Menjava menjalnika

Začel/a andraž, April 23, 2008, 03:23:23 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

andraž

Kot sem obljubil bom malo opisal menjavo menjalnika na DS-ki.
Postopek je kar zapleten predvsem zato, ker je motor postavljen vzdolžno, zato je treba marsikaj odmontirati, da prideš do tako željenega menjalnika.
Delo poteka pri Robiju Marzidovšku v MB, on je tudi organiziral drug menjalnik.
Zadeva poteka takole:

1. Označimo žice, ki gredo v blatnike (smerokazi in luči), sicer so na sistem spačka-oba dela enake barve, vendar je v vseh teh letih od izdelave lahko kdo malo predelal sistem, jih iztaknemo, ter odklopimo žici mehanizma odpiranja havbe
2. Odstranimo blatnika, ki ga držijo samo 2 matici in zatiča pri spr. vratih.
3. Izpustimo vodo iz hladilnega sistema-vijak na bloku motorja
4. Odlijemo LHM iz rezervarja, ter odklopimo rezervar, hkrat odstranimo akumulator, njegov nosilec.
5. Odklopimo cevi za vodo iz hladilnika in ga odmontiramo, odmontiramo veternico, alternator in jermena.
6. Za demontažo volanskega mehanizma je potrebno veliko časa, predvsem zato, ker je treba natančno označiti položaj mehanizma in vodil, ki se vsedajo v zobce (ripne), če tega ne damo natančno nazaj,avto konkretno vleče v eno smer, skratka označitev in demontaža.
7. Odstranitev čeljusti ročne zavore, demontaža zavornih cevk, demontaža prestavnega mehanizma z menjalnika in menjalnik gre lahko končno stran. Odstrani se kompleten menjalnik z diferencialom, diski in zvonom.

Slike:
1. slika-vzrok za ta postopek-star menjalnik
2. nov že montiran menjalnik, ki ga je bilo potrebno očistiti, saj je star 38 let, nad njim pa je bila tudi ne najbolj tesna hidravlična črpalka. 4 ure čiščenja z nafto, še danes imam občutek, da malo smrdim...
3. razdrt motor, z montiranim menjalnikom
4. če je avto tako razdrt, je smiselno zamenjati tudi glavno hidravlično kroglo, saj je na zelo težko dostopnem mestu, pod motorjem na voznikovi strani.

andraž

Smiselno je ob tem tudi obnoviti štarter, ki je tudi krasno skrit, na sovoznikovi strani pod izpušnim kolektorjem.
Sedaj se avto počasi sestavlja, zamenjali smo vodo v hladilniku, LHM, ki je bil še dokaj čist.
V tem času sem temeljito pregledal šasijo in vse dele v sprednjem koncu žabe, sam prijetno presenečen, da je tako lepo ohranjena, nikjer ni nič rjasta ali poškodovana. Res pa je, da je vsa pločevina zelo dobro zaščitena in tudi izdelana še za sto let (debelina kovine).

Slike:
1. krak šasije, kjer je vpet volanski mehanizem
2. družba moje žabe v Robijevi garaži-ravnokar pobarvana Pallaska
3. delno sestavljen motor
4. žaba, ki še ni podobna žabi

rok.si

Izgleda kar pestro :) Si raje ne predstavljam kako fajn mora biti šele pri tistih žabah s servo volanom in hidravličnim menjalnikom - tropski pragozd hidravličnih lajteng...

Kaj pa sklopka, tudi to bi mogoče bilo dobro zamenjati če že kaže znake utrujenosti ?

Sprednji konec žabe je res zanimiv, kot slonovi okli. Ima pa tudi tovarniško zaščito proti koroziji, saj verjetno že 38 let kaplja po njem olje in LHM ;-)

garac

se mi je zdelo bolj preprosto, sem pozabil na volanski mehanizem. Sploh se zdi bolj simpel, ker je menjalnik pred motorjem
Zakaj pa ste sneli vrata? Tista zelena bo tudi lepa. Je Robijeva, ali jo komu obnavlja?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

andraž

Menjava hidravličnega volana ni nič težja, saj odključiš hidravlične cevi in odmontiraš hidravlično črpalko in to je to. Nič bistveno več in težjega dela kot pri navadnem volanu.
Ohranjenost šasije je predvsem zaradi kvalitete materiala, nekaj pa tudi zato, ker je bila žaba vedno na suhem. Olja je pri žabah malo, tisto ki pobegne iz motorja se nahaja okoli karterja, v sprednji del avta sploh ne pride. Avto je prav smešen ko je vse odmontirano in ostane samo motor. Od odbijača dolgo časa nič, potem pa šele za prvo premo motor, ki skoraj leze v kabino. LHM-a pri tem modelu praktično ni nikjer drugje, kot tam kjer mora biti, udarne črpalke (sistem bencinske črpalke) ne puščajo kot hidravlične, ki so znane po zelenih kapljicah.
Vrata so sneta, ker so šla na varjenje in ličanje. Ogledalo ni bilo originalno in je bilo montirano z dvema knipingoma na zgornji rob vrat. Ker gre gor originalno ogledalo z luknjo povsem drugje, je bilo treba stare luknje zavariti in vogal pobarvati.
Zelena Pallaska se obnavlja za nekoga, ne bo Robijeva.

LP

rok.si

hehe, to o puščanju olja sem napisal bolj tako za foro :-)

A imaš mogoče kako sliko hidravlične črpalke, vem, kako izgledajo klasične (8-batne?), te enobatne pa še nisem videl. Predvidevam, da jo poganja kak ekscenter na motorju in ni jermensko gnana ?
Koliko časa pa rabi tvoja žaba, da se dvigne, ko ji je pritisk v hidravličnem sistemu že popolnoma padel ? GS, ki ima tudi enobatno črpalko, rabi kako minuto, da se začne dvigati.

Kako pa ima žaba rešeno tesnenje raznih vrtečih delov (glavna gred, odmična), a ima že semeringe ali kakšne polže?

lp,R.

andraž

Navadna hidravlična črpalka izgleda podobno kot bencinska. Pritrjena je na blok motorja, ima udarno iglo (nobenega jermena), ki pritiska na membrano. Avto z tako črpalko rabi več da se dvigne, kot si napisal za GS, blizu minute - sistem je enak kot pri GS. Hitrost je odvisna tudi od glavne zavorne krogle, ki mora imeti 400 ccm in 63 barov, marsikatera krogla je premjhna ali premalo polna, potem je tudi dviganje počasnejše. Daljši čas ustvarjenja tlaka je edina razlika od velikih črpalk, ki dvignejo avto skoraj takoj. Ko je enkrat ustvarjen tlak, ne vidiš razlike med eno in drugo črpalko.
Odmična gred ima semeringe (enega sem moral menjat, ker je puščal), glavna pa tudi.

Gox

To pa je kar konkreten projekt, popravilo menjalnika.

Nisem vedel da se žaba tako spredaj povsem razstavi :-) Prav smešno zgleda razstavljena.

Dobri majstri ste:BigThumbs:

Lp
Goran

andraž

Robi je res mojster, jaz sem pa na stopnji vajenca. Ampak se učim.
Žaba je že v garaži, s skoraj neslišnim menjalnikom sem jo pripeljal iz MB. Še enkrat bom šel v MB, da nastavimo ventile in ponovno zamenjamo olje v menjalniku. Razmišljam tudi o teflonskem aditivu za menjalnik. Sem pa več kot zadovoljen z zamenjavo, pa tudi hidravlika hitreje in mehkeje deluje z novim LHM-om in novo glavno kroglo.

LP

andraž

Sem doma še enkrat razstavil avto, blatnike dol, odbijače stran. Očistil sem koloteke, ki so še lepi in jih zaščitil na novo, odbijače, kolesne pokrove, pante prtljažnika in letev nad zadnjim steklom pa sem dal spolirati. To so mi naredili v firmi KOVINOŽLAJF d.o.o. v Podutiku (Lj.), ki ima res zelo čudno ime, delavnico tudi, zato pa je efekt brušenja vrhunski. Nisem verjel, da je možno kovino tako obnoviti.
Odbijači so bili v solidnem stanju, z veliko luknjicami in madeži, pravtako panti in letev, pokrovi koles pa so bili precej slabši. Po obdelavi se vse blešči, na odbijačih je sicer ostala kakšna drobna luknjica, ki pa je sedaj čista, tako da se ne opazi, panti in letev so brezhibni, kakor tudi pokrovi koles, ki so skoraj kot ogledalo. Res sem zelo prijetno presenečen!
Èe ima kdo podobne ideje o poliranju, mu toplo priporočam to podjetje. :emot112: Sam ne bi nikoli tako dobro spoliral teh delov.
Še cena; vse skupaj je bilo 220 Eur, kar se mi nikakor ne zdi pretirano.

LP, Andraž

andraž

Po nasvetu Harryja Martensa, ki obnavlja DS menjalnike, je z naskokom najboljše olje za ta menjalnik Redline MT 90. Pravi, da menjalnik deluje skoraj neslišno, menjava prestav pa je še mehkejša.
Sem malo pogledal po netu. Dva problema. V Sloveniji tega olja ni, v Nemčiji pa je kantica, ki drži malce manj kot liter, 25 eur.

Čojko

andraž

andraž

Sem naročil olje. Poročam o neslišnosti.

Plesko123

Kaj več o samih izkušnjah s predmetnim Redline MT90 oljem bo povedal Andraž, kolikor pa mi je znano je zelo zadovoljen.

Jaz pa pripenjam povezavo, saj sem našel slovenskega uvoznika za Redline znamko, tako da kolobarjenje preko tujine z visokimi zneski poštnin ni več potrebno.

http://www.rally-shop.si/en/gear-oils/1010-red-line-oil-mt-90-75w90-gl-4-gear-oil.html