Menjava sklopke

Začel/a andrazzzz, September 29, 2008, 04:46:33 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

andrazzzz

Avto mi pri speljevanju vcasih crkne, sploh pri hladnem zagonu. Sem klical mehanika in je rekel, da je to zaradi potisnega lezaja in da bo verjetno potrebna menjava. Sicer je rekel, da dokler lezaja ne slisim, ni to nic kriticnega. Strosek menjave sklopke naj bi bil okoli 220 EUR, pri tem je materiala za okoli 120 EUR.

A mi lahko kdo pove, koliko litrov olja gre v menjalnik? Motor je 1.4.
A je olje Rotra HY DB (80W) GL4 v redu? Bi rad cimceneje dobil material in potem se nekoga, da mi zamenja sklopko.

Mike666

Mislim da pri tem da ti avto pri mrzlem zagonu crkne nima potisni ležaj čisto nič.
Potisni ležaj se sliši kako "vuli" in menjava sklopke je takrat ko že krepko "vuli" ali pa se sklopka spelava!
To da ti crkne je pa nekaj drugega! Mogoče kak avtomatski čok zataji ali pa kaj podobnega!
Hmmmm:emot157:

andrazzzz

Avto tudi trese, ko speljujem. Crkne mi, ko zelim "nezno" - skoraj brez gasa speljati. Mehanik mi je rekel, da se potisni lezaj "vžre" v kosaro. Sicer mi je tudi sam rekel, da dokler ne slisim lezaja, se ni panike. Kdaj bi pa moral slisati lezaj? Ko je pedal za sklopko stisnjen ali spuscen? Ker ko imam avto v 2. in se priblizujem semaforju, vcasih slisim šum.

zlikovski

Eno vprašanje, pred časom sem menjal komplet sklopko (lux) in vedno se malenkost sliši potisni ležaj, ko stopim na sklopko pa utihne, je to pri xsarah normalno?

Jogador

Potisni ležaj se najbolj sliši pri speljevanju, če počasi spuščaš slkopko in obenem pritisneš malo več gasa se sliši ruženje oz tuljenje...
Ko je pa res bogi se pa itak sliši skos, samo takrat je pa že nevarno, da bo razpadel v kratkem.

Zlikovski: nope, pri nobenem avtu se ne sliši nov potisni ležaj.
Lahko pa da se sliši kakšen zobnik v menjalniku, samo to pa ni tolk poceni popravilo ponavadi...
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

gigo

Citat od: zlikovski;121648Eno vprašanje, pred časom sem menjal komplet sklopko (lux) in vedno se malenkost sliši potisni ležaj, ko stopim na sklopko pa utihne, je to pri xsarah normalno?

Ne, ni normalno. Nima kaj tulit če je celoten komplet sklopke menjan. Èe ti neha tulit ko stisneš sklopko še ne pomeni da je ležaj. Za sigurno bi jaz raje odpru pa pogledu.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

zlikovski

Potisni ležaj ne tuli, samo se ga malenkost sliši, kot šumenje, ko je avto v prostem teku, ko pa melenkost stopiš na sklopko pa vse utihne. to dela že od začetka ko je bila menjana sklopka.

Jogador

Ne vem no, tole se men ne sliši kot potisni ležaj... Se strinjam z Gigotom, odpri pa poglej.
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

zlikovski

Da bi zdaj razdiro menjalnik od motorja v teh toplih dneh, pomojem ne, naj gre kak dolgo bo šlo.