AX v okvari

Začel/a Gox, Januar 06, 2008, 10:01:37 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Gox

Že pred božičemem me je moj AX pustil na cedilu. Po 15-ih letih in 186.000 kilometrih sem ostal na cesti.

Peljal sem se proti mestu, da grem na OMW tankat vsaj 40 litrčkov OMW Super 100-tke. Ko v križišču zavijam desno, začutim da avto malenkost izgubi moč in čisto malo zatrokira ... v prvem trenutku sem pomislil, kaj pa mu je ... ko pa sem pogledal v vzvratno ogledalo mi je bilo takoj jasno, za mano bel dim, megla, avti ki so vozili za menoj so se ustavili.

Jaz pa sem hitro premislil kje bom pustil avto in sem se odločil da se zapeljem še 500metrov do prvega parkinga, da ga ne pustim glih na 4 pasovnici ob 15h ko je največ gužve.

Tako sem parkiral na parkingu in ugotovil da avto ne vžge več. Iz avspuha je pritekla voda pomešana z oljem in naredila lepo lužico.

Takoj sem vedu da je prebilo tesnilo glave.

30€ sem potem plačal za avtovleko (cca 5km) do mehanika.

Prva diagnoza je bila huda... zaštekal termostat, posledično prebilo tesnilo glave in zapacan hladilnik. Zaradi kilometrov je na vrsti še menjava vodne pumpe, zobatega jermena in natezalca.

preveč stroškov glede na vrednost avta.

Tako da sem najprej nameraval kupiti drugega Ax-a za 200€ s katerim bi se peljal dokler ne zrihtam enega motorja za tega AX-a. Z Garažem sva študirala, kako bi eno dobro mašino dobila pri Binetu. (če ima kaj na zalogi) Potem pa so se plani obrnili v drugo smer ... Ta ki mi je nameraval prodat dobrega AX-a se je premislil, saj ko so mu ga ocenili prenizko, ga ni želel več prodati.

Tako da smo se doma odločili da porihtamo motor mojega AX-a. Ta teden gre mehanik v akcijo in razdre vse.

Glavo bomo pobrusili, menjali tesnilo, jermen, vodno pumpo, termostat, za hladilnik pa še ne vem, al bo čistil al menjal... tako da bo potem Ax spet porihtan kot se zagre. (je pa res da bom plačal več kot bi dobil za njega če bi ga prodal) Samo smo doma tako navezani naj, da bo glede na to da je kot nov, ostal pri hiši še naprej, tudi ko bom menjal avto :-)

Bom poročal kako bo znjim, po operaciji :-)

dvorjan

Ti samo zrihtaj, pa naj ti se dolgo sluzi ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

garac

tako, pravilna odločitev, bo mir za nadaljnih 100tkm z motorjem
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Gox

Citat od: garac;26997tako, pravilna odločitev, bo mir za nadaljnih 100tkm z motorjem

Ja upajmo, da res. prvič je bila glava bružena malo pred 100 tisoč km, mislim da je imel 95 tisoč takrat.

Lp
Goran

Hydraulic

So se mu zašela poznati leta in kilometri kaj? Ampak kljub starosti in kilometrom je pa od zunaj videt ko nov,kot da bi ga imel ta leta parkiranega na polici v zbirki....
Zdrava pamet se še vedno smatra kot, najboljši nadzor stabilnosti avtomobila na cesti....

gigo

Zadnje čase pa se ti vrstijo napake skoraj ko na moji bežtji. Kljub vsemu mislim, da si se pravilno ofločil glede popravila motorja.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

Gox

Ax bo kmalu narejen. Sestavljen je že, trenutno je še v fazi testiranja :-) (če vse deluje kot more) Pa še nekaj je za očistit.

Kmalu ga prevzamem.

LP
Goran

Gox

Ax je doma :BigThumbs:

Dela super. Motor je porihtan, kot je treba.

Avtu je zaštekal termostat,tako da je zakuhala voda in olje, zvilo glavo in prebilo tesnilo. Vodna pumpa je tudi bila blokirana.

Tako da je sedaj glava pobružena, tesnilo novo, novi vijaki glave, nova vodna pumpa, zobati jermen, napenjalec, termostat, hladilnik, ena cev hladilnika, tuljava (bobina)(odpovedala na testni vožnji),antifriz,olje in zadnji lonec auspuha.

Materiala za +400€. Tako da sem zdaj siguren da je v mašini vse OK.

LP
Goran

Hydraulic

In srebrni galeb bo še dolgo jadral po obali :emot66:
Zdrava pamet se še vedno smatra kot, najboljši nadzor stabilnosti avtomobila na cesti....

deyo

@Gox, pa počasi, ker mašina še ni ulaufana :)

LP,

Gox

Citat od: deyo;27486@Gox, pa počasi, ker mašina še ni ulaufana :)

LP,

Vozim počasi, da se nebi spet kaj pokvaril :-) Tam do 4000 obratov max ... sem prevozil že 120km :-)

LP
Goran

deyo

Zdaj se ne sekiraj, ker si član AMZS in se ti ne bo pokvaril :)

drugače pa vso srečo in še veliko prevoženih kilometrov z njim.

CitroX

Glede na sliko, je skoraj neverjetno, da je avto toliko star.
Res je stroškov v primerjavi s tržno vrednostjo veliko, ampak je uporabna vrednost veliko večja.

Ali bi lahko za ta denar (servisa mislim) dobil boljše vozilo?
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

Gox

Citat od: CitroX;27611Ali bi lahko za ta denar (servisa mislim) dobil boljše vozilo?

mogoče, samo zelo zelo težko, bi mogu imet veliko srečo :-)

drugače ni mi žal da sem toliko vložil v avto in ga sedaj popravil.

V letu 2007 sem imel tako z njim kar nekaj stroškov, (vidite jih če kliknete na podatek o porabi v mojem podpisu) popravljal alternator, zaganjač, nov akumulator, razdelilna kapa , zdej še motor in auspuh, tako da sedaj upam da bo nekaj časa mir, ko pa je skoraj vse porihtano :-) (Slabih 600€ stroškov od aprila 2007)

LP
Goran

Gox

Ax je prevozil že 6000km, po generalnem servisu.

Zadnje čase je postajal vse glasnejši in glasnejši :-) Danes je že grmel kot Ax WRC :-)

Vzrok za to je bila luknjica na cevi auspuha tik pod objemko. Konusna cev se je na koncu odkrušila tik pred objemko in nastala je luknja.

Mehanik mi je odrezal zadnjih 5cm cevi in na konc privaril nov konus.

Tako smo sestavili nazaj in avto je spet tih :-) Vozimo dalje, še 8000km pa bo na vrsti servis na 200.000km, takrat bom zamenjal tudi diske.

Lp
Goran

Na sliki, Flying AX in the sky :BigThumbs: