Loeb za volanom

Začel/a aygo, Januar 02, 2008, 05:08:27 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

aygo

Sebastien Loeb zelo zaposlen

Deset dni po testiranju RedBullovega dirkalnika forumule 1, se je Loeb včeraj na dirkališču Paul Ricard vsedel še v Peugeotov prototip 908 HDI FAP.

Dogodek na jugu Francije je organiziral francoski naftni koncern Total, ki je skupni sponzor Citroena v svetovnem rallyu prvenstvu in Peugeota na vztrajnostnih dirkah. Loeb, ki ima z vožnjo prototipov kar nekaj izkušenj, leta 2006 je s Pescarolo Sportom zasedel celo 2. mesto na dirki v Le Mansu, je na preizkusil Peugeota 908HDI FAP, medtem ko se je voznik Peugeota, Stephane Sarazzin, preselil za volan Citroena C4 WRC.

"Vožnja 908 HDI FAP je bila velik užitek in zadovoljen sem, da sva skupaj s Stephanom dobila priložnost testiranja najinih avtomobilov," je dejal Loeb. "Pri vožnji prototipov in enosedežnikov me vedno navduši njihova hitrost in njihov stik s podlago, a tokrat me je zares presenetil navor, ki ga nudi Peugeotov dizelski motor. Nekoliko me je na začetku presenetila slaba vidljivost iz zaprtega kokpita, a kmalu sem dobil potrebno samozavest, tako da sem lahko vozil hitreje in užival. Èas je minil tako hitro, da avta nisem hotel dati nazaj."

Kmalu po testiranju v Le Castelletu se je Loeb odpravil nekaj deset km proti vzhodu, kjer ta vikend poteka zadnji rally francoskega državnega prvenstva. Petkratni svetovni prvak bo na rallyu nastopil v Citroenu C2 S1600, v katerem bo na sovozniškem sedežu sedela njegova žena Severine Loeb, ki bo ob tej priložnosti zamenjala Daniela Eleno, ki bo na rallyu nastopil kot voznik Citroena C2 R2.
[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

Rezultati rally du Var 2008:

1 SNOBECK Dany MONDESIR Gilles (Peugeot 307 WRC) 2:33:09:2 2 VIGION Jean-Sébastien YVERNAULT Eric (Peugeot 207 Super 2000) +3:25:93 LOEB Sébastien LOEB Séverine (Citroën C2 Super 1600) +4:20:2
 4 CANIVENQ Guillaume GRIMAL Sébastien (Peugeot 207 Super 2000) +4:54:0 5 ROCHE Pierre ROCHE Martine (Subaru Impreza WRC) +7:22:9 6 SALANON David MAGAT Laurent (Peugeot 306 Maxi) +8:29:0 7 BOETTI Michel NAS DE TOURRIS Emmanuelle (Peugeot 306 Maxi) +9:45:3 8 ROBERT Cédric LOUAT Eric (Renault Clio R3) +10:14:0 9 VINYES DABAD Joan MERCADER FARRERO Jordi (Renault Clio R3) +14:25:4 10 GREIFFENBERG Philippe GIRAUDET Denis (Peugeot 207 Super 2000) +14:32:9

Končni vrstni red:

1. SNOBECK Dany 95 točk 2. BRUNSON Eric 82t  3. AUGOYARD Arnaud 72t 4. VIGION Jean-Sébastien 57t  5. ROUILLARD Patrick in GAL Ludovic 54 točk

Z rallyem du Var se je minuli konec tedna zaključilo francosko državno prvenstvo. Naslov prvaka si je z zmago privozil Dany Snobeck, medtem ko je Sebastien Loeb rally končal na 3. mestu.

Rally v francoski pokrajini Var je sicer najhitreje začel glavni favorit za naslov francoskega prvaka Eric Brunson (Subaru Impreza WRC), ki si je po odpeljani prvi etapi privozil minimalne 1.5 sek naskoka pred gostom iz Belgije, Pietrom Tsjoenom (Ford Focus WRC), ki je v soboto zjutraj celo prešel v vodstvo, a nato že na naslednji HP zletel s ceste in odstopil. Brunson si je do konca drugega dne rallya, ki ga je zaznamovalo neprijazno deževno vreme, privozil nekaj sek prednosti pred Danyem Snobeckom (Peugeot 307 WRC), ki je zadnji dan rally izkoristil smolo vodilnega Brunsona, kateremu je na zadnji HP zagorel avto in si privozil svojo drugo zmago na rallyu du Var. Prvo je 62-letni Snobeck slavil sedaj že davnega leta 1982 z Renaultom 5 GT.
[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

Skrivnost uspeha Sebastiena Loeba
Vsestranski, miren, zbran in hiter

Skoraj petdeset zmag in pet naslovov svetovnega prvaka morda njegove tekmece spravlja v obup, a slednjim je v uteho dejstvo, da imajo čast voziti z ramo ob ramenu z bržkone najboljšim voznikom rallyja vseh časov. Deset zmag na letošnjih štirinajstih rallyjih to le dokazuje; Loeb je postavil nove mejnike, med katerimi še posebej izstopa njegovo odločilno slavje na Finskem. Lahko Francoza v prihodnje sploh kdo ustavi?

potem ko  je Sebastien Loeb na rallyju po Japonski prekrižaril do tretjega mesta, ki mu je zadostovalo za osvojitev petega zaporednega naslova svetovnega prvaka, ni skrival navdušenja. »To je velik dosežek. Izmed vseh statističnih podatkov zame veliko štejeta le število posamičnih zmag in število osvojenih naslov prvaka. Po tem uspehu mi je pošteno odleglo,« je v Sapporu povedal nezaustavljivi Francoz. Èeprav je bil njegov letošnji uspeh pričakovan, je bila pot do naslova prvaka težja od pričakovanega. Njegov največji tekmec Mikko Hirvonen je pokazal dober odpor in konstantno vožnjo, Fordovo moštvo je bilo sredi sezone taktično bolje pripravljeno od Citroënovega, na drugi strani je Loeb v prvem delu sezone zabeležil kar dva odstopa.
A podobno kot v lanskem spopadu z Marcusom Grönholmom, je bilo tudi letos le vprašanje časa, kdaj bodo v ospredje prišle Loebove zmage. Njegov pristop je pač tak, da se hoče vselej potegovati za zmago. To Loebu predstavlja celoten smisel rallyja. In ko so se med letom začele taktične igrice in ko je bilo potrebno sredi rallyja namerno upočasniti ter tekmece spustiti predse, ni mogel skriti zmedenosti. To pač ni bilo v skladu z njegovim dojemanjem športa. Ključen udarec je Hirvonenu zadal na Finskem, kjer je odpeljal svoj bržkone najboljši rally v celotni karieri. Loebov uspeh se skriva v sposobnosti, da lahko cel rally varno vozi blizu stotim odstotkom svojih sposobnosti. In sila redko preide to mejo lastne varnosti. No, na Finskem je pozabil nanjo. Veliko je tvegal, saj je bilo na kocki svetovno prvenstvo in za nameček si je zmago na najtežjem rallyju sveta še kako želel. Èe si je pred tem rallyjem naziv najbolj vsestranskega dirkača še delil z Walterjem Röhrlom, po njegovem šampanjcu sredi Jyväsykyle dvomov ni bilo več.

Vsi dirkači, ki so se imeli na testiranjih voziti na desnem sedežu ob Loebu, so bili navdušeni nad njegovo osredotočenostjo. »Tudi če stori napako, je že v naslednji sekundi povsem zbran in vozi kot da se ni nič zgodilo,« nam je nekoč razlagal avstrijski voznik Manfred Stohl. Ob tem je njegova prednost tudi odličen spomin, kar mu ob omejenem ogledu proge na svetovnem prvenstvu pride še kako prav. »Ima skoraj fotografski spomin. Ko mu med hitrostnimi preizkušnjami berem zapiske, najbrž že ve kje se nahajava. Moji napotki so zanj le potrditev,« razkriva njegov dolgoletni sovoznik Daniel Elena. 36-letni rojeni Monačan, ki sedaj živi blizu Ženeve, je zagotovo eden razlogov za Loebove uspehe. Ker sodelujeta že vse od leta 1998, je njun odnos v dirkalniku in izven njega odličen. Èe vemo, kakšen vpliv ima lahko sovoznik na voznika, se morda Elenovo vlogo pri petih naslovih svetovnega prvaka celo zapostavlja. »Sva kot ogenj in led,« pravi Elena, ki v karavani svetovnega rallyja velja za največjega zabavljača. Pred hitrostnimi preizkušnjami draži svoje tekmece, na tiskovnih konferencah s polomljeno angleščino in glasnim smehom zabavlja novinarje, občasno pred fotografi pobegne skozi zadnja vrata in si privošči cigareto. »Sva odlična prijatelja. Morda sem res znan po veseli naravi, toda ko sedim v dirkalniku, sem ravno tako zbran in resen kot Sebastien.«

Francoska posadka ima tudi odlične zapiske. Nekateri vozniki, denimo mladinski svetovni prvak Sebastien Ogier, jih poskušajo celo posnemati. »Ko sem se mu leta 1997 pridružil, je Sebastien že imel svoj sistem zapiskov. Toda ker sem pred tem sedel že pri različnih drugih voznikih, sem prek lastnih izkušenj dodal še nekaj malenkosti. Z leti sva najin sistem izpopolnjevala in ga naredila bolj podrobnega. Danes imava verjetno med vsemi posadkami najbolj natančne zapiske,« dodaja Elena, ki ne pozabi omeniti dobrega vzdušja znotraj ekipe, ustreznega nivoja organizacije (zasluga Guya Frequelina) in zanesljivega dirkalnika C4 WRC.
Loeb in Elena bosta tudi v sezoni 2009 glavna favorita za naslov svetovnih prvakov. Nato jima pogodba s Citroënom poteče in veliko je bilo že namigovanj o njuni nadaljnji karieri. Loeb pravi, da bi še rad dirkal. Èe že ne v svetovnem prvenstvu, potem morda v kateri izmed vzporednih serij, morda ga bomo pogosteje videli na dirkališčih. »Rad bi spoznal še druge oblike dirkanja. Ko sem letos nastopil v eni izmed dirk Porsche pokala, sem doživel povsem drugačno dimenzijo dirkanja. Kar nekaj časa sem potreboval, da sem spoznal vse trike dirkališča. In pošteno zabavno je bilo stati na štartni črti in se zavedati, da imamo vsi enake avtomobile ter da bo na dirki odločalo zgolj vozniško znanje,« pravi svetovni prvak.

In še nekaj statistike. Loeb in Elena sta na svetovnem prvenstvu prvič nastopila leta 1999 v Kataloniji in tri leta pozneje v Nemčiji že zabeležila prvo zmago. Teh se je doslej nabralo že šestinštirideset, šestnajst več od najbližjega zasledovalca Grönholma. Èe bo letos dobil še decembrski rally v Walesu, bo z enajstimi zmagami v eni sezoni popravil svoj rekord iz leta 2005. Loeb je doslej kar osemkrat (zaporedoma!) dobil rally po Nemčiji, štirikrat zaporedoma tudi asfaltno klasiko na Korziki. In njegov delež zmag glede na nastope na svetovnem prvenstvu se bliskovito bliža petdesetim odstotkom. Povedano drugače: Loeb bo kmalu lahko dejal, da je zmagal na vsakem drugem rallyju. Od tega kar na dvanajstih različnih rallyjih in na vseh treh podlagah.  
vir:rally-avtomanija
[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

Loeb in Citroën nameravata ostati skupaj

Petkratni svetovni reli prvak Sebastien Loeb in tovarniški Citroën naj bi po letošnji sezoni, ko jima poteče pogodba, podaljšala sodelovanje.

Pogodba za prihodnjo sezone naj bi bila že na mizi, čaka samo na podpis Loeba in športnega šefa Citroëna Quesnela. "Citroën bo ostal v reliju. Tudi sam ne mislim oditi. Za nov dirkalnik že imam zagotovljen proračun. Sebastien lahko z nami ostane, kolikor časa hoče. Skoraj z gotovostjo lahko zatrdim, da bo ostal še naslednji dve leti. Za prihodnjo sezono sem bolj kot ne prepričan. Za leto 2011 pa je dejal, zakaj pa ne, a bomo videli," je izjavil Olivier Quesnel.

Loeb pa čaka na dokončno odločitev Mednarodne avtomobilistične zveze, ki naj bi v kratkem sprejela nova športna in tehnična pravila za naslednja leta v svetovnem reli prvenstvu. Dosedanji predlogi Sebastienu sploh niso bili všeč, zato so se že pojavila namigovanja, da bi znal že v prihodnji sezoni prestopiti v formulo 1. Ker je petkratni svetovni prvak tesno povezan z Red Bullom, ni potrebno dolgo ugibati, v katerem dirkalniku bi se lahko Francoz znašel. "Ko mi bo Olivier ponudil pogodbo za naslednjo sezono, jo bom morebiti podpisal. Mislim, da tudi Quesnel čaka na FIA, da bo vedel, v katero smer bo šel naš šport. Najprej bomo počakali na to," je povedal Sebastien Loeb.

Sicer bo Citroën ne glede na odločitev FIA in ne glede na odločitev Loeba skoraj gotovo ostal v reliju za SP, saj je Quesnel potrdil začetek razvoja dirkalnika Super 2000 in dodal: "Veliko časa bo še preteklo, preden bomo prvič testirali dirkalnik Super 2000."
vir:siol
[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

Sebastien Loeb z "Legijo časti"

Petkratni svetovni prvak v rallyu je iz rok francoskega predsednika Nicolasa Sarkozya prejel "Legijo časti", viteški red in obenem najvišje francosko civilno odlikovanje.

Loeb, ki je tako povišan med viteze, je priznanje dobil na posebni slovesnosti v palači Elysee v Parizu, kjer je Sebastiena spremljala njegova družina, bližnji prijatelji in vodilni možje grupacije PSA, katere del je tudi Citroen.

"V čast mi je, da sem dobil to priznanje iz rok predsednika," je po slovesnosti izjavil Loeb. "Èeprav je ta nagrada za posameznike, bi jo rad delil s prav vsakim članom ekipe Citroen. Upam, da bom našo državo še naprej dobro zastopal in da bom na koncu sezono osvojil še šesti naslov svetovnega prvaka."
:emot112:
vir:superspecial
[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

Bo Loeb debitiral na zadnji dirki F1?

Obstaja velika verjetnost, da bo petkratni svetovni reli prvak s Toro Rossom debitiral na zadnji dirki formule 1, v Abu Dhabiju.

Citroënov športni šef Olivier Quesnel je po viharju, ki ga je povzročila Loebova izjava, da je pripravljen pri Toro Rossu zamenjati rojaka Bourdaisa, poudaril, da ima Sebastien s Citroënom pogodbo do konca sezone in da je trenutno njegov edini cilj osvojitev šestega naslova prvaka. In dodal: "Citroën Racing svojim dirkačem nikoli ni preprečeval, da bi izrazili svojo strast do avtomoto športov. Loeb je naredil nekaj testov s Peugeotom 908 HDi FAP, saj vem, kako je pomembno, da svoj talent preizkusi v različnih dirkalnikih. Èe bo Seb dobil priložnost dirkanja v formuli 1, mu tega ne bomo preprečili. Seveda če se to ne bo zgodilo pred koncem prvenstva''.

Torej, Loeb je dobil zeleno luč, da nastopi v formuli 1 po koncu zadnjega relija letošnje sezone. Finale bo v Walesu, od 23. do 25. oktobra. Zadnja dirka prvenstva v formuli 1 pa 1. novembra. Zato ne bi bilo nič čudnega, če bi Sebastien debitiral prav tam.
[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

Loeb ne bo dirkal na VN Abu Dabija

Francoski dirkač Sebastien Loeb je zanikal govorice, da so bila nedavna testiranja v seriji GP2 že ogrevanje pred prvo dirko v formuli 1.

Potem ko je lansko leto testiral z ekipo formule 1 Red Bull so se začele pojavljati špekulacije, da naj bi petkratni svetovni prvak v reliju že prav kmalu prestopil v najelitnejši bencinski šport na svetu. Ugibanja pa so postala še glasnejša, ko se je francoski dirkač v preteklih dneh mudil v Jerezu na testiranjih v seriji GP2, številni francoski mediji so se tako že razpisali, da naj bi bil to že uvod za zadnjo dirko F1 v letošnji sezoni, VN Abu Dabija. ,,Testiranja v Jerezu niso v nikakršni povezavi z nastopom na dirki za VN Abu Dabija," je za autosport.com dejal Loeb. ,,Ponudila se mi je priložnost, da testiram v seriji GP2 in seveda sem jo izkoristil. Seveda bi si želel nastopiti na dirki formule 1, a za zdaj na tem področju ni nič novega."

Vodstvo moštva Citroen Racing je v začetku oktobra uradno podaljšalo pogodbi s svojima dirkačema Sebastienom Loebom in Danijem Sordom. Petkratni svetovni prvak v reliju Loeb je dobil novo dveletno pogodbo, Sordo pa enoletno.

Loeb, ki ne skriva zanimanja za selitev v kakšen drugi bencinski šport (formula 1 ali motoGP), bo lahko Citroenovo ekipo zapustil po enem letu.
vir:24ur
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

Loeb razmišlja o Le Mansu
0Komentiraj Pošlji Tiskaj Velikost pisave Ljubljana, 23.10.2009, 08:27 | K.A
Kljub temu, da petkratni svetovni prvak v reliju Francoz Sebastien Loeb ne bo nastopil na zadnji dirki formule 1 v Abu Dabiju, še vedno ni opustil sanj o dirkanju na dirkaških stezah.

(Foto: Reuters)
Petkratni svetovni prvak v reliju Francoz Sebastien Loeb si je želel nastopiti na zadnji dirki svetovnega prvenstva formule 1 v saudskem Abu Dabiju. Za dirko 1. novembra je podpisal pogodbo s Torom Rossom, a mu je nastop prepovedala oziroma mu ni podarila potrebne licence Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA).

Loeb pa kljub vsemu še ni povsem opustil sanj o dirkanju na dirkaških stezah. Francoz tako že planira, da bo nadaljeval s testiranji Peugeot 908 LMP1, saj namerava ponovno nastopiti v Le Mansu. "Najprej bom testiral, nato pa bomo videl ali se bom vrnil na dirko v Le Mansu," je za autosport.com dejal Loeb.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Gox

O Loebu v Slovenskih novicah (23.10.09)

aygo

Loeb pozdravil premik francoskega relija

Šestkratni svetovni reli prvak Sebastien Loeb je pozdravil odločitev francoskega avtomoto zveze, da reli po Franciji s Korzike prestavi v njegovo rodno Alzacijo.

Loeb, ki na reliju po Korziki ni bil premagan že vse od leta 2004, komaj čaka, da bo dirkal doma. A ima Francoz na Korziko lepe spomine, nenazadnje je prav tam osvojil prvi naslov svetovnega prvaka leta 2004. "Seveda sem srečen, ker je FFSA za francoski reli v svetovnem prvenstvu 2010 izbrala prav Alzacijo. Od tam namreč prihajam. A še zmeraj moram poudariti, da imam na Korziko zelo lepe spomine: tam smo bili zmeraj uspešni in vedno sem se čutil dobrodošlega,'' je povedal Sebastien Loeb.
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

[SIGPIC][/SIGPIC]  

dvorjan

Sebastien Loeb francoski "prvak nad prvaki"

Pariz - Sebastien Loeb, letos je šestič postal svetovni prvak v reliju, je bil v anketi športnega dnevnika l'Equipe proglašen za francoskega "prvaka nad prvaki".

Loeb je to priznanje prejel že leta 2007, lani pa je šlo v roke plavalcu Alainu Bernardu. Loeb je bil boljši od francoske rokometne reprezentance, ki je osvojila svetovni naslov, in svetovnega prvaka v judu v kategoriji nad 100 kg Teddyja Rinerja.

STA
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

garac

vir:rebull.si

Sébastien Loeb je pustil tako velik pečat v reliju, kot še noben voznik do sedaj. Konec leta 2008 je bil na Japonskem že petič zapored okronan za svetovnega prvaka. Pregled dosedanje Loebove kariere od A do Z.

A kot Akropolis Rally: Leta 2005 in 2008 je Loeb zmagal na klasični dirki, ki reli zvezde vsako leto popelje mimo znanih samostanov v Meteori.

B kot Bougy-Villars: Sébastien danes s svojo družino živi v Bougy-Villarsu, vasici, ki ima 450 prebivalcev in se nahaja ob ženevskem jezeru.

C kot Citroen: Sébastien Loeb in Citroen sta najbolj uspešna ekipa v zgodovini relija. Loeb je vseh 46 zmag na svetovnem prvenstvu v reliju in vseh 5 naslovov svetovnega prvaka proslavil za Citroenovim volanom.

D kot ADAC Rallye Deutschland: Nobena reli dirka ni tako povezana s Sébastienom Loebom kot nemški ADAC Rallye Deutschland. Že od leta 2002 je ta dirka del svetovnega prvenstva v reliju in še vsakič je bil zmagovalec Sébastien. Neverjetnih sedem zmag zapovrstjo.

E kot Elena: Daniel Elena je Sébastienov kopilot že od leta 1998. Poleg Citroena je to še ena pomembna odločitev v Loebovi karieri reli voznika.

F kot Formula 1: Sébastien Loeb je svojo hitrost pokazal tudi izven reli prog. Leta 2007 je svoj Citroen C4 zamenjal za test Renault-ja, dirkalnika F1, s Heikkijem Kovalainenom. V prvem zimskem treningu po sezoni 2008 se je Sébastien vnovič vsedel za volan dirkalnika Formula 1 v Barceloni, tokrat da bi testiral vozilo tima Red Bull Racing.

G kot Guy: Guy Fréquelin, reli voznik, drugouvrščeni na svetovnem prvenstvu 1981 in kasneje direktor tima pri Citroen World Rally Team. Fréquelin je mentor Sébastiena Loeba in njegov 'krušni oče' v svetu športa.

H kot Haguenau: V Haguenau, Alsace, se je 26. februarja 1974 rodil Sébastien Loeb.

I kot Irska: Z zmago na prvi dirki na Irskem leta 2007 si je Sébastien Loeb odprl vrata do četrtega naslova v štirih letih.

J kot Japonska: Tretje mesto v Sapporu je bilo dovolj za osvojitev petega naslova svetovnega prvaka leta 2008.

K kot Kronos: Konec leta 2005 se je Citroen uradno umaknil iz reli športa. Sébastien Loeb je prešel k privatnemu podjetju Kronos team in leta 2006 praznoval osvojitev tretjega naslova.

L kot Le Mans: Leta 2006 je Sébastien Loeb, enako kot leto prej, vozil za tim Henri Pescarolo na 24 ur dolgi dirki v Le Mansu. V nedeljo, malo po četrti uri popoldne, je Loeb kot drugouvrščeni prečkal ciljno črto.

M kot Monte Carlo: Dirka v Monte Carlu velja za najstarejšo v zgodovini relija. Na domači dirki kopilota Daniela Elene je Sébastien zmagal petkrat, kar je večkrat kot Tommi Mäkinen, Walter Röhrl ali Sandro Munari.

N kot ne-nordijsko: Sébastien Loeb je edini ne-Skandinavec, ki je zmagal tako na finskem kot švedskem reliju.

O kot Oberhoffen-sur-Moder: Oberhoffen-sur-Moder je kraj, kjer je Sébastien preživel svojo otroštvo. Tu je bil štirikratni alzaški prvak v gimnastiki.

P kot Pirelli: Od leta 2008 Sébastien Loeb na dirkah vozi s Pirellijevimi pnevmatikami.

Q kot Querol: Querol je druga in peta posebna etapa relija v Španiji. Z najhitrejšimi časi na obeh testih in devetimi drugimi si je Sébastien Loeb zagotovil deveto zmago sezone 2008 v Španiji.

R kot RB4: Za 'nagrado' za osvojen peti naslov svetovnega prvaka v reliju se je Sébastien Loeb udeležil testne vožnje v kokpitu dirkalnika Red Bull Racing RB4 v Barceloni.

S kot Séverine: "Moja partnerka, moja prijateljica, moja pajdašinja, moja žena, moja desna roka in včasih moja kopilotka", opiše Sébastien svojo ženo Séverine.

T kot Tour de Corse: Kot to izvrstno naredijo Francozi, je Sébastien Loeb prvič nastopil na svetovnem prvenstvu v reliju leta 1999 na domači dirki.

U kot Uddeholm reli na Švedskem: Desetletja je bil reli na Švedskem v rokah Skandinavcev, nato je prišel Sébastien Loeb in leta 2004 praznoval svojo zmago kot prvi in edini ne-Skandinavec.

V kot Valentine: 19. novembra 2007 se je rodila Sébastienova hči Valentine.

W kot World Champion (Svetovni prvak): Zadnjih pet let je na mestu svetovnega prvaka v reliju vsako leto isto ime: Sébastien Loeb. Še en rekord.

X kot Xsara: Z WRC verzijo Xsare je Citroen prevzel reli oder leta 2001. Po 32 zmagah in 3 naslovih svetovnega prvaka se je Xsara leta 2006 zasluženo upokojila.

Y kot Yuparo: Prva in šesta posebna etapa relija na Japonskem se imenujeta Yuparo. Tretje mesto na Japonskem je zadostovalo, da sta si Sébastien Loeb in Daniel Elena zagotovila svoj peti naslov svetovnega prvaka.

Z kot reli na Novi Zelandiji: Reli na Novi Zelandiji leta 2007 je prinesel najbolj tesen rezultat v zgodovini. Z 353,56 kilometri zaostanka je Sébastien Loeb ciljno črto prečkal le z 0.3 sekunde zaostanka za dolgoletnim nasprotnikom, dvakratnim svetovnim prvakom Marcusom Grönholmom.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

aygo

WRC Švedska
Loeb si želi enakomernih pogojev
Sebastien Loeb pravi, da ima pred švedskim rallyjem mešane občutke.

Loeb je bil leta 2004 prvi neskandinavski dirkač, ki je uspel zmagati na rallyju po Švedski, tudi v lanski sezoni pa je na Norveškem dobil edini zimski rally sezone. Bo zato favorit tudi konec tedna na rallyju v okolici Karlstadta in Hagforsa?

"Finci bodo zagotovo zelo hitri, veliko pa je odvisno od podlage. Èe je pod snegom led, se lahko sprostiš in uživaš v dirkanju. Èe pa se oprijem spreminja, je veliko nevarnosti. Tedaj je rally podoben ruski ruleti," je povedal Loeb, ki se bo na progo kot svetovni prvak podal kot prvi.

"Leta 2003 sem naslov svetovnega prvaka izgubil za eno točko in takrat sem se naučil, da je potrebno na vsakem rallyju ciljati na kar največ točk. Tudi letos bom imel enak pristop. Na vsakem rallyju bom štartal na zmago, a ne dvomim, da bo letos prvenstvo osvojiti še težje kot lani," dodaja šestkratni svetovni prvak.
vir:avtomanija
[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

[SIGPIC][/SIGPIC]