AX zaganjač

Začel/a Gox, December 01, 2007, 10:10:44 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Gox

mogoče kdo ve a imajo AX-i 1124ccm različne zaganja?e, glede na to ali je AX Injection, ali uplinja??

Sestrin AX ima občasne težave z zaganja?em, pa ji je fant zrihtal en drug dober zaganja? ... Ko pa ga je od?raufal je videl da ima njen AX (injection letnik 1993) čisto majhen zaganja?, on pa je dobil enega malo večjega.

Potem je nekje okoli izvedel, da naj bi imeli Ax-i na Uplinja? večji zaganja? ... (ne vem ?e je to preverjena info)

Morem pogledat na mojem AX-u ?e bi šel meni prav ta zaganja?...(tudi moj občasno zablokira :-))

LP
Goran

mirchi

Zaganja?i so razli?ni,razlikujejo se v tem,da so eni klasi?ni(veliki)drugi pa reduktorski(mali)pašejo pa kri?em,saj je sprednji del isti tak da lahko menja? kri?em.Stari tip je le malo glasnej?i.
L:P:
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Gox

Aha, hvala za informacijo. A ve? mogoče ?e kako je najlažje dobit zaganja? ven?

Verjetno s spodnje stranič Ker kakor sem gledal ni glih prav na lepem mestu postavljen :-)

LP
Goran

mirchi

Ne bo ti dolgčas.ja najlažje od spodaj.malo zvijanja prstov pa gre.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Gox

Danes sem se lotil dela in zamenjal moj manjši zaganja? Valeo za večjega Bosch.

(danes zjutraj mi avto ponovno ni hotel v?gat, sem mogu spet najprej s kladivom mal zaganja? pobošat pa je potem ?tartal)

Popoldne pa ni bilo druge izbire kot, da zadevo zamenjam.

Kako sem zamenjal zaganja?? (?e bo ?e kdo delal)

Potreboval sem ključ 13, gedore 13, gedore 8, ključ 10,?raufenciger, ?arnico za razsvetljavo :-), cunjo za roke obrisat in seveda "kanal" v garaži za it spodaj ?raufat.

Najprej sem s ključem 10 od?raufal + klemo na akumulatorju in jo odklopil.

Potem sem šel spodaj pod avto in odvil dva spodnja vijaka na zaganja?u (ključ 13), ta tretji vijak zgoraj je dostopen z zgornje strani, tako da sem vzel ven iz haube filter zraka komplet s cevmi, da sem sploh kaj videl zadaj kje je ta tretji vijak.

Potem ?e odklop ?ic, na velikem vijaki 13-ki sta dve ?ici, potem je ?e ena manjša ?ica na vijaku 8.

Ko to od?aufamo je zaganja? zunaj, novega v obratnem vrstnem redu damo nazaj :-)

Ni tako te?ko to zamenjat, samo pozicija pa je taka da je "veselje" ga ?raufat.

(glede na to da sem prvič ?raufal zaganja?, sem za vse skupaj porabil cca 60 minut časa.)

Sedaj avto pri zagonu hitreje vrti in lepše pri?ge. Ima pa ta zaganja? drugačen glas kot Valeov.

Slike:

1. manjši zaganja? Valeo
2. večji zaganja? Bosch
3. tukaj pride montiran
4. zaganja? na svojem mestu

LP
Goran

garac

Nikjer nisem prebral, da bi starter, ki si ga montiral opral, podmazal os zobnika?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Gox

To sem pozabil napisat, ker tega nisem delal jaz :-)

Starter mi je pripravil sestrin prijatelj, ga je odprl, preveril ?e je vse OK, preveril ??etke (so ?e super), ga podmazal z neko mastjo in nazaj sestavil.

Tako sem ga jaz potem samo ?e premontiral :-)

Lp
Goran

Gox

Danes sem izvedel da so bile ??etke na mojem "Valeo" ?tarterju znucane do konca ... sedaj so gor nove in ob prvi priliki, gre tako obnovljen ?tarter v sestrin Ax.

