tako ,da so samo resitirali opozorilo.

gigo

http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

seba

No naj jaz napišem mojo izkušnjo z to lučko. Menjal sem na izpušnem sistemu gibljivo cev tisto pred katalizatorjem. (Tertinek MB). Seveda so izklopili sonde in vse naredili ok.Vse lepo in prav, čez slaba 2 dni pa gori lučka skrajno desno za napako na motorju. Jaz nazaj, avto na pc,prikaz napake sonde , reset, nič. Taka zajebancija kakšno 1 uro, zanimivo pa je bilo to da je sonda normalno delala pc pa izpisal vedno znova napako sonde. Nič nardili, naj pridem drugi dan in bodo dali novo sondo noter. Seveda drugi dan to nardimo, (naj omenim še klicanje na citroen servis kjer so takoj rekli sonda fuč)in glej ga zlomka vse isto. Slučajno pa še šef pokliče enga električarja in ta mu pove poglej varovalke pri mašini. In dejansko ima sonda varovalko posebej ki je bila skurjena. Zamenjajo varovalko, resetirajo računalnik, napake ni več in še danes po 5 mescih vse dela ok. Še najlepše je to da za to nisem imel nobenih stroškov (zahvala tertineku).
Me pa zanima kaj bi kaj porekli na to na uradnih servisih? Mogoče je nekdo imel to napako in mu menjali sondo + varovalko za velik strošek.., ugibam pač.

Lp, sebastijan

mcmicky

hvala na nasvetu . saj se mi je včeraj med vožnjo na šiht spet prižgala lučka.Klical sem na servis(pooblaščeni as Trobec),pa so mi dali termin šele v sredo.

aleszsg

Lep pozdrav. Imam en problem za  katerega mislim da je majhen.ali se pa motim. imam xp 1.8 prižgala se mi lučka za diagnostiko motorja avto gre normalno vse ok razn lučke. a je verjetno da je sonda pokvarjena in æe mi lahk kdo pove kaj pomen varovalka f29 pri motorju a je slučajno to varovalka za pokvarjeno sondo?? varovalka je zanič in nova hitr crkne.

seba

Ne vem katera štv. varovalke je..,(poglej v knjigo) če pa ti jo skozi ven meče bo pa treba avto dvignit in pogledat kable za obe lamba sondi če kje kaj prebija (ali pa priklopit na tester, ali pa kakšnemu boljšemu električarjo ki imajo tester te cenej pride kot na servisu).....lahko poskusiš z močnejšo kar pa ni priporočljivo če je kaj narobe ti je ne bo tako hitro ven zabrisalo, bo naredilo škodo na sondi sami (če sta sondi še ok) in bo strošek tu.Pred tremi  leti se je meni podobno zgodilo ko sem peljal  v močnem deževju, sem menjal to varovalko za sondo pa je blo ok.
Jaz sem letos poleti moral obe sondi zamenjat, pa mi je avto normalno šel, lučka za diagnostiko pa skozi gorela občasno ugasnila do prvega ovinka pa spet prižgala isto po resetiranju BC-ja, občasno po 2 tednih pa mi je avto tu in tam začelo cukat oziroma ni šel v velike vrtljaje, ga vrže v "rezervni program" in je vozen samo na malih obratih .

tu je še en moj post
http://www.citroenar.eu/showthread.php?t=7126

Gox

Navodila o Xsari Picasso > http://www.citroenar.eu/showpost.php?p=3383&postcount=1

(kakšno minutko je za počakat da se naloži cel PDF in odpre)

Od strani 102 naprej so varovalke v motornem prostoru.

alesz

Citatkdo pove kaj pomen varovalka f29 pri motorju
Èe je pri motorju toliko varovalk potem gre za XP letnik 2000,z navadno varovalno ploščo v motornem prostoru in zelo verjetno samo z eno lamda sondo......
 f29...? v bistvu bi morala biti prosta....f28 pa je gretje sonde...
.
Citat..spregledal,pri tem motorju je varovalka f29 ....črpalka za dovajanje dodatnega zraka...

V levem koloteku,na sesalni strani je filter iz penaste gume,ki z leti razpade in kose potegne v črpalko.Včasih zaradi vlage blokira.....

aleszsg

Zdravo. Ja no verjetno da imam sondo zanič smo se mal pogovarjali pa tuhtali pa ugotovili da je verjetno zanič katalizator in zato sonda tudi ne dela pravilno. Mogoče pa ni zanič sonda in je sam napako poslala da avto onesnažuje?? bomo vidli kaj bo računalnik povedu. katalizator bm pa odrezal dol pa novega gor ker se mi zdi da je zanič pa če cinglja neki tam nt. za tole črpalko pa še nism sliso?  a ta črpalka dovaja zrak motorju? je pa biv neki zvok ko sm dav novo varovalko not. Mal je zacvililo potem pa je varovalka crknila.  kaksna navodila za popravilo črpalke bi prosiv. se da doma popravit? čudi me sam to da avto deluje normalno sam razn porabe  je visoka z povnim tankom bencina komaj 520 km. upan da bo sam to za popravit. pa bo pol tud poraba malo manjša.
Sicer pa citroen je zakonpa naj bo karkoli:

seba

1 sonda : za pravilno mešanje bencina,če ne deluje v redu avto cuka, večja poraba.
2 sonda : pošlje podatke o katalizatorju - če je zanič....

Na tvojem mestu bi najprej izmeril pline, ni mus da je crknil katalizator. Pri meni je bila sonda zanič, katalizator pa ok.
Lahko ti kaže da je zanič 1 sonda (glede na to da praviš da je večja poraba, sonda pošilja napačne podatke oziroma jih ne) ali pa 2 sonda....
Priklopi na tester ta pokaže vse, tako je bilo v mojem primeru, samo da sem imel smolo da sta mi obe sondi crknile

alesz

Èrpalka ti pri hladnem motorju dovaja dodatan zrak v predel izpušnih ventilov......takrat se tudi poveča bogatenje zmesi za 20%....če ti pa ne dela ti pač ostane v tem programu .............

CitatTako sm se zmeno za tester bomo vidli kaj bo pokazo
Dokler ni ta napaka sanirana nima smisla tester......... napisalo ti bo"napaka črpalke dodatnega zraka,kratek stik na maso ali odprt obtok"..........pa še cel kup zadev ki so posledica tega...........

aleszsg

Tako sm se zmeno za tester bomo vidli kaj bo pokazo. katalizator sm pa vzev pod drobnogled in ugotovil da je bil  prerezan in zavarjen tako da se skoraj ni videlo. Nekdo si je vzev čas za to. hehe. upam da se da ko to porihtam xp šiba dalje.hvala za informacije in ko sam naštudiram avto bm še pa sam kaj dodal :) danes grem pa še tisto črpalko popravit ne sliši se zakomlicirano pa pustimo se presenetit. :)

aleszsg

Evo me. na kratko in jedrnato. črpalka popravljena novi filter v črpalki dela vse kot se šika(.zahvala gre alesz majstro! ) najbolj važno je to da ko se peljem potem k mehaniku na tester lučka magično izgine!!! mn nč jasno. js cev vesel hitro proti domo. prišparo denar hehe! upam da je to možno da lučka sama ugasne. ali ne?? no zdj pa se še lotim katalizatorja pa xp šipa naprej. hvala vsem za prispevke.