Tresenje pri zaviranju

Začel/a strojnik_misko, Avgust 21, 2008, 01:22:08 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

strojnik_misko

Imam AX 1.4i in imam probleme z tresenjem/vibracijami pri zaviranju. Sem že preverjal vse kar se tiče vzmetenja, zglobov, polosovin. Vse je brez lufta. Menjal sem tudi takoj ko sem ga kupil diske in ploščice in sicer od Bendixa. Na začetku je bilo malenkost bolje sedaj pa skoraj enako kot na začetku ko sem ga kupil. Avto nima stabilizatorja, amapak to itak ne bi smelo vplivati na to.  Ali je možno, da bi imel skirvljena notranja pesta? Ali ima že kakšne podobne izkušnje rešitve podobnih problemov. Hvala za pomoč.

lp.

Gox

Pozdravljen,

kaj pa mogoče gume?

Da ni vzrok za tresenje slaba pnevmatika?

Lp
Goran

andrej1

Halo citroenarji

Vzrok so lahko res slabe gume al ti je mogoče utež kje padla dol in niso vredu centrirane, po vsej verjetnosti pa so zadnji bobni obrabljeni in jih bo potrebno zamenjat jaz sem jih in ne trese več.

Lep pozdrav iz Ptuja

strojnik_misko

Samo potem bi mi treslo tudi med vožnjo, tako pa mi samo med zaviranjem, in to se predvsem čuti na volanu, ter na karoseriji, kjer se prenašajo vibracije ki se tudi zelo slišijo.

strojnik_misko

Sem probal med vožnjo zategnit ročno in v tem primeru avto zavira normalno-pač kolikor prime ročna- saj boben in zavorne čeljusti so pa tako ali tako za ročno zavoro in hidr. zavore iste.

strojnik_misko

Med zaviranjem čutim tudi na pedalu za bremzo, da mi ga odriva nazaj, zato sem posumil na kriva pesta, ki odrivajo zavorne ploščice glede na zvitost pesta preko diska, ker zavorna čeljust je vpeta na obese, disk/pesto pa če je kriv/zvit pa potem odriva ploščice. Drugega lufta ni nikjer ne v končnikih ne v zglobu in tudi ne v vpetju roke.  Polosovine tudi še ne ropotajo ob zavijanju. Edino kar sem opazil pa je, da če avto dvignešin in primeš kolo z rokami v položaju urinih kazalcev 3 in 9 ter pritisneš spredaj noter da se čuti kot en luft, ampak se premakne skupaj z amortizerjem - cela obesa. Ali je to normalno? Èudno se mi pa zdi, ker je na obeh straneh skoraj enak luft. Ali je ta zračnost od ležaja na vrhu amortizerja- tega sem sicer zamnenjal vendar ta problem s tresenjem pri zaviranju mi še vedno ostaja.

Pyr0Beast

Koliko lufta pa je, ravno toliko, da se premakne ali da ti celo kolo praktično noter pade ? :D

Dobro namaži vodila čeljusti (litijeva mast v spreju), in nato premikaj čeljusti noter/ven. (Poprej lahko stisneš batek do kraja, da imaš več lufta za premikanje). Iti bi morale brez kakršnegakoli napora noter in ven. Èe to nisi še nikoli naredil, naredi zdaj, saj se ti je vsa mast že zdavnaj posušila.
Nato po daljši vožnji poizkusi premakniti vodila ponovno. Èe so se spet zaštopala jih še enkrat namaži (jaz sem jih moral 2x).

Druga stvar so diski in ploščice. Èe je disk kakorkoli zvit, ali napačno nalega (če si jih menjal) je situacija podobna. (Ker si rekel, da ti skače pedal za cca. 0.5cm imaš nekaj z diski narobe)

Še tretje je pa centriranje gum, čeprav se ti ne zdi, da bi to kakorkoli vplivalo na tresenje je stvar povsem drugačna. Zakaj, ne vem, samo pri dobro centrirani gumi je bilo tresenje pri bremzanju manjše.
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

andrej1

ja meni ga je treslo tudi pri sami vožnji(menjani diski ,gume,bobni,ploščice)...tresenja ni več

Pyr0Beast

Hja, ko sem zamenjal gume (platišča) za netresoče, je bilo pri meni kot dan pa noč !
Prej si čez 100 sploh nisem upal jt, sem mislil, da bo vse stran potrgalo, z novimi gumami sploh nisem imel občutka, da grem 130 :D

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

andrej1

ja saj jaz sem zaj dal od enga drugega ax-a cele bremze gor zaj pa gledam že za cel sistem novih, aja lahko pa tudi celindri povzročajo tresenje(neuradno, sem samo slišal)

Pyr0Beast

Hja, malce je treba stvar spucati od časa do časa, ter vseskupaj odzračiti ter de-blokirati.

andrej1

ja kaj pa kupit se še da to ?

Pyr0Beast

Jaz bi vseeno raje pogledal stanje diskov ter paken. Èe je krkoli zarjavelo in požrto (diski), najbolje menjat.
Nato pa še gume zbalansirat, pa si :)

Seta ne rabiš kupovati (poleg tega je drago kot suho zlato, kit za eno čeljust je 55€ ! )

Vse, kar je najverjetneje potrebno je malce dobrega čiščenja ter nekaj masti (po možnosti v spreju). Zaenkrat lavfa že 200km pa pričakujem, da jih bo naredil še 10.000, brez kakšne posebne nege (če bo pleh zdržal do takrat). :D

andrej1

aha kako mast to wd40 vela? al kakšen vazelin al olje?

hvala

Pyr0Beast

Èe imaš možnost vzami slikonsko mast. Drugače pa je litijeva v redu (ali pa bela litijeva mast v spreju).

wd40 pa ni mazilo ampak sredstvo za razmaščevanje ali lažje odvijačenje vijakov.