BX cuka

Začel/a jestsm, December 13, 2007, 04:39:52 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

jestsm

Imam problem. Moj Citroen BX namreč po zaugom dela normalno, ko pa se segreje in ko se avtomati?ni zaug zapre pa avto v doloceni prestavi pri nizkih obratih cuka.
Se najbolj se to opazi pri konstantni vožnji, ko npr. šelim v četrti prestavi voziti konstantno 50 km/h.
Včasih ni bilo nobenih težav, sedaj pa avto non stop cuka.

Morda kdo ve v ?em bi bil problem?

Hvala.

Citroenovc

- plovec;
- mogoče vleče kak fou? zrak;
- mogoče je enstavno zapacan vplinja?;
- ipd

Skratka - najboljša rešitev je da se zaPelješ do enga majstra za vplinja?e. Mislim da so tudi tu objavljene neke kontaktne številke. za moje pojme niso dragi - pridobiš pa veliko
OK

LP
Primož

michoBX

Tale je precej kompliciran in ga je te?ko nastavit, od tge-ja je precej enostavnej?i, pa ?e var?nej?i - ima pa ro?n zaug...

Preberi tole temo, drugače pa vzemi 50? pa se zapelji k mojstru. Z okolice LJ, pa ne poznam nobenega, ki se bi ukvarjal s frgazerji.

http://www.citroenar.eu/showthread.php?t=1526
Hja, dougcajt mi je ja...

Citroenovc

Pa porki?, od kje ta fama, da se 16ice z avtomatskim zaugom ne da dobr nastavit.

Bom ?e enkrat (pa sem vsaj ?e 50x po raznih Citro forumih) napisal:
- PROBLEM vplinja?a z avtomatskim zaugom je v bimetalu (pri starejših tipih) oz waxstatu (pri novejših) - se pravi elementu, ki daje komando loputi za zaug. ?E se kupi novega (NI DRAG!!) - potem problema ni ve? - rabiš samo ?e nekoga ki bo dobro nastavil vplinja?. Fertig.

Preostalo nastavljanje pa ni nič kaj te?je kot za vplinja? pri npr 15ici.
OK

LP
Primož

michoBX

Sistem je drugačen - 2 loputi, ve? vodil, nekako so bolj izpostavljeni obrabi - drugače niso slabi fergi, dokler niso zjahani. Nekaj takega mi je povedal majster z gorajt, kjer sem rihtal 15ico, ko sem takrat ?e htel ve? konjev(mlad pa ...)in sem v mislih imel ?e ferg od 16ice...

Citroenovc

Ja sam 2 loputi je melo veliko vplinja?ev. Posebnost 16ice je predvsem oni mehanizem za avtomastki zaug.
Lastniki 16ic so pa raje, kot da bi kupili oni element nov, iskali rabljene dvojne frgazarje od 14ic, pa potem predelovali zadeve in papeljevali zajlo za zaug v kabino ...
OK

LP
Primož

jestsm

Citat od: Citroenovc;25501Pa porki?, od kje ta fama, da se 16ice z avtomatskim zaugom ne da dobr nastavit.

Bom ?e enkrat (pa sem vsaj ?e 50x po raznih Citro forumih) napisal:
- PROBLEM vplinja?a z avtomatskim zaugom je v bimetalu (pri starejših tipih) oz waxstatu (pri novejših) - se pravi elementu, ki daje komando loputi za zaug. ?E se kupi novega (NI DRAG!!) - potem problema ni ve? - rabiš samo ?e nekoga ki bo dobro nastavil vplinja?. Fertig.

Preostalo nastavljanje pa ni nič kaj te?je kot za vplinja? pri npr 15ici.

Pa morda kdo ve, kako se re?e temu elementu, ki daje komando loputi za zaug? In seveda, kje je kakšen majster v okolici Lj., ki obvlada nastavljenje vplinja?a pri BX-u?
Mmg. včeraj se je stanje zelo poslabžalo. Cuka tudi ko je mrzel in pod zaugom, včasih hoče celo crknit, ko se je treba kje ustavt.

Citroenovc

sem ti ?e napisal kako se imenuje(ta) ... odvisno od modela vplinja?a. kater BX točno imaš; oz letnik; oz tip motorja; oz znamka vplinja?a.
OK

LP
Primož

jestsm

Imam BX 16 TRS, letnik december 1984.

Citroenovc

OK

LP
Primož

michoBX

CitatImam BX 16 TRS, letnik december 1984.
?e dobro leto, pa bo oldtimer ;) Starih modelov je ?e kajd malo, jih je večinoma rja nesla - kako se pa tvoj kaj drži?

jestsm

moj se zelo dobro drži, kar se pleha tiče ... edino slabost k ma je ta frgazar :-)

Citroenovc tebe pa prosim, ?e mi mal bolj razloži?, kaj točno je potrebno kupit? Al naj grem v trgovino z avtodeli in re?em, da bi bimetal?

In mmg. a kdo ve za kakšnega majstra, ki oblada nastavljanje teh zadev pri BX-u.
Moj mehanik se je igral z nastavitvijo izpu?nih plinov in sedaj mi avto cuka in je obupen za vozit. Po mojem mnenju tudi mnogo prteve? porabi (12 - 14 litrov).

Citroenovc

trgovina z avtodeli ti bo bore malo pomagala.

rabiš en Citroenov servis, kjer imajo takele zadeve - se gre pa vseeno za malo bolj specifi?ne zadeve.
jaz sem ga takrat dobil (so imeli na zalogi) pri Citroen Novaku v LJ.

Za vplinja? - na tem forumu smo ?e mnogo prebrali o nekem majstru iz okolice ?kofje Loke - poči?i z iskalnikom kdo in kje točno - ?kL je blizu LJ - ne se zezat in vozit "kr k enim" - ker ta bo naredil dobro pa tudi za OK ceno.

Mimogrede - najprej pelji k njemu! Ne kupuj nič.

Ker ?e je avto zašel cukat po ?telanju mehanika (tega prej nisi rekel!) - je očitno samo raz?telan.
OK

LP
Primož

Lovro

Uaa, BX l.84 - to je pa ?e redkost na cestah. Dobro ga ?uvaj, v bistvu je ?e zelo redek avto, saj so praktično izginili s cest. ?e sedaj se mi sline pocedijo, ko se spomnim na tisto super armaturko v mojem nekdanjem takem BX-u (bila je bež barve).
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)