Boschev v mojem AX-u ?e vedno pali ko raketa :-)

LP
Goran

Gox

Počasi prihaja čas ko bo treba spet en kup veselja in it pod avto šraufat štarter ... Seveda ne na mojem AX-u, ampak sestrinem.

Moj AX zaenkrat še vedno lepo vrti z Boschevim štarterjem ... (tok tok tok)

Je pa začel spet sestrin AX malo štrajkat ... Še dobro je zdržal, od decembra do sedaj je vžigal BP. (res da se zadnje 4 mesece AX manj vozi, odkar ima sestra Pežoja)

Tako da je bilo do sedaj v redu s samo podmazanim štarterjem ... (moj štarter, Valeo, ki nam ga je bodoči zet obnovil, tako še vedno čaka vgradnjo v sestrin AX ...)

To se bom lotil v prihodnjih dneh, samo da se nabere dovolj volje :-))

Star zaganjač ven, Valeotov z novimi ščetkami pa noter ... pa bo spet mir en čas.

Lp
Goran

Gox

Danes sem se lotil menjave štarterja ...

Ko sem prišel pod avto, me je pričakalo presenečenje ... en  kup masti, ugotovil sem da je ena manšeta počila in to glih pod štarterjem, tako da je bilo vsenaokoli polno masti ...

V prihodnjih dneh bo sledila menjava manšete pri mehaniku.

Za menjavo štarterja sem potreboval 1 urco ... za dostop do zgornjega od treh vijakov, je potrebno pobrat ven iz motornega prostora še filter zraka in njegove cevi ...

Dostop do štarterja pa je s spodnje strani, zelo nerodno mesto za kaj šraufat ... ne vidiš skoraj nič, priklop žic je na vrhu, kjer so priklopljene 3 žice ...

Pa baterijo je potrebno izkloipit da ne bo iskric po nepotrebnem ...

Še foto:

1. Motorni prostor
2.3. Mastno presenečenje pod avtom
4. štarter je odstranjen (vidimo zobe prekokaterih štarter obrne motor)
5. Levi štarter je slab, desni je pa iz mojega AX-a vendar obnovljen, menjan ta sivi del in podmazan ... Oba: Valeo

Sedaj avto vžiga da je veselje :-)

Lp
Goran

Gox

Manšeta je menjana, zraven se je menjalo še semering. Pa olje v menjalniku, olje v motorju, filtre in pri zadnjih zavorah levi in desni zavorni cilinderček. Desni je spuščal, levi je bil že na dobri poti da bo kmalu spustil, zato smo menjali kar oba. Pa še novo merilno palčko za olje imamo. (Vse skupaj 150€)

Lp
Goran

Pyr0Beast

Tole vse zrihtano v domači delavnici ali kje drugje ? :)
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

Gox

Citat od: Pyr0Beast;39292Tole vse zrihtano v domači delavnici ali kje drugje ? :)

Pri mehaniku, avtomehanika S.P. (šraufa v 95% samo Citroene)

Gox

Prejšnji teden se je spet štarter na maminem Ax-u malo zataknil ... pravi mama, avto ne vžge ... sem si reku, na pa je pobralo mojo (staro) baterijo in bo treba novo ...

Grem preverit, lučke svetijo na armaturki, luči gorijo, avto ne da nobenega znaka ... sem takoj posumil štarter, malo sem potrkal po njem in avto je vžgal ...

Potem sem ga vzel dol, razstavil, preveril ščetke, ki so še kot nove (stare dobro leto) ... podmazal kar se je dalo in lepo montiral nazaj gor ... zdaj spet lepo hitro prižiga.

Baterija deluje še vedno OK.

Počasi bo treba edino zavorne ploščice menjat, občasno utripne lučka zavornih oblog.

Lp
Goran

Pyr0Beast

Samo potrkal ? :D

Zanimivo, kako pa se je slišalo, da se vrti v prazno ali da sploh noče zavrteti ?
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